ÎN JURUL LUMII

Plajele din Albania, 7 zile – 7 plaje

elanomad-lukove-albania (4 of 26)

În căutare paradisului cu ape turcoaz am ales ca destinație de vară Albania. Cu prea puține informații despre această țară dar cu multe curiozități, am zis un DA hotărât și câteva zile mai târziu eram gata de drum. Am petrecut 2 săptămâni pe tărâm necunoscut, o binecuvântare pentru sufletele noastre de călători prin lume.

Motive pentru care îți recomand să vizitezi Albania!

Drumurile care leaga orașele mari sunt foarte bune. Și dacă am plecat cu teama că vom circula numai pe coclauri, au ajuns să credem că Albania are o rețea de drumuri ce poate da clasă multor state. O țară muntoasă în proporție de 70%, ai să trăiești experiențe de roller coaster de fiecare dată când te vei aventura cu mașina pe șoselele ei.

Oamenii sunt deosebiți. Oricand și oriunde ai să găsești localnici  gata să te ajute cu informații, sau să îți ofere din puținul lor. Și oriunde în lume oamenii îți fac experiența mai placută. De la gazda care ne-a spălat masina în fiecare zi, la băiatul care ne-a servit la restaurantul unde am ales să mergem seară de seară, până la cei cu care am stat la povesti în engleză, spaniolă, sau limbajul semnelor. Toți ne-au dat impresia că ne sunt prieteni. Iar oamenii buni se văd. Și țara asta are mulți!

Mâncare delicioasă. Ne place să mâncăm, iar pentru a savura cu adevărat cultura unei țări este clar că trebuie să guști din rețetele sale. Influențele turcești se simt în multe dintre preparatele albaneze. Iar pentru că vecinii greci și italieni sunt la o aruncătură de băț ai să te intrebi dacă nu cumva ai greșit țara, atunci când te vei delecta cu o porție de paste sau cu o musaca savuroasă. Fructele și legumele sunt majoritatea bio, pentru că în Albania agricultura se face încă după metode vechi, fară pesticide. Cafeaua? Extrem de bună!

Prețurile sunt mai mici decât în majoritatea țărilor din Europa. Pentru a trăi cu adevarat experiența albaneză nu ai nevoie de foarte mulți bani. Dacă ne raportăm la țara vecină, Grecia, prețurile din Albania la cazări și mâncare, sunt la jumătate. Cam bine aș zice!

Plajele! Sunt locuri unde vei avea impresia că timpul este infinit și liniștea nu poate fi pătrunsă. Viața la plajă? Aș putea să trăiesc așa etern, vizitând câte una în fiecare zi, hranindu-mă cu energia lor vibrantă.

Îți pare că exagerez pentru că am spus o plajă pe zi? Noi am explorat 7 dinte cele mai frumoase plaje de pe Riviera Albaneză. Cum a fost? Lăsăm imaginile să te convingă că Albania este o idee excelentă pentru o vacanță perfectă.

Borsh

Locul în care noi am ales să ne cazăm pentru 7 nopți. Am ajuns pe plajă și am spus  “asta este, aici vreau să stau”. La prima vedere te duce cu gândul la Vama Veche de altădată.

Un amestec de frumoasă sălbăticie, drum neasfaltat, cai liberi, umbrare improvizate, dar și terase moderne, sezlonguri luminate seara, baruri din care răsună cea mai actuală muzică.

De-a lungul plajei sunt multe unități de cazare, hoteluri și pensiuni, majoritatea dintre ele având restaurant propriu.

Plaja este lată, cu pietre, iar intrarea  în mare se face lin. Este unul dintre locurile preferate de familiile cu copii. Încălțămintea pentru plajă este obligatorie pentru aproape toate plajele din Albania.

Și pentru că are 3 kilometri Borsh nu este aglomerată. Îți vei putea găsi colțișorul tău de liniște fără efort.

Apa clară,  muntele pe care îl vei vedea din orice poziție dar și măslinii de lângă plajă, alcătuiesc un tablou din care nu te vei vrea plecat nicicând. Pentru noi rămâne locul preferat din Albania.

CAUȚI CAZARE ÎN BORSH? PENTRU CELE MAI BUNE LOCAȚII click pe numele hotelului pentru DISPONIBILITATE & REZERVARE

Queparo

La nici 5 minute de mers cu mașina din Borsh o altă plajă e gata să te surprindă. Este vorba despre plaja Queparo situată în satul cu același nume.

E locul unde ai să găsești nisip atât pe plajă cât și în mare. Destul de relaxant să renunți puțin la ciupicii de apă. O stațiune micuță, cochetă și foarte modernă.

Există aici parcare privată, multe taverne dar și o faleză bine amenajată. Plaja este dotată cu sezlonguri, umbrele și dușuri.

CAUȚI CAZARE ÎN QUEPARO? PENTRU CELE MAI BUNE LOCAȚII click pe numele hotelului pentru DISPONIBILITATE & REZERVARE

Lukove

A treia zi am zis să ne aventurăm puțin mai departe. 25 de minute mai târziu cunoșteam plaja Lukove.

Aici parcarea a fost gratuită, inclusă în prețul sezlongului.

 

Am ales să stăm într-un frumos  golfuleț înconjurat de verdeață. Plaja este cu nisip dar în apă sunt pietre.

În stânga și în dreapta golfului plaja se întinde pe câțiva kilometri de coastă.  Dacă în partea stângă ai să mai găsești 2-3 taverne dar și zonă amenajată, în partea dreaptă plaja este mai mult pustie. Ai să vezi doar câțiva oameni campați la cort.

Pe stâncile de la Lukove vei face cele mai frumoase fotografii.

Dhermi

Sunt 33 de kilometri din Borsh până în Dhermi și un drum care îți taie respirația. Și merită? Fiecare kilometru!

O plajă paradisiacă, peștișori zglobi, dar și un leagăn vânat de copii și adulți deopotrivă pentru poza perfectă.

Culoarea apei de aici este una dintre cele mai frumoase de pe întreaga coastă albaneză. Pietrele sunt ca mărgelele pe plajă dar cât oul de dinozaur în apă.

De aici poți face plimbări cu vaporașul către plajele Gjipe, Gramata sau Cave. La unele dinte ele se ajunge doar pe mare iar experiența te va costa între 20 și 30 de euro.

Sunt multe terase și aici, oferta fiind foarte variată.

Și după dulcele de a nu face nimic, cum ar spune italienii, s-a mai încheiat o zi minunată la plajă.

CAUȚI CAZARE ÎN LUKOVE? PENTRU CELE MAI BUNE LOCAȚII click pe numele hotelului pentru DISPONIBILITATE & REZERVARE

Gjipe

Cum drumurile grele duc către destinații senzaționale, nu aveam cum să nu îți prezint frumoasa plajă Gjipe. Se află la doar 25 de minute de plaja Dhermi, la capătul unui canion spectaculos.

Din șoseaua principală urmezi  indicatorul la stânga. De acolo, pe un drum fară cusur, cu o singură bandă pentru ambele sensuri, ai să mergi până se termină asfaltul. Din loc în loc sunt refugii, în cazul în care te întâlnești cu mașini din sens invers.

La capătul drumului ai să observi o parcare improvizată, semn că de acolo începe aventura pe jos, spre plajă. Parcarea este cu plată – 200 leke pentru toată ziua.

Visul nostru de a ajunge la plajă cu mașina s-a spulberat în aproximativ 20 de secunde, când ne-am dat seama că pe acolo doar tancul ar fi putut circula.

Prin șleauri cu praf roșiatic am urcat și coborât avand în permanență în partea noastră dreaptă marea.

M-am bucurat enorm că am ales să vizităm acest loc în a doua parte a zilei când soarele era mai blând.

Sunt mulți oameni care aleg această plajă. Unii rămân peste noapte, alții, ca și noi, dornici de o bălăceală într-un loc nou, petrec aici doar câteva ore. Singura variantă de a înnopta la Gjipe este să ai cu tine un cort.

Plaja este lată, înconjurată de stânci, sălbatică și intimă. Cele 2-3 baruri de aici se încadrează perfect în decor. Prețurile  la mâncare și băutură sunt decente. Ai să găsești și aici sezlonguri și umbreluțe.

Să îți mai spun că plaja este cu pietre? Cred că ai înțeles deja că în Albania majoritatea sunt așa.

De sus marea se vede în culori amețitoarea, o lagună albastră. Bărcile, cu muzica dată la maxim, sunt într-un dute-vino permanent pentru că Gjipe primește mulți vizitatori pe mare.

Nu știu dacă a fost doar o impresie însă apa de aici era mult mai rece decât în alte locuri. Dar după un drum solicitant o baie răcoroasă este ideală.

La întoarcere drumul ni s-a părut mult mai ușor, iar cele 45 de minute au trecut ca prim magie.

Recomand experiența chiar și numai pentru traseul până la plajă.

Jale

O plajă cu un aer fresh, Jale este una dintre destinațiile care atrag cei mai mulți tineri dornici de distracție.

Prea aglomerată pentru noi dar extrem de frumoasă, dotată cu baldachine, sezlonguri și dușuri. Jale are și o zonă free, unde poți să stai pe prosop dar aceasta este extrem de mică.

Sunt mulți cei care aleg să își petreacă concediile aici, iar asta se vede după numarul mare de mașini parcate, furnicarul de oameni de la terase sau de pe plajă.

Sunt multe campinguri unde îți poți pune cortul sau chiar închiria unul echipat cu tot ce trebuie.

Hotelurile luxoase, pline și ele de turiști au un sea view fermecător.

Și pentru că apa de aici este foarte clară, Jale este un loc excelent pentru a face snorkeling.

Livadhi

A doua în topul preferințelor noastre, Livadhi este o minunăție de plajă înconjurată de măslini. Genul acela de loc unde liniștea  domnește și în care în sfârșit vei putea termina cartea aia pe care ti-ai promis că o vei citi. O fâșie lată de pietre albe ce se răcoresc în albastrul infinit al mării.

Parcarea aici a fost gratuită. La fel și șezlongurile. Nu știu dacă din cauză că am ajuns la plajă după ora 15:00, însă nu ne-a deranjat nimeni.

Ne-am îndrăgostit de simplitatea locului și ne-am încărcat bateriile, așa cum le șade bine unor nomazi mereu în mișcare.

Te las acum cu lecțiile făcute și nu pot decât să îti doresc să te bucuri de fiecare moment pe care il vei petrece în Albania.

De-a lungul coastei de sud ai să întâlnești foarte multe plaje, doar timp să ai să le poți vizita pe toate.

Pentru a avea motive să ne întoarcem am lăsat căteva pentru data viitoare. De plaje precum Porto Palermo, Himare sau Bunec ne vom bucura cu altă ocazie.

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment