Sunt călătorii pe care le faci studiat, cu lista obiectivelor turistice la purtător. Apoi, sunt locuri unde se întâmplă sa te afli pur și simplu, dar nu din întâmplare.
Să te avânți spre nou e uneori medicament pentru suflet, cunoaștere a ta, ca om.
Mergând prin lume, am aflat că cele mai frumoase experiențe se nasc din momente pe care nu le aștepți.
La Ohrid am ajuns din întâmplare, în drumul nostru către Albania. Inițial am considerat că cele 2-3 fotografii pe care urma să le facem aici vor fi suficiente pentru a marca acest loc.
Eram gata să ratăm unul dintre cele mai frumoase orașe din balcani, inima Macedoniei de Nord.
Am părăsit capitala Scopje în cursul dimineții. 2 ore mai târziu, pe o ploaie torențială de iulie, ajungeam în cel ce avea sa ne devină gazdă 2 zile, orașul Ohrid.
Ce face din Ohrid un oraș special?
Este cunoscut ca Ierusalimul Europei, datorită celor 365 de biserici construite aici, câte una pentru fiecare zi a anului. Localnicii spun cu măndrie că numărul lor se păstrează și astăzi. Ce-i drept, ei consideră ca fiind biserici și micile capele cu altar.
De cum pășești în Ohrid îți dai seama că te afli într-un loc turistic. Străzile înguste ce duc la port sunt pline de turiști. Cum îi identifici? E simplu, toți se opresc la buticurile ticsite cu suveniruri.
În aer se simte miros de cafea proaspăt măcinată iar ochii nu au cum sa nu îmi fugă la magazinele cu perle. Sunt foarte multe, ai să le observi cu siguranță.
De aceste bijuterii se leagă numele a doua familii Talev și Filev, singurii care dețin secretul perlei de Ohrid. Cu o tehnică de lucru doar de ei știută, transmisă din generație în generație, se spune că aceste perle pot dura pentru totdeauna.
Ma declar fericita posesoare a unei astfel de amintiri nesfârșite.
În zona portului, orașul are un aer mediteranean, cu taverne la care se servește ce mai delicioasă mâncare. Dacă vrei să încerci o delicatesă locală îți recomand păstravul de Ohrid, un preparat apreciat încă de pe vremea romanilor.
Principalul punct de interes al orașului îl reprezintă Lacul Ohrid. Suprafața lacului este de 358 km pătrați între granița Macedoniei cu Albania. Tabloul cu marea întindere de apă mărginită de munții ce se oglindesc în apele lui de secole, este aproape ireală.
Cea mai mare parte a lacului Ohrid se află în Macedonia.
Din 1979 lacul Ohrid face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. În adâncurile parcă nesfârșite, (288 m), trăiesc nu mai puțin de 200 de specii de pești, unele dintre ele regăsindu-se doar aici.
Lacul Ohrid a supraviețuit erei glaciare, avand o vechime de peste 3 milioane de ani. De un albastru cristal, în apa lui poți vedea până la 22 metri adâncime.
CAUȚI CAZARE ÎN OHRID? VEZI SELECȚIA ELANOMAD PENTRU CELE MAI FRUMOASE ȘI ACCESIBILE CAZĂRI DE AICI
(CLICK PE NUMELE HOTELULUI PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVARE)
NU AI GĂSIT CE CĂUTAI? ARUNCĂ UN OCHI ȘI AICI
Ce poți face în Ohrid?
Pentru că este atât de vast, se poate confunda foarte ușor cu marea. Macedonenii chiar îl numesc “litoralui Macedoniei”. Pe malul lacului vei observa mici plaje amenajate cu sezlonguri. Temperatura medie a apei este de 24-25 de grade iar sezonul de înot dureaza din iunie până în septembrie.
Cele mai bune luni de vizitat Ohrid sunt din mai până în octombrie. În restul timpului, vremea devine ploioasă și rece.
Ohrid nu duce lipsă de unități de cazare, iar multe dintre ele oferă o vedere excepțională asupra lacului.
Prețurile variază în funcție de serviciile pe care le oferă. Noi am ales Boutique Villa Arte și am fost extrem de mulțumiți. Locație excelentă, staff prietenos, mic dejun consistent și o cameră foarte cochetă.
Ohrid nu este neapărat un oraș cu multe obiective turistice. Este mai degrabă un loc pe care îl simți. Când vei ajunge aici vei înțelege de ce.
Sufletul oricărui oraș înconjurat de ape este portul. Plimbările pe faleză sunt foarte romantice. Iar dacă vrei să plusezi, o iesire în larg cu catamaranul la înserat este o experiență memorabilă.
Am luat pulsul orașului la pas, așa cum alegem să facem de fiecare dată. Plimbarea s-a continuat pe pontonul din lemn unde pescarii de ocazie își potriveau cu dibăcie undițele.
Expus în orice ghid de prezentare al Ohridului, Biserica Sfântul Ioan Teologul este cel mai pozat monument al orașului. Amplasamentul pe o înaltă movilă stâncoasă deasupra lacului, oferă vizitatorilor o panoramă splendidă.
Construită în stil bizantin, în secolul al XIII-lea, biserica are formă de cruce. Micuța mănăstire se vizitează gratuit însă poți face o donație în cutia milei de la interior. Curtea plină de flori și băncuțele așezate la umbră alcătuiesc decorul perfect pentru un moment de meditație.
Cu mici reprize de pauză, ploaia ne-a ținut companie pe tot parcursul zile. Am lăsat plimbarea cu barca pentru a doua zi dar am avut grijă să facem rezervare la una dintre bărcuțele din port.
Sunt multe companii care oferă excursii către obiectivele din zonă. Unele dureaza toată ziua și merg către mănăstirea Sfântul Naum și Muzeul din Golful Oaselor. Prețurile variază în funcție de ambarcațiune și numarul de pasageri.
Plecările se fac la ore fixe iar programele includ gustări și băuturi. Ambele obiective pot fi vizitate și pe cale terestră.
Fiind presați de timp am ales ca pentru 10 euro să ne plimbăm 30 de minute pe lac, cu bărcuța căpitanului Boby care ne-a povestit puțin din istoria locului.
După poveștile căpitanului am continuat hoinăreala pe jos către Biserica medievală Sfânta Sofia și Fortăreața Samuel.
Construită ca fiind biserică ortodoxă în timpul Primul Imperiu Bulgar, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee în timpul dominației otomane. Elemente din arhitectura bisericii datează din Evul Mediu. Pentru o mai bună înțelegere a istoriei sale recomandam o vizită însoțită de ghid.
Cu ochii în obiectivul aparatului foto am ajuns la Amfiteatrul Ohrid, un monument de peste 2500 de ani, cel mai bine conservat teatru antic din Macedonia. Aici aveau loc în trecut lupte ale gladiatoriilor și execuții ale creștinilor. Un loc readus în lumină accidental după ce creștinii îl astupaseră pentru a nu le mai aminti de lucrurile tragice petrecute în timpul imperiului roman.
Astăzi teatrul servește ca scenă pentru numeroase spectacole și festivaluri la care trebuie să îți cumperi bilet cu mult timp înainte.
Cu soarele alături am mers mai departe către ultima noastră oprire,
Fortăreața țarului Samuel, capitala primului imperiu bulgar. Impunătoarea cetate se întinde pe o suprafață de 3 kilometri și a fost restaurată în anul 2003.
Arheologii au ajuns la concluzia că cetatea a fost construită pe locul unei foste fortificații din secolul IV î.Hr. Săpăturile după comori ascunse continuă și astăzi.
Pentru mai puțin de 2 euro, cât a costat biletul de intrare, am vizitat aceste ziduri istorie ce ne-au oferit o imagine idilică asupra lacului Ohrid și orașului vechi.
La finalul unui astfel de experiențe putem spune că atât destinația cât și povestea ne-au făcut mai bogați în amintiri. Ne considerăm norocoși că Ohrid a ales să fie parte din călătoria noastră.
CELE MAI FRUMOASE PLAJE DIN ALBANIA
0