NOMAD ÎN ROMÂNIA

Saschiz 175: O poveste de călătorie într-o casă tradițională săsească

saschiz175-elanomad-cazare-saschiz (3)

Mereu m-au atras locurile mai puțin umblate, acele colțuri de lume unde timpul se mișcă mai lent și fiecare piatră, fiecare casă, păstrează amintiri vechi și autenticitatea unui trecut ce merită povestit.

Despre Saschiz și frumusețea lui am scris deja AICI.

Acum a venit rândul  unei alte povești cu parfum transilvănean. Este povestea unui case care m-a fascinat prin istoria ei dar și prin modul în care s-a păstrat.

LINIȘTEA ARE UN NUME – SASCHIZ  175

Trăim în lumea în care împinși de schimbări rapide uităm să prețuim valorile strămoșilor.  Nu mai sunt mulți sași în Saschiz, să fie vreo 70, însă amprenta lucrului bine făcut se păstrează încă peste tot în sat.

Aș putea să numesc șansă faptul că am ajuns la Saschiz 175, una dintre casele care și-au păstrat autenticitatea aproape intactă.

Construită în anul 1832, cu fundație din piatră și cărămidă, casa este una solidă, tipic săsească.

Are să ți se pară muzeu și nu este departe de acesta. Mobilierul, decorurile, țesăturile dar și multe dintre elementele prezente în casă și în curte sunt moștenire de familie, minuțios conservate.

Toate aduc o notă de eleganță, originalitate și tihnă și te transpun în atmosfera tradițională a locului.

ÎN CASA UNDE CÂNTĂ MUZICA

La Saschiz 175  te poți caza în 2 camere mari, fiecare cu baie proprie și confortul după care cu toții tânjim, mai ales atunci când mergem în vacanță. Fiecare cameră păstrează o notă de bun-gust și rafinament oferind senzația de intimitate.

Dar adevărata comoară a casei este salonul care găzduiește un pian vechi de peste 200 de ani. Pianul a aparținut bunicului Johan Klemens, cantorul Bisericii Evanghelice din Saschiz, cel care și-a dedicat întreaga viață Bisericii dar și muzicii.

În salon mai sunt expuse și alte instrumente, toate aparținând aceluiași sas care a ținut ca și nepoții, Kati și Hans Klemens, care astăzi duc mai departe povestea proprietății, să cunoască tradițiile și limba săsească.

Am ajuns la Saschiz 175 în zi sfântă de Rusalii când după slujba ce a avut loc la Biserica Evanghelică, Hans, îmbrăcat în haine de sărbătoare ne-a demonstrat cum sună pianul din salon.

Un moment superb de care am să îmi amintesc mereu cu drag.

Casa este încălzită electric prin convectoarele din camere, sau cu lemne, în funcție de preferințele oaspeților. Și cum să nu vrei să auzi trosnet de lemne în sobă?

Pentru asta va trebui să mai ajungem la Saschiz  175 și în sezonul rece.

PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVĂRI VEZI AICI

TURNUL DE LA GEAM ȘI CĂMAȘA DE NOAPTE

Din fereastra camerei mele se vede Turnul cu Ceas din Saschiz. Acolo, printre acoperișurile caselor, răsare impunător, stând de veghe asupra satului și păstrând în el toate secretele unei comunități.

Lumina care pătrunde prin fereastre se așterne blând pe podea creând un tablou feeric. Amintirea vremurilor în care oamenii se trezeau cu razele soarelui în odăile lor simple, înviorându-le sufletele pentru o nouă zi, m-a făcut să zâmbesc.

În liniștea deplină a camerei am scos din bagaj veșmântul meu special.

Nu puteam găsi un loc mai bun de a purta cămașa de noapte a străbunicii mele – în acel  colț de poveste cu mobilă rustică și atmosferă de basm.

Fiecare detaliu, fiecare cusătură pe pânză s-a împletit cu gândurile mele iar fiecare vis a părut să devină mai real ca niciodată.

În liniștea nopții am avut ocazia sâ mă conectez cu rădăcinile mele, cu esența pură a tradițiilor și valorilor pe care le-am moștenit.

Bucătăria comună este complet utilată cu tot ce ai nevoie pentru a pregăti o masă delicioasă. Iar frumusețea acestei case nu se oprește aici. Curtea are o grădină mare cu multă vegetație, unde poți chiar să te relaxezi la soare pe șezlong.

Vederea din curte este către Cetatea Țărănească, unul dintre punctele de reper din Saschiz.

Aproape fiecare gospodărie din sat are o șură. Șura de la Saschiz 175 a fost transformată într-un spațiu de relaxare unde te poți bucura de liniște și contemplare. Este locul ideal pentru a citi o carte bună sau bea un pahar cu vin.

Sau poate o ceașcă de ceai? Da, ai putea! Însă dacă ajungi la Saschiz ceaiul vei vrea să îl bei la ceainăria Tei TeeHaus, locație care se află la doar 3 minute de Saschiz 175.

Și crede-mă locul ăsta are o magie aparte și foarte probabil să fie cea mai autentică ceainărie din România.

CUVÂNT DE ÎNCHEIERE

Este o cazare în care timpul se întâlnește cu nostalgia vremurilor trecute și se contopește cu prezentul. Saschiz  175 reușește să păstreze vie memoria sașilor din Transilvania. Stând cazat aici ai să te lași purtat într-o călătorie captivantă prin timpuri vechi si noi.

Pentru mine a fost un refugiu pentru suflet, unde m-am bucurat, relaxat, mi-am făcut prieteni și am trăit momente cu adevărat speciale.

Iar Saschiz 175 este alegerea perfectă pentru asta. Așa că nu mai sta pe gânduri, fă-și bagajele și lasă-te cucerit de farmecul acestei minunate case săsești.

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment