ÎN JURUL LUMII

NEA VRASNA – CEL MAI FRUMOS LOC DIN GRECIA, APROAPE DE ROMÂNIA

ammouliani-alykes-plaja-elanomad (24)

Nu sunt multe locuri din Grecia care să mai reprezinte un secret pentru români. Și cu toate acestea, mi-am dat seama la o căutare rapidă pe internet, că despre stațiunea Nea Vrasna nu sunt atât de multe informații pe cât aș fi crezut.

De 7 ani  Nea Vrasna a devenit locul meu de suflet și cum până la acest moment nu am povestit despre el pe blog, acest lucru trebuie să se schimbe acum.

În acest articol am să îți prezint ce anume face Nea Vrasna o stațiune pe care eu o ador și pe care sunt sigură că o vei îndrăgii și tu imediat ce vei afla cât este de minunată.

CUM AJUNGI ÎN NEA VRASNA

Uneori avem impresia că pentru a ajunge în locuri frumoase trebuie să călătorim până la capătul lumii. Nu de puține ori am găsit paradisul mai aproape decât credeam.

Mă întorc puțin în timp și îmi amintesc vara în care pentru că doream să îmi petrec o săptămână în Grecia m-am îndreptat către o agenție de turism. Nu aveam un buget prea mare și nici transport personal, așa că eram conștientă că voi călătorii cu autocarul.

Fie vorba între noi, mai experimentasem asta și nu pot spune că a fost o plăcere.

Acolo în agenție am aflat pentru prima dată despre Nea Vrasna, un sat mic, nu foarte dezvoltat la acel moment, cu plajă întinsă și nisip cu pietricele mici “ce fac masaj la tălpi’’.

Au trecut multe veri de atunci și atât de impresionată am fost de locul ăsta încât am revenit cu drag aproape an de an. Între timp am schimbat autocarul cu mașina personală iar confortul de călătorie a fost mult îmbunătățit.

696 de km se traduc în 9 ore de călătorie atunci când pleci din București cu autoturismul propriu. Aș putea să numesc noroc faptul că aproape niciodată nu am pierdut timp așteptând în vama Giurgiu sau la trecerea spre Grecia, în Kulata. Bulgaria se traversează relativ ușor, asfaltul fiind decent și drumurile prea puțin aglomerate.

Nu uita însă de plata vignetei pe care îți recomand să o achiți online pe acest SITE

UNDE NE CAZĂM

Am auzit de multe ori că luxul de all inclusive din Turcia nu se găsește în Grecia.

Așa este! Grecia nu este pentru all inclusive, pentru pretențioșii care doresc să sune din clopoțel și să aiba tava cu mâncare la picioare și nici pentru cei care vor să doarmă în hoteluri gen palate sau să lenevească în resort la piscină.

Grecia este pentru cei care caută experiențe autentice, care descoperă plaje mai puțin umblate, care manâncă la taverne pentru localnici și care nu au nevoie de prea mult lux pentru a avea o vacanță reușită, ci doar de un loc decent și curat.

Ultimele 2 dăți petrecute în Nea Vrasna am ales să stau la Angels Studio, la o familie încântătoare de greci. Camerele sunt foarte curate, dotate cu chicinetă, aer condiționat, bai proprii și balcoane cu vedere spre munte ori spre mare. Poziția este una foarte aproape de plajă iar locația oferă parcare privată.

CAUȚI CAZARE ÎN NEA VRASNA? CLICK PE NUMELE HOTELULUI PENTRU REZERVĂRI ȘI DISPONIBILITATE

Villa Giannis Apartments

Lafazanis rooms

Kleanthis Blue

Angels

Amalia Mare Sea View & Beach Cafe – Bistro

NU AI GĂSIT CE CĂUTAI? ARUNCĂ UN OCHI ȘI AICI

LINIȘTE ȘI PREȚURI MICI

Cum prețurile tind să crească și avand experința câtorva zile petrecute anul acesta pe litoralul românesc, aveam ceva emoții despre cât mă va costa un sejur de 10 zile pe tărâm elen.

Știam că în anii trecuți prețurile erau mici dar îmi închipuiam că după ce am trecut de anii pandemiei lucrurile s-au mai schimbat.

Cum am regăsit Nea Vrasna după 3 ani de covid?

Mult îmbunătățită, o stațiunea mai aranjată, cu noi taverne și multe unități de cazare.

Satul pe care mi-l aminteam este acum un loc puțin mai animat și mult mai îngrijit.

Cu toate astea prețurile au rămas de bun-simț și dacă în trecut un gyros mă costa 2.5 euro, la 3 ani distanță costă 3.5 euro.

În continuare nu există taxă pentru sezlong ci doar o consumație minimă la bar (o apă, un frappe, o cafea). Există și zone de plajă free, deloc aglomerate și foarte curate.

Prețurile cazărilor pornesc de la 45 euro/noapte. Am găsit și apartamente cu 2 camere pe plajă la 70 euro/noapte.

Nu este chiar raiul rulotiștilor dar de fiecare dată am văzut turiști campați pe o porțiune lână plajă.

La restaurant o masă pentru 2 persoane, cu 2 feluri de mâncare și băuturi ajunge la 30-35 euro.

Restaurantul meu preferat din Nea Vrasna este El Greco

Are recenzii foarte bune de la cei care i-au trecut pragul, mâncare diversificată și delicioasă iar nota de plată se poate achita cu cardul, lucru ce reprezintă un mare plus deoarece în Grecia nu toate tavernele acceptă cardul.

În stațiune ai 2 supermarketuri mari dar și mai multe magazine mici și brutării de unde îți poți face cumpărăturile.

Cum pentru mine călătoria s-a transformat într-un stil de viață, încerc pe cât posibil să păstrez cheltuielile cât mai jos fără a uita în schimb să mă bucur de întreaga experiență.

PLAJA DIN NEA VRASNA

Iar acum că am stabilit prețurile e timpul să îți fac cunoștință cu plaja.

Nea Vrasna se află în golful Strymonikos, străjuită de dealuri împădurite, între localitățile Asprovalta și Stavros. Peisajul este pitoresc iar apa mării Egee este curată și cristalină. Plaja lungă și lată este prietenoasă și cu cei mici, astfel că ai să vezi destul de multe familii cu copii.

Și uite cum Nea Vrasna se transformă în locul ideal de relaxare și leneveală la soare.

Nu aș putea spune că există viață de noapte în stațiune dacă ești dornic de cluburi.  O dată cu lăsarea serii vei vedea grupuri de oameni, frumos îmbrăcați și parfumați, cum se plimbă pe lângă plajă sau stau așezați la mesele tavernelor.

Șunt și câteva baruri  cu muzică pe plajă unde ai să poți servi băuturi într-un cadru romantic și relaxat.

Nea Vrasna este foarte aproape de stațiune Asprovalta, practic comunică una cu cealaltă, astfel că nici nu își vei da seama cât de rapid vei ajunge acolo.

Asprovalta este mult mai animată și mai zgomotoasă decât Nea Vrasna și are mai multe taverne și magazine pentru turiști.

Cu mici excepții, în fiecare seară am făcut plimbarea pe jos Nea Vrasna -Asprovalta, mai ales că la intrarea în Asprovalta vin localnici care au spre vânzare cei mai buni struguri, nectarine, piersici și pepeni.

Prețurile sunt chiar mai mici decât în supermarket. Aproape că fiecare turist care se întoarce în Nea Vrasna are în mână câte o punguță cu fructe.

VRASNA ȘI BROAȘTELE ȚESTOASE

Nea Vrasna s-ar traduce (locul nou sau plaja nouă) ceea ce m-a făcut să cred că există și una mai veche.  Și uite că am avut dreptate și într-o dimineață am făcut o scurtă plimbare cu mașina (cam 5 minute) până în satul Vrasna. Eram curioasă să văd cum se prezintă și plaja de aici.

Iar dacă Nea Vrasna mi s-a părut liniștită, Vrasna o întrece. Sunt și aici câteva taverne însă plaja este mai îngusta și nu la fel de bine îngrijită. Locul aduce mai mult a sat de vacanță și pare că timpul s-a oprit puțin în loc.

O activitate despre care am aflat anul acesta că se poate face în Vrasna este vizitarea micului lac de lângă plajă. Din păcate nu am reuțit să îi aflu numele însă dacă dorești să îl vizitezi este suficient să pui pe GPS Turtles.

Sunt peste 100 de țestoase în acest lac unele dintre ele fiind foarte mari.

Sunt obișnuite cu oamenii, mulți dintre ei hranindu-le cu pâine. Vin ca niște cățeluși așteptând hrana, spre deliciul spectatorilor.

CE PLAJE MAI POȚI VIZITA ÎN ÎMPREJURIMI

Grecia este prea frumoasă ca să stai într-un singur loc așa că am pornit în explorare.

Am cercetat pe hartă câteva locuri aproape de Nea Vrasna și am descoperit 4 plaje superbe despre care am să îți povestesc imediat.

La toate aceste plaje am ajuns pe cont propriu însă dacă trebuie să ști că la unele dintre ele și alte câteva locații frumoase poți ajunge participând la excursii de o zi prin agenția de turism din Nea Vrasna, cu sediul în prima linie de lângă plajă.

PLAJA AMMOULIANI

Ammouliani este singura insulă locuită din Halkidiki cu o populație de aproximativ 500 de locuitori. Se află între brațul Sithonia și brațul Athos și este una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am vizitat în Grecia.

Inițial trebuie să ajungi în portul Tripiti de unde te vei îmbarca pe ferryboat.  Biletul de călătorie pentru adult costa 3.5 euro/sens iar dacă vrei să iei cu tine și mașina vei mai achita în 10 euro/sens. Eu am lăsat mașina în port pentru că nu îmi era necesară pe insulă. Parcare în port este gratuită.

Călătoria până la Amouliani durează sub 10 minute iar biletul se cumpără pe ferryboat. Sunt curse regulate toată ziua, poți consulta orarul AICI

Sunt mai mai multe plaje la care poți merge, la toate dintre ele poți ajunge cu un minibus (stația este chiar la coborârea de pe ferryboat). Biletul te va costa 2,5 euro/sens.

Își recomand Alykes, o plajă cu nisip fin ce a primit distincția Blue Flag pentru că este deosebit de îngrijită. Numele de Alykes a fost dat de satul de pescari din apropiere și înseamnă lac sărat, în zonă existând o producție considerabilă de sare de mare.

Nisipul este foarte fin iar apele azurii și clare. În jur există multă vegetație, toate acestea creând o imagine paradisiacă de vară perfectă.

Și cum în boxe se auzea un playlist minunat am stat la sezlong și m-am bucurat de o zi întreagă de plajă. Pentru a beneficia de 2 sezlonguri cu umbrelă trebuie să consumi de la bar de minim 10 euro.

PLAJA VRASIDAS

Una dintre cele mai frumoase plaje de lângă orașul Kavala este Vrasidas.

Drumul până la plajă este unul pitoresc ce trece pe lângă culturi de viță de vie.

Este o plajă mică cu parcare amenajată și bar de tip terasă în apropierea ei.

Nu are șezlonguri și nici umbrele însă în baza parcării /consumației la bar, ți se dă o umbreluță.

Nu există muzică pe plajă, comercianți și nimic care să îți dea impresia de loc turistic.

Poate că acesta este.motivul pentru care în plin sezon nu este aglomerată.

Apa curată și clară, nisip fin și un infinit sentiment de pace.

PLAJA AMMOS

Când mă întorceam de pe insula Ammouliani. mi-a atras atenția la vreo 20 de km de orașul Stavros o plajă desprea care aveam să aflu că se numește Ammos.

Așa că zis că este cazul să îi dedic și ei o zi și într-o dimineață târzie, pe un soare arzător am ajuns aici.

Am lăsat mașina la drumul principal întrucât panta  de coborâre pâna la plajă este  prea îngustă și nepietruită.

Desi amenajată cu sezlonguri și umbrele, plaja are un aer ușor sălbatic, poate și pentru că o porțiune le este dedicată celor care campează cu cortul. Și am văzut destui oameni, unii dintre ei petrecând aici toata vara .

Aici am stat în zona free și tare bine a fost fără semnal la telefon. Am ridicat drona și împreună cu partenerul din dotare ne-am bucurat de niste golfulețe intime care ne-au dat impresia ca aveam propria noastră plajă.

PLAJA OLYMPIADA

 

Cum mai aveam de citit câteva pagini din cartea pe care mi-am adus-o de acasă am zis ca e musai să ajung la o plajă liniștită.

Așa că iată-mă la Olympiada, regiune de mare importanță istorică, numită după mama lui Alexandru cel Mare , care a fost exilată de regele Kassandros în veche Stagiara.

Era un mic oraș din Halkidiki ce avea să dea lumii pe unul dintre cei mai mai filozofi greci din Antichitate, Aristotel. Acesta s-a născut aici în anul 348 î.Hr. și a fost ultimul mare filozof după Socrate și Platon.

Pare un loc bun în care să termini de citit o carte, nu-i așa?

Nu știu dacă întreaga plajă este cu pietre în apă dar locul în care eu am stat era plin de ele. O încălțăminte specială ar fi ajutat mult însă acest lucru nu știrbește din frumusețea locului.

Plaja este amenajată parțial cu sezlonguri iar în partea stângă, întreaga zonă este sălbatică și naturală pe o lungime de 2 km.

ÎNAPOI LA NEA VRASNA

 

Un alt loc pe care l-am vizitat în apropiere de Nea Vrasna a fost orașul Stavros despre care nu pot spune că m-a încântat prea tare fiind foarte aglomerat și destul de întins.

I-am admirat însă luminile la ceas de seară, în timp ce stăteam pe plaja din Nea Vrasna. Fiind așezat pe colină, se vede tare frumos.

Data viitoare când voi ajunge în zonă am să mai adaug câteva locuri noi însă până atunci rămân cu amintirea acestora.

Voi mai avea veri in Nea Vrasna? Cu siguranță! Cu peisajele sale pitorești, cu atmosfera autentică și ospitalitatea localnicilor, acesta este locul care mi-a intrat la suflet.

Sper ca acest articol să te inspire și pe tine iar dacă ajungi la Nea Vrasna lasa-mi un mesaj, așa îmi mai alin și eu dorul de ea.

 

 

 

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment