NOMAD ÎN ROMÂNIA

CAZARE LA CĂRUȚĂ ÎN CĂSUȚA DIN PĂDURE MĂLAIA – O EXPERIENȚĂ INEDITĂ

cazare-la-caruta-casuta-din-padure-malaia-elanomad (26)

Într-o lume mereu pe grabă, dominată de tehnologie, există o dorință tot mai puternică de a reveni la natură.

Cazările neconvenționale au devenit o mișcare care încurajează oamenii să se reconecteze cu mediul înconjurător.

CAZARE LA CĂRUȚĂ!?

Căruțele cu coviltir sunt exemplul perfect al acestui concept – acestea nu îți oferă doar o cameră pentru odihnă, ci o experiență completă în care oaspeții se pot bucura de ritmul lent și natural al vieții.

Acest articol este despre bucuria pe care am trăit-o aflându-mă în mijlocul unei păduri din Mălaia – CAZARE LA CĂRUȚĂ cu coviltir, dar și despre întreaga experiență pe care o poți avea dacă alegi această unitatea de cazare.

CĂLĂTORIE ÎNTRE SIMPLU ȘI AUTENTIC

Am încercat de multe ori să-mi imaginez evadarea perfectă. Aproape de fiecare dată natura s-a strecurat în povestea mea. De data aceasta nu a mai fost nevoie să-mi creionez în minte refugiul ci doar să deschid ochii căte o frumoasă realitate.

Se numește Căsuța din Pădure, o cazare fermecătoare din localitatea Mălaia, județul Vâlcea.

Printre copaci înalți, mergând pe o potecă pietruită ce duce la cascada Scoruș, ai să le zărești perfect integrate în decor – două căruțe cu coviltir pregătite pentru oaspeți.

Nu există drumeț să nu se oprească și să nu le admire. Și mare le este mirarea când află că aceste unități inedite sunt dotate cu băi proprii.

Sunt exemplul ce demonstrează că luxul poate lua diferite forme creând echilibru între confort și autenticitate.

RELAXARE SUB CERUL ÎNALT – CAZARE LA CĂRUȚĂ

Cu ani în urmă priveam cu ochi curioși de copil cum căruțe nomade se perindau prin satul bunicilor. Poposeau în poiana satului câteva zile, după care plecau spre alte locuri numai de ei știute.

Mă întrebam atunci cum de au loc să doarmă cu toții în căruță, și parcă îmi doream să intru în intimitatea spațiului lor. Le auzeam caii pe uliță și alergam spre ei cu ulciorul de apă rece .

Anii au trecut și aproape că am uitat de căruțele acelea cu coviltir.

Dar uite că am început să umblu precum ei, de colo-colo, și am ajuns nu doar să văd ci să și experimentez dormitul într-un astfel de loc.

E adevărat, căruța de la Mălaia nu are cai și este mult mai mare și mai modernă.

Are o baie dotată cu duș, toaletă și chiuvetă. Are prosoape pufoase și o cameră mare cu cel mai confortabil pat.

Căruțele sunt special gândite pentru 2-3 persoane, cupluri sau familii mici.  Sunt sigură că nu doar interiorul are să îți placă, pentru că și exteriorul a fost gândit în cel mai mic detaliu.

Cum am regăsit acest loc? Ca pe unul magic!

VEZI AICI VLOGUL PE CARE L-AM FILMAT ÎN LOCAȚIE

L-am perceput ca pe un spațiu cosmic al liniștii și regăsirii într-un luminiș de pădure. Două căruțe rustice, cu acoperișuri din coviltir, așezate sub cerul liber asemenea sanctuarelor temporare ale pelerinilor.

Hamacele colorate,  agățate în jurul copacilor bătrâni, formează un labirint și fiecare colț devine refugiu.

În timp ce vândul face frunzele să se miște, sunetul râului care curge prin spatele căruțelor devine o cântare terapeutică pentru sufletul meu călător.

Fiecare șoaptă a apei pare a spune povestea îndelungată a naturii și a timpului, amintindu-mi că, aici, la Mălaia, timpul încetinește.

Mă gândesc la focul de tabără pe care urmează să il fac și la dansul și trosnetul flăcărilor.

Deasupra, ghirlanda de luminițe strălucitoare atârnă în aer, încremenind clipele într-o atmosferă boho plină de farmec.

AVENTURĂ ÎN ARMONIE CU NATURA – PENSIUNEA CĂSUȚA DIN PĂDURE

Iar acum că ți-am povestit despre cele 2 căruțe inedite te gândești deja să vii aici cu toata gașca.

Nimic mai simplu! Este spațiu suficient în frumoasa pensiune Căsuța din Pădure ce dispune de 12 locuri de cazare.

Dotată cu absolut tot ce este necesar pentru un sejur reușit, pensiunea te așteaptă cu 6 camere tematice, cu balcon, după cum urmează:

  • 2 camere cu pat dublu și băi proprii
  • 2 camere cu o baie
  • 1 apartament cu 2 camere și o baie

La parter, livingul spațios este locul ideal de socializare. Acesta dispune de tv dar și de un superb șemineu. Tot aici este și o bucătărie deschisă dar și o încăpere separată de luat masa cu toți prietenii.

Zona de grătar este și ea echipată complet iar serile la foc de tabară vei vrea să nu se mai termine.

Cei mici se vor distra copios pe mini-terenul de baschet sau la masa de ping-pong.

Și pentru ca relaxarea să fie completă, Căsuța din pădure pune la dispoziția oaspeților un ciubăr încăpător care îți va face experiența de neuitat.

REZERVĂ AICI SEJURUL TĂU LA CĂSUȚA DIN PĂDURE

TERASA CU BUNĂTĂȚI – CĂSUȚA DIN PĂDURE

 

Pentru a cunoaște mai bine un loc trebuie să-i testezi bucătăria. Acolo în adâncul pădurii, Căsuța din Pădure te mai întâmpină cu o surpriză – bistro-ul Terasa cu Bunătăți. Acest refugiu culinar își cucerește oaspeții de cum ajung.

Mesele parcă îmbrățișează copacii bătrâni care își ridică crengile spre cer prin acoperișul terasei.

Fiecare farfurie de la Terasa cu Bunătăți este ca o călătorie pe un tărâm al gusturilor autentice.

Decorul colorat și prietenos dar și muzica discretă te fac să îți dorești să te bucuri în tihnă privind natura din jurul tău.

Ce poate fi mai reconfortant după o drumeție prin  decât o limonadă rece sau un prânz delicios la Căsuța din Pădure?

O masă aici este ca o pauză prețioasă în care oamenii se conectează nu doar cu bucate pe alese, ci și cu întreg universul înconjurător.

MĂLAIA – TĂRÂMUL DE POVESTE DE PE VALEA LOTRULUI

Situată de-a lungul râului Lotru, povestea de la Mălaia începe acum câteva sute de ani când prin zonă umblau hoții, (lotrii), ce își ascundeau comorile în peșteri, la baza casadelor sau prin munți.

Își făceau veacul pe aici 3 lotrii renumiți – Mălai, Voinea și Ciungu, care după ce și-au strâns destule averi s-au stabilit definitiv pe aceste pământuri.

Le poartă astăzi numele cele 3 frumoase localități ce pot fi vizitate atunci cand ajungeți prin județul Vâlcea – Mălaia, Ciunget și Voineasa.

CAUȚI CAZARE MĂLĂIA? Verifică AICI cele mai frumoase unități din zonă

CE AM VIZITAT NOI ÎN ZONA MĂLAIA

CASCADA SCORUȘ

Pentru că traseul până la Cascada Soruș trece pe la Căsuța din Pădure nu puteam rata acest obiectiv natural.  În zona Mălaia sunt peste 100 de cascade însa singura accesibilă și cea mai mare, este Scoruș.

Taxa de acces este de 10 RON însă după ora 18:00 nu mai este nimeni la ghișeul de bilete, așa că se poate vizita gratuit.

Traseul a fost amenajat recent, durează aproximativ 1h și se face pe jos. Are o dificultate medie, se urcă constant.

Te va însoți permanent pe traseu râul Bucureasa Mare pe care ai să îl traversezi uneori pe podețe de lemn.

Înainte, pe aici, sătenii umblau cu caprele la păscut fără să aibă habar ce frumusețe de cascadă se ascunde în inima pădurii.

Traseul poate fi destul de solicitant însă merita din plin. Căderea de apă este spectaculoasă și măsoară 110 m.

LACUL MĂLAIA

Nu ai cum să nu observi Lacul Mălaia atunci când vei intra pe drumul ce duce la Căsuța din Pădure. Se află chiar la șoseaua principală iar istoria lui este una destul de recentă. Hidrocentrala Mălaia a intrat în funcțiune în anul 1978 și funcționează cu apă colectată de lacul de acumulare Mălaia.

Lacul este situate la o altitudine de 480 m, și are o adâncime a apei de 22 de metri.

Peisajul creat este unul deosebit și din păcate prea puțin promovat turistic.

TRANSALPINA

Și pentru că nu eram foarte departe, am pornit pe traseul Mălaia-Obărșia Lotrului – Transalpina, pe cea mai pitorească și la înălțime șosea a României.

Transalpina parcurge 4 județe  – Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba și a fost construită pe vremea romanilor care doreau să ajungă la Sarmizegetusa.

Abia în anul 2009 Transalpina a fost asfaltată.

Am parcurs doar un sfert din traseu, dar mi-am promis că mă voi reîntoarce cu prima ocazie.

Am oprit din loc în loc pentru fotografii și pentru a admira peisajul.

Nu am ratat nici măgărușii prezenți mai mereu pe Transalpina. Sunt foarte blânzi și stau la mângâiat.

LACUL VIDRA ȘI STAȚIUNEA FANTOMĂ VIDRA-VOINEASA

Pe drumul de întoarcere dinspre Transalpina, pe o bună bucată de traseu, m-a însoțit râul Vidra. Și pentru că mi-am dorit să îl admir în toată splendoarea lui, am căutat un loc pe unde să ajung chiar la bază.

Am putut face asta intrând pe proprietatea privată a unei terase aflate chiar la drumul principal. Altfel, trebuia să mai merg 4 km pe drum forestier!

Un lac sălbatic, de o frumusețe răpitoare format ca urmare a construitii barajului Vidra pe râul Lotru. Nu este unul dintre lacurile foarte cunoscute turiștilor, chiar dacă întreaga zonă are mult potențial.

Auzisem de stațiunea fantomă Vidra și din curiozitate am vrut să văd despre ce este vorba. Se află nu departe de Domeniul Schiabil Transalpina și în vremea comunismului s-a bucurat de o mare popularitate.

După căderea regimului, nu a rămas mare lucru din locul ce putea fi una dintre cele mai frumoase stațiuni ale României. Peisajul este dezolant, pustiu și trist. Vile și hoteluri superbe sunt acum într-o degradare și într-un dezinteres total.

Peisajul acesta apocaliptic se împletește cu frumusețea zonei și nu ai cum să nu te gândești că ceva ce ar fi putut să bucure milioane de turiști, zace într-o nepăsare până când probabil toate urmele stațiunii de altădată vor dispărea definitiv.

LOC DE POVESTE

Am avut un weekend plin la Căsuța din Pădure în care am avut oportunitatea de a experimenta ceva cu totul diferit – cazare la căruță, aventură și autenticitate.

A fost un deliciu să pășesc în acest loc atât de natural și să mă reconectez cu esența frumoasă a vieții.

 

 

 

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment