ÎN JURUL LUMII

Tirana – Turist în capitala de care mulți se feresc. Descoperă Albania!

20240324_104056

În timp ce mulți călători își planifică escapadele de city break în orașe precum Paris, Roma sau Barcelona, există destinații mai puțin convenționale care ascund adevărate comori.

Ai început să iei în calcul probabilitatea de a merge în vacanță la Tirana? Ești curajos, ar spune unii!

Când te gândești la Albania cu siguranță îți vin în minte tot felul de cuvinte și situații mai puțin ortodoxe pe care de cele mai multe ori le-ai auzit nici tu nu mai știi de pe la cine.

Primul pas în a alege această destinație este să treci peste preconcepțiile multora care desi nu au idee unde se află Albania pe hartă, știu ei mai bine cum stă treaba pe acolo.

Albania, în special capitala Tirana, este una dintre destinațiile vibrante ale lumii, mixul acela înțepător de vechi și nou, de relaxare și provocare ce la prima vedere poate părea o nebunie.

Neconvențională, interesantă, sălbatică în peisaje, modernă în gândire și clădiri, cu oameni ospitalieri și deschiși  – așa am descoperit eu Albania într-un city break de 4 zile în capitala Tirana.

În acest articol am să îți spun tot ce trebuie să iei în calcul atunci când ajungi la Tirana.

CUM AJUNGI ÎN TIRANA?

După o aventură pe cinste cu mașina în jurul Albaniei, acum câțiva ani, m-am bucurat grozav la găsirea unor bilete de zbor low cost către Tirana. Am strâns gașca și duși am fost!

Atât compania Ryanair cât și Wizzair operează zboruri directe pe ruta București Otopeni – Tirana cu durată de 1h:05.

Păi ce să îți dorești mai mult? Nici nu apuci să te urci bine în avion că imediat trebuie să și cobori.

NU ESTE OBLIGATORIU PAȘAPORTUL

Aeroportul principal din Albania este cel de la Tirana, numit Maica Tereza, în cinstea călugăriței cu origini albaneze.

Din România în Albania poți pătrunde având doar cartea de identitate.

Îți recomand, dacă este posibil, să călătorești cu pașaportul deoarece acesta se scanează la punctul de securitate și astfel te va scuti de stat la cozi uneori interminabile.

AUTOBUZ, TAXI SAU ÎNCHIRIEREA UNEI MAȘINI

Distanța dintre aeroport și Tirana este de aproximativ  20 km.  Ca să ajungi în oraș poți lua autobuzul, taxiul sau poți închiria o mașină de la una dintre companiile Rent a Car, disponibile chiar la ieșirea din aeroport.

Pentru noi varianta câștigătoare a fost închirierea unei mașini, mai ales că am dorit să ne putem deplasa și în jurul Tiranei fără grija orarului.

Costul mașinii a fost de doar 19 euro/zi și o garanție recuperată la predare, de 50 euro. Alte costuri au fost pe combustibil, mașina trebuind predată în același loc și cu plinul făcut, așa cum a fost ridicată.

Sfat. Îți recomand să faci mai multe foto și video mașinii atunci când o închiriezi pentru a avea sigurața că nu ți se impută anumite zgârieturi deja existente.

Dacă nu ai plan să vizitezi și împrejurimile poți opta pentru un taxi (20-30 euro/cursa) sau pentru autobuz, aceasta fiind cea mai bună și accesibilă variantă.

De la aeroportul din Tirana, puteți lua un autobuz de transfer către centrul orașului. Se numește Rinas Express și este operat de LUNA Travel.

Costul biletului este de 5 euro/persoană. Autobuzele circulă zilnic între orele 8:00 și 23:00.

Există un autobuz la fiecare oră de la 8:00 AM până la 19:00 PM,  și apoi un autobuz la ora 21:00 și 23:00.

Autobuzul pleacă exact la o oră și te va duce de la aeroportul internațional Tirana în centrul orașului la Piața Skanderbeg

CAZARE TIRANA

Cazarea este importantă într-o vacanță, acesta fiind locul unde te retragi după ce ai hoinărit o zi întreagă.

Evident că vrei să ai un spațiu curat, un pat confortabil, o baie privată. Un alt aspect de care eu țin cont atunci când aleg o unitate de cazare este și distanța de la ea până la obiectivele care mă interesează.

Tirana nu este o capitală scumpă iar opțiuni de cazare sunt foarte multe.

Pentru că nouă ne-a fost necesar un spațiu mai mare, am ales ALBI APARTMENT TIRANA – un apartament cu 3 dormitoare, living, bucătărie și 2 băi.

Aflat într-o zonă liniștită cu o gazdă foarte prietenoasă și la mică distanță de centru, această unitate de cazare a fost alegerea ideală.

CAUȚI CAZARE TIRANA? Click pe nume pentru Rezervare & Disponibilitate

Am selectat pentru tine CELE MAI BUNE CAZĂRI CALITATE-PREȚ DIN TIRANAobiective turistice tirana

THE KING RESORT

URBANIN APARTMENTS & HOTEL

YOUR HOME IN TIRANA

TIRANA CENTRAL ROOMS

GINGER HOME TIRANA

VIBE STUDIO APARTMENT

SKANDERBEG SQUARE CENTER APARTMENTS

MERCURE TIRANA

PIAZZA LUXURY APARTMENTS

ART HOTEL TIRANA

KINO APARTMENT

JOLIE CENTER APARTMENT

GARDEN BOUTIQUE B&B

BY BEST APARTMENTS

VILA TAFA APARTMENTS

AMLI APARTMENT

SOIN ROOMS

GEX APARTMENTS

MONCAFE HOTEL ETICO TIRANA

HOTEL BONSAI

JOLIE CENTER APARTMENT

VENIS HOTEL

TIRANA CENTER HIDEAWAY

LA GRAND – NEW BAZAAR

BOHO CANE APARTMENT

Nu ai găsit ce căutai? Încearcă și AICI

OBIECTIVE TURISTICE TIRANA – CE POȚI VIZITA

Ești pregătit pentru o experiență autentică și surprinzătoare? Pentru că exact asta e posibil să ți se întâmple!

La prima vedere orașul poate părea încremenit în timp, E normal!

Albania s-a aflat sub regim comunist mai bine de 40 de ani, condusă de unul dintre cei mai nebuni și paranoici dictatori ai lumii – Enver Hodjha. Gândește-te că o țară închisă atât de mult timp, comparabilă Coreei de Nord, nu i-a fost atât de ușor să își revină.

Abia în 1991, după ani de izolare Albania a devenit o țară democrată. Ușor – ușor griul trist al clădirilor a început să fie înlocuit de culoare.

Mai este cale lungă până la o transformare completă și poate că nici nu se va întâmpla vreodată.

Dar ce este sigur, e că Tirana este o combinație fascinantă de istorie, cultură, clădiri vechi dar și moderne, toate aflându-se într-un cadru uimitor, înconjurat de munți.

Blocuri vechi, comuniste, construcții cu influențe otomane și italiene dar și clădiri cu o arhitectură modernă în plină dezvoltare – alcătuiesc un oraș captivant cu o atmosferă efervescentă.

PIAȚA SKANDERBEG

Am ajuns la Tirana după amiază și după ce ne-am cazat am plecat să ne plimbăm prin Piața Skanderbeg.

Aceasta este mai mare piață din Tirana iar numele ei se leagă de cea mai proemintă figură istorică a țării, Gerge Kastrioti, eroul și părintele fondator al Albaniei.

Acesta a fost un un comandant din secolul al XVI-lea ce a oprit înaintarea Imperiului Otoman de la castelul său din Kruje.

Skanderbeg este reprezentat triumfător pe cal, statuia lui aflându-se în piață pe locul în care în mod ironic s-a aflat cândva statuia lui Iosif Stalin.

Această piață este locul din Tirana cel mai popular, asta și pentru că este un spațiu deschis, ideal pentru plimbări la ceas de seară dar și pentru că deseori aici au loc diverse evenimente publice.

Majoritatea obiectivelor turistice din Tirana sunt concentrate în zona centrală,  astfel că se pot vizita relaxat chiar și în 2 zile petrecute în oraș

Înainte să pornim explorarea e bine de notat că albanezii sunt un popor cărora le place să simtă banii, astfel că e de preferat să ai la tine bani cash. 

Foarte rar ai să poți achita folosind cardul. Moneda folosită în Albania este LEK ( 100 lek – aproximativ 1 euro).

Din Piața Skanderbeg lăsăm pașii să ne poarte acolo unde istoria vorbește cel mai bine despre Albania.

Ca și viața în general, poveste Albaniei este uneori tristă, alteori plăcută. Dar atunci când o descoperi nu ai să cum să nu observi cât este de optimistă.

MUZEUL DE ISTORIE

Adresă: Piața Skanderbeg nr 7 Tirana 

Albania este o țara relativ nouă având puțin peste 100 de ani iar Muzeul de Istorie face referire la mai toate perioadele țării începând încă din antichitate.

Situat chiar în Piața Skanderbeg, îl vei recunoaște cu ușurință după pictura murală ce prezintă diverse figuri istorice în stil de propagandă sovietică.

Muzeul a fost deschis în anul 1981 și are 27 000 de metri pătrați. Muzeul include următoarele expoziții – Pavilionul Antichității, Evul Mediu, Renașterea, Independența. Iconografia, Războiul Antifascist de Eliberare Națională, teroarea Coministă și Maica Tereza.

Taxa de intrare per adult este de 500 LEK

MOSCHEEA ET’HEM BAY

Adresă: Piața Skanderbeg, Tirana

Albania este singura țară europeană în care majoritatea populației este musulmană. Cu toate acestea are o tolorență și un respect  extraordinar față de alte religii trăind cu toții în armonie.

Începând din 1967, Republica Populară Socialistă Albania a fost singurul stat din lume declarat oficial ateu.

Bisericile şi moscheele au fost închise, iar cei care purtau nume religioase au fost obligaţi să şi le schimbe.

„Religia mea este Albania și albanezii sunt frații mei”, este mottoul care a influențat toleranța religioasă dintre grupuri.

Pe lângă faptul că este o clădire frumoasă,  Moschee Et’hem Bay este și un simbol religios și istoric construită în secolul al XIX-lea.

E greu de crezut că o moschee aflată chiar în mijlocul orașului a scăpat neatinsă de buldozerele comuniste.

În timpul dictaturii a fost închisă iar în 1991 mai multe persoane s-au adunat aici la rugăciune, marcând începutul căderii regimului.

La intrarea în moschee se pot vedea fresce ce intruchipează copaci, cascade si poduri, motive ce nu sunt des întâlnite în arta islamică.

Chiar și astăzi, pe strazile din Tirana se întâmplă rar să vezi femei cu hijaburi pe cap.

TURNUL CU CEAS

Adresă: Piața Skanderbeg, Tirana

În spatele Moscheei Et’hem Bey se află istoricul Turn cu Ceas din Tirana, construit în anul 1822. A suferit modificări de-a lungul timpului iar ceasul a fost și el înlocuit de câteva ori, cel din prezent fiind un ceas chinezesc.

Știam că există posibilitatea ca pentru o taxă modică să pot urca cele 90 de trepte ale turnului, până în vârf. Am fost în zile diferite și de fiecare dată mica intrare era închisă.

Dacă tu vei avea mai mult noroc, cu siguranță vei avea parte de o vedere panoramică, mai ales că se poate observa chiar și lanțul muntos care înconjoară Tirana.

BUNKART 2

Adresă: Abdi Toptani, Tirana

Marea majoritate și poate cele mai interesante obiective turistice dinTirana au legătură cu Enver Hodjha.

Acesta a condus țara în cea mai mare parte a perioadei comuniste și a avut o obsesie pentru războiul nuclear. A inițiat și pornit o mișcarea cunoscută sub numele de  “buncherizarea Albaniei”.

Se spune că până anul 1983 s-au construit în Albania nu mai puțin de 170 000 de buncăre, răspândite peste tot prin țară, în curțile oamenilor, în păduri și pe pe câmpuri.

Alții spun că neoficial sunt construite mai bine de 750 000 de astfel de ”ciuperci betonate”.

Costul acestor construcții a fost unul exorbitant iar în prezent, dacă s-ar dori îndepărtarea lor, distrugerea unui singur buncăr ar costa  statul albanez 1000 de euro.

Deși rolul lor era unul militar, de apărare, cu timpul multe dintre buncăre au ajuns pe post de beciuri, fiind folosite ca depozite de conserve în curțile oamenilor.

Cele mai cunoscute buncăre din Albania sunt Bunk’Art 1 și Bunk’Art 2 deoarece au fost transformate în muzee extrem de interesante pe care nu ai voie sub nici o formă să le ratezei.

Bunk’Art 2 se află chiar în mijlocul Tiranei.

A fost un buncăr guvernamental care în prezent servește ca enciclopedie a terorii comuniste. Vei putea vedea cum a arătat viața omului de rând în anii dictaturii, încăperi și dosare ale securității dar și informații despre ascensiunea și decăderea comunismului.

Intrarea per adult costă 1000 LEK dar îți recomand să cumperi un bilet combinat cu Bunk’Art 1 și astfel vei plăti pentru ambele bilete doar 1400 LEK.

CATEDRALA ORTODOXĂ ÎNVIEREA DOMNULUI

Adresă: Ibrahim Rugova, nr 1, Tirana

O biserică nouă, începută în anul 2004, deschisă în anul 2012, Catedrala Ortodoxă Învierea Domnului a fost construită cu scopul de a celebra cea de-a 20-a aniversare a renașterii Bisericii Ortodoxe în Albania. Este o construcție inedită inspirată din basilicile de tip rotonda, care simbolizează ideea timpului fără sfârșit, a veșniciei. Cupola de mari dimensiuni are un diametru interior de 26 metri și o înălțime de 23 metri.

A fost construită  pe locul unei biserici ce data de la 1865 și este a treia cea mai mare Biserică Ortodoxă din Europa

Intrarea la Catedrala Ortodoxă Învierera Domnului este liberă.

Toleranța unei țări musulmane ca Albania, față de alte religii începe înainte de primul Război Mondial cu mult înainte de Albania Modernă când regele Ahmed Zogu se căsătorește cu o contesă maghiară  și arată că diferite culturi și religii pot conviețui armonios.

Acest Ahmed Zogu care a fost și prim-ministru al Albaniei este un personaj tare interesant care ar fi putut juca cu succes în “Greu de Ucis” pentru că a reușit să supraviețuiască celor 55 de tentative de asasinat într-o perioadă de 10 ani.

În final a murit exilat dar liniștit la Paris.

HOUSE OF LEAVES – CASA FRUNZELOR

Adresă: 8RG8+MHG, Tirana

Un alt obiectiv turistic interesant din Tirana este Casa Frunzelor. Se află peste stradă de Catedrala Ortodoxă.

În această clădire a funcționat sediul poliției secrete albaneze – SIGURIMI.

Clădirea găzduiește un muzeu dedicat tuturor oamenilor supravegheați, arestați și executați de regimul comiunist. Este o vilă foarte frumoasă dar care are un trecut sumbru.

În timpul în care Albania a fost sub ocupație nazistă clădirea a fost folosită de GESTAPO.

I se spune Casa Frunzelor pentru că este camuflată de vegetație în spatele căreia nimeni nu trebuia să știe ce se întâmplă.

Cele 31 de camere ale muzeului prezintă diferite aspecte ale supravegherii în Albania comunistă, de la diferite metode de interceptare și supraveghere până la tortură.

Biletul de acces la muzeu este de 700 LEK

PIRAMIDA DIN TIRANA

Adresă: Dervish Hima, nr. 21, Tirana

Știai că Tirana are o piramidă? Nu seamănă cu piramidele din Egipt, este una mult mai modernă si din vârful căreia poți vedea orașul în toată splendoarea lui.

Piramida din Tirana a funcționat ca muzeu deschis în anul 1988 și a devenit centru de conferințe în 1991, după prăbușirea comunismului. În timpul războiului din Kosovo din 1999, clădirea a fost bază NATO.

Lăsată să se degradeze, o perioadă a fost folosită chiar și ca adăpost de către oamenii străzii.

Iar pentru că albanezii sunt împăcați cu trecutul lor, în 2018 s-au pus bazele unui proiect menit să transforme piramida într-un centru IT pentru tineri cu accent pe tehnologii creative, robotică și strat-up-uri sub numele de TUMO Center Tirana. Piramida a fost redeschisă publicului în mai 2023.

Este un loc inedit pe care te poți cățăra la propriu urcând treptele albe până în vărf unde există câteva băncuțe dar și o cupolă din sticlă prin care poți vedea în interior.

In ton cu piramida si trecutul sau comunist, alaturi  există o cafenea tare specială cu  aer retro, pe jumatate muzeu –  Komiteti Cafe.

KOMITETI KAFE MUZEUM

Adresă: Papa Gjon, Pali II, Tirana

Trebuie să știi un lucru despre Albania – aici se bea cafea bună, multă și la prețuri foarte accesibile. Chiar și pentru o specialitate  nu vei plăti mai mult de 150 LEK.

Sunt multe cafenele în Tirana, iar unele dintre ele cu adevărat inedite. Una în special mi-a rămas în suflet pentru vibe-ul retro, atmosfera minunată și cafeaua delicioasă.

Nu departe de Piramidă, îți recomand să te oprești la Komiteti Kafe, o cafenea muzeu, pe care nu trebuie să o ratezi atunci când esti turist în Tirana.

Are un decor pe cât de ingenios și fotogenic, pe atât de primitor și confortabil.

Aici găsești nu doar cafea ci și deserturi dar și cea mai mare selecție de raki din oraș.

Komiteti Kafe este deschisă începând cu ora 8AM până la miezul nopții.

MONUMENTUL PRIETENIEI

Adresă: 8RHC+7C5, Tirana

Tirana are și câteva mici atracții la care nu este necesar să petreci prea mult timp. Una dintre acestea este Monumentul Prieteniei, vizavi de Biblioteca Națională a Albaniei.

Acest monument cu acoperiș de discuri roșii, verzi, negre și albe a fost instalat pentru a marca prietenia strânsă dintre Albaniei și Kuweit.

Este amplasat într-o mică piațetă cochetă unde localnicii citesc ziarul sau se relaxeaza hrănind porumbeii.

MORMÂNTUL KAPLAN PASHA

Adresă: 8RHC+4MG. 21, Tirana

O altă atracție care necesită doar câteva minute din timpul tău este Mormântul Kaplan Pasha. Se află la mai puțin de 100 de metri de Monumentul Prieteniei.

Este o structură octogonală din piatră sculptată construită în anul 1817 și se află acum lângă o clădire modernă și înaltă din centrul Tiranei.

În trecut era poziționat lângă prima moschee din Tirana, Moscheea Suleyman Pasha, distrusă în al Doilea Război Mondial.

Este o rămășiță a Imperiului Otoman, a celui care a condus până în anul 1817, orașul Tirana, Kaplan Pasha.Mormântul este listat și protejat ca Monument Cultural al Albaniei.

În ciuda bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial mormântul a rămas în picioare dar o lungă perioadă a fost lăsat să se degradeze.

Recent a fost restaurat și reintrodus în circuitul turistic.Mormântul este gol, rămășițele lui Kaplan Pasha fiind mutate la Istanbul.

CATEDRALA CATOLICĂ ȘI STATUIA MAICII TEREZA

Adresă: Zhan d’Ark, nr. 21, Tirana

Albanezii sunt un popor mândru de originile lor iar un simbol al Albaniei este Maica Tereza care deși născută la Skopje, în Macedonia de Nord, avea origini albaneze.

Este singura albaneză care a câștigat un Premiu Nobel și în semn de respect una dintre piețele din Tirana dar și aeroportul, îi poartă numele.

Statuia Maicii Tereza este amplasată în fața Catedralei Catolice Sfântul Paul.

Are o arhitectură modern, fiind o biserică nouă ca și clădire. Interiorul este simplu și spațios cu un mozaic și un vitraliu care o reprezintă pe Maica Tereza.

BAZARUL NOU DIN TIRANA

Se spune că o experiență într-o țară nouă nu este completă fără o masa cu preparate locale. Iar dacă vrei să mănânci ceva bun la prețuri decente te invit să mergi la Bazarul Nou,

Albania este o țară pentru gurmanzi deoarece porțiile sunt mari, accesibile iar mâncarea este foarte gustoasă. Există aici multe restaurante iar marea majoritate se numesc ZGARA care înseamnă GRILL.

Alte feluri populare de mâncare pe care le poți încerca sunt byrek (plăcintă tradițională cu brânză sau carne), tave kosi (mâncare de miel cu iaurt), sufllaqe (șaorma albaneză), qofte (mici albanezi).

Berea albaneză Kojka sau Peja e bună iar prețul este sub 200 LEK.

La Tirana nu există niciun restaurant Mc Donalds.

Albanezii au propria lor versiune de fast food numită Kolonat. Dar la cât de bine se mănâncă la restaurant,  ar fi păcat să mergi la fast food.

CEL MAI LUNG TRASEU CU TELEFERICUL DIN BALCANI

Cât crezi că durează cel mai lung traseu cu telefericul din Balcani? Poți afla foarte ușor dacă alegi să ai parte de o experiență unică cu Dajti Ekspres.  La marginea orașului Tirana se află muntele Dajti o zonă ideală pentru drumeții și priveliști superbe.

Una dintre cele frumoase experiențe pe care le poti încerca aici este să urci cu telefericul în cel mai înalt punct. Traseul durează aproximativ 15 minute, fiind cea mai lungă astfel de călătorie din Balcani.

Locul se mai numește și Balconul Tiranei și este foarte popular pentru panorama deosebită pe care o oferă.

Tot aici există și un parc de aventură, un centru de echitație, zonă de minigolf, cafenea, restaurant dar și hotel.

Cea mai economică opțiune de a ajunge la Dajti Ekspre este cu autobuzul albastru Porcelan care pleacă de la Turnul cu Ceas din Piața Skanderbeg. De la ultima oprire în stație va trebui să mai mergeți 5 minute până la teleferic,

Costul unui bilet de autobuz este 40 LEK   Costul unui bilet cu telefericul este 1400 LEK dus-întors. Există și opțiunea de a lua bilet pe un singur sens, cost bilet 700 LEK iar traseul pe jos poate dura până la 3 ore.Pentru alte detalii legate de Dajti Ekspres consultă site-ul lor AICI 

BUNKART 1

Adresă: Fadil Deliu, Tirana

Dacă ajungi în zona Dajti Ekspres ar fi păcat să nu ai parte de o altă experiență unică.  – vizitarea Bunk’Art 1 sau buncărul suprem construit pentru însuți Enver Hodja.

Aș zice că este mult mai interesant decât Bunk’Art 2, o adevărată fortăreață în care toată adunarea comunistă putea să încapă în cazul unui atac cu bombă atomică.

O nebunie curată cu foarte multe încăperi ce sunt legate prin coridoare lungi și reci, distribuite pe 5 niveluri. Ideea de a construi un buncăr i-a încolțit în minte lui Hodjha după o vizită în Coreea de Nord în anul 1964.

Multe părți din muzeu au fost lăsate exact ca în vremea aceea inclusiv apartamentul liderului. Vei putea vedea aparate gata să producă oxygen în caz de război nuclear iar dacă ai curaj să ridici receptorul  telefonului, ai să auzi vocea dictatorului.

BunkArt 1 a fost redeschis ca muzeu în anul 2014 după ce 24 de ani a stat închis.

Biletul de acces este 700 LEK.

CARTIERUL BLLOKU

Iar acum, după ce ți-am prezentat majoritatea obiectivelor turistice din Tirana te invit din nou la plimbare. De data aceasta mergem prin cartierul Blloku, zona care în trecut aparținea elitei comuniste.

Casa în care a locuit Enver Hodjha se poate vedea pe după gard. O clădire care pentru moment a fost lăsată de izbeliște dar care cel mai probabil va fi transformată în muzeu.

În prezent cartierul Blloku este o zonă populară și modernă cu multe baruri, restaurante și cluburi.  Cele mai bune restaurante din Tirana se aici. Și tot pe străzile de aici am văzut cele mai multe mașini scumpe adunate la un loc.

Albanezilor le place opulența și nu se dau în lături de la a epata.

Nu ai voie să ajungi la Tirana si să ratezi Sky Panoramic Bar.

Un bar futurist cu deschidere 360 care se rotește foarte încet astfel ca tu să poți avea cea mai faină priveliște. Îți recomand să mergi aici pe timpul nopții și să ai răbdare până ce se eliberează o masă de lângă geam.

Tirana luminată arată excepțional.

CE MAI POȚI VIZITA PE LÂNGĂ TIRANA

Ți-am povestit despre Tirana și sunt sigură că tot ce ți-am prezentat îți va plăcea.

Mai am ceva însă, 3 destinații pe care vreau să le împărtășesc cu tine, de data aceasta aflându-se lângă Tirana.

Pentru că da, Albania este o sursă inepuizabilă de stimulare a tuturor simțurilor dar mai ales un rai al aventurierilor.

LACUL BOVILLA

Într-una dintre zile ne-am hotărât să facem o mică excursie, nu foarte departe de Tirana, și să vizităm Lacul Bovilla, sursa apei potabile din regiune.

Acesta se află la 20 de km de Tirana în Parcul Național Dajti.

Este un lac de acumulare uimitor de frumos, într-un cadru natural, înconjurat de 2 lanțuri muntoase.

Drumul nu este cel mai bun dar este practicabil.

Peisajele rurale din Albania au o frumusețe autentică iar noi am avut parte de o experiență pe cinste.

CASTELUL KRUJE

Având la dispoziție mașina închiriată a fost posibil să vizităm atât lacul Bovilla cât și pitorescul oraș Kruje într-o singură zi. Din Tirana poți ajunge ușor la Kruje și cu transportul în comun, de la South and Nord Albania Bus Terminal,  fiind situat la aproximativ 1 oră de capitală.

La Kruje a avut reședința eroul national al Albaniei, Skanderbeg căruia albanezii i-au dedicat un muzeu chiar în incinta castelului de aici.

O cetate impresionantă aflată în munte ce oferă peisaje dintre cele mai frumoase. Se spune că în zilele senine de la castel, în depărtare poți să zărești orașul Bari.

Skanderbeg a fost contemporan cu Iancu de Hunedoara care i-a fost ba rival, ba aliat.  Comandantul Skanderbeg a primit educație aleasă la Adrianopole după care a fost numit de turci administrator la Kruje.

După ce a luptat alături de turci împotriva creștinilor a întors armele împotriva Imperiului Otoman.

La poalele castelului există și un bazar despre care se spune că ar fi cel mai frumos din Albania. Ca o părere personală consider că bazarul din Gjirokaster este cel puțin la fel de frumos.

Am vizitat curtea muzeului, ne-am relaxat pe iarbă, ne-am jucat cu niște cățeluși simpatici și obosiți fiind după hoinăreala de la lacul Bovilla am spus pas muzeului.

Exteriorul se poate vizita gratuit iar intrarea la muzeu costă 500 LEK

ORAȘUL DURRES

Am vizitat orașul Durres într-o după amiază. E mult spus “vizitat”!

Mai degrabă aș spune că am făcut o scurtă plimbare pe faleza din Durres, am luat cina la o tavernă și ne-am bucurat de un apus orange pe o plajă pustie.

Durres este al doilea cel mai mare oraș din Albania și se află la 40 de minute de Tirana.

Este o destinație populară pentru vacanțele de vară, având o plajă ce se întinde pe aproximativ 10 kilometri.

Prețurile atractive dar și plajele cu nisip fin o fac să fie destinația ideală pentru concedii în familie.

Zona Durres este renumită și pentru producția de vinuri astfel că poți avea parte și de tururi ce includ degustare de vin.

Printre obiectivele turistice principale din Durres amintesc de Amfiteatru, Turnul Venețian, Muzeul de Arheologie, Piața Centrală.

Litoralul Albaniei ne-a fascinate încă de acum câțiva ani când am hotorât să ne petrecem vacanța în Albania.

Duress nu este o opțiune pentru noi, mai mult decât o zi la plajă sau o plimbare pe faleză.

Ca să înțelegi de ce, INTRĂ AICI și citește articolul despre cele mai frumoase plaje vizitate de noi în Albania.

10 CURIOZITĂȚI DESPRE ALBANIA ȘI ALBANEZI

  1. Se spune că în Albania sunt mai multe buncăre decat oameni. Cele peste 750 000 de buncăre construite din ordinul lidedrului comunit Hodjha  sunt înca risipite prin toata țara
  2. La nașterea unui copil, în familie se plantează un copac.
  3. În Tirana nu există Mc Donalds iar albanezii au propria lor versiune numită Kolonat
  4. Capul de miel este considerat o delicatesă și este servit la ocazii speciale
  5. Din 365 de zile pe an, Albania are aproximativ 300 de zile cu soare
  6. În timpul comunismului religia a fost banată în Albania, facând-o prima țară atee din lume
  7. Durata unei nunți în Albania este de 7 zile, ultima zi fiind evenimentul principal
  8. Albania are cele mai multe mașini Mercedes Benz pe cap de locuitor din lume
  9. Rata celor care nu muncesc in Albania este foarte mică
  10. Cel mai vechi lac din Europa este localizat în Albania și se numeste Ohrid

CUVÂNT DE ÎNCHEIERE

Pentru mine Albania este o încântare, una dintre destinațiile în care m-aș întoarce în fiecare an.

Faptul că este atât de subestimată mă face să-mi doresc să o explorez și mai în detaliu ca să pot spune apoi “ți-am zis eu că merită“.

Da, Tirana este diferită față de orice altă capitală din Europa dar asta nu înseamnă că este mai prejos, ba dimpotrivă o face interesantă și unică.

Dacă ti-a plăcut acest articol te aștept și pe Social Media  – Instagram, Facebook, Tiktok să explorăm lumea împreună.

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment