În căutarea liniștii și a bucuriei simple ce doar natura știe să le ofere, am ajuns de multe ori turiști pe Valea Doftanei.
Pentru că se află aproape de București, la aproximativ 1h jumătate, de fiecare dată ne-am întors acasă după numai câteva ore petrecute aici și un grătar pe cinste la iarbă verde.
Mereu m-am întrebat ce frumuseți se mai ascund în acest colț de rai unde viața bate într-un alt ritm – unul lent, în armonie cu natura și autenticitatea rurală.
FARMECUL VIEȚII DE LA ȚARĂ
Cum cea mai mare parte a timpului ne-o petrecem gonind prin oraș, suntem de multe ori flămânzi după viața mai tihnită de la sat.
De data aceasta am ajuns la Teșila, reședință a comunei Valea Doftanei din județul Prahova.
Localitatea este situată pe râul Doftana, la coada lacului de acumulare Paltinu. Este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, îmbinate cu ospitalitatea oamenilor locului dar și a câtorva unități de cazare cochete ce își așteaptă oaspeții.
E început de martie și în zona de munte frigul se lasă dus mai greu iar fumul se ridică domol spre cer pe coșurile caselor.
E liniște…atât de liniște încât orice sunet de pasăre sau animal din ogradă se aude clar.
Dealurile se îmbracă în nuanțe verzi vii, iar copacii sunt pe punctul de a se umplu de flori albe și roz pe care le vor împărți curând păsări și albine.
Viața la țară pe Valea Doftanei este o simfonie a naturii. Iar atunci când pașii te vor purta pe aici ai să-ți dai seama că activitățile în aer liber sunt o parte integrată a vieții cotidiene, fie că este vorba de plimbări în pădure, pescuit sau drumeții pe cărările de munte.
CAZARE PE VALEA DOFTANEI
Natura tânjește după raze de soare…la fel și noi. În departare zărim munți ce încă poartă căciuli de zăpadă și îmbrățișăm cu privirea toată primăvara.
Observăm întreg tabloul de la înălțimea casei ai cărei oaspeți suntem.
Queen Doftana, această regină a înălțimilor ce îmbină perfect natura cu eleganța și atenția la detalii, este un loc ideal atât pentru o gașcă de prieteni cât și pentru familii cu copii sau cupluri.
Toate cele 8 camere al pensiunii au balcoane ce oferă o panorama spectaculoasă, iar terasa foarte spațioasă, aflată la ultimul nivel, te învăluie cu aerul proaspăt al muntelui și priveliștea uimitoare.
Am stat într-o camera luminoasă, amenajată cu mult bun-gust unde patul imens a fost preferatul meu, adăugând o notă de lux fiecărui moment de odihnă.
Diminețile au avut și ele farmec cu micul dejun luat pe terasă sau în bucătăria colorată și extrem de primitoare, un spațiu comun ce se poate transforma în sală de jocuri, ring de dans sau loc de stat la povești.
Queen Doftana nu are restaurant însa colaborează cu o firmă de catering care îți aduce mancarea la ora stabilită de tine.
VERIFICĂ DISPONIBILITATE ȘI PREȚ LA QUEEN DOFTANA
Serile ne-au prin în grădina cu licurici de lumina și făclii aprinse, ascultând muzică în surdină, în foișor sau leagănele boeme.
Toate acestea ne-au cucerit simțurile și inimile și ne-au oferit o experiență ce a îmbinat luxul cu frumusețea naturală.
CAUȚI CAZARE ÎN VALEA DOFTANEI? VEZI CELE MAI FRUMOASE UNITĂȚI DIN ZONĂ
QUEEN DOFTANA
CĂSUȚA DINTRE BRAZI
PENSIUNEA ATRA DOFTANA
LUXURY LAKE HOUSE & GLAMPING
CHALET HUSKY
TINY HOUSE CĂSUȚA COCOȚATĂ
GREEN YARD DOFTANA
POIANA SAȘILOR
BÂRLOGUL VIKINGILOR
CABANA HAIDUCULUI DOTANA
CONACUL SECĂRIA
VILA NEGRAS
FOREST HOUSE DOFTANA
VILA NURA
Nu ai găsit ce căutai? Click AICI pentru ALTE UNITĂȚI DE CAZARE ÎN VALEA DOFTANEI
Oricât de mult am iubi relaxarea, parcă aveam pitici pe talpă ce nu ne lasă să stăm pe loc.
Pentru că am plecat de acasă cu gând de explorare, respectăm planul și îți prezentăm în articol câteva dintre cele mai importante puncte de interes turistic de pe Valea Doftanei.
OBIECTIVE TURISTICE PE VALEA DOFTANEI
Lacul Paltinu este locul cel mai cunoscut nouă de pe Valea Doftanei.
Vă spuneam că obișnum să venim destul des aici, mai exact în Poiana Ciucaș,
E locul în care ne așezăm pătura pentru picnic și relaxare, facem grătarul și ne plimbăm pe malul lacului în căutare de răcoare în verile toride.
Spațiul este amenajat pentru astfel de activități, motiv pentru care în zile călduroase de weekend sau sărbători ca 1 Mai, devine foarte popular.
Înconjurat de păduri de confire și foiase, cu o culoare de smarald ce se schimbă în bătaia soarelui, lacul de acumulare Paltinu cunoscut și cu numele de Păltinoasa, este de o frumusețe răpitoare.
Are o lungime de 3 km și se află la o altitudine de 650 m.
Cu siguranță acesta este și locul preferat de pescarii pasionați având o bogată faună de pește răpitor.
Cum sunt amatoare de legende am aflat că oamenii locului vorbesc despre creaturi misterioase cu ochi bulbucați ce se plimbă pe fundul apei dar și despre spirite neliniștite ce bântuie pădurea.
Povești de adormit copiii, ai spune…asta până când pornești în drumeție prin pădure și tresari la orice foșnet de frunze.
Barajul Paltinu, văzut în toată splendoarea lui de pe malul lacului, are formă de arc, a fost construit la începuturile anilor 70, fiind o lucrare care impresionează și astăzi prin dimensiunile sale.
Are o înălțime de 108 metri și o lungime totală de 455 metri.
Cheile Doftanei au o lungime de 300 de metri și o lățime de 15-20 metri, fiind săpate de râul Doftana, afluent al râului Prahova.
Prezintă pereți verticali și tunele săpate în stâncă și se află pe drumul dintre Câmpina și Valea Doftanei.
Practic este imposibil să nu le vezi și păcat să nu te oprești măcar pentru câteva minute. Sunt printre cele mai frumoase formațiuni de origine carstică din România.
Drumul stânelor. Una dintre ocupațiile de bază ale localnicilor din Valea Doftanei continua să fie păstoritul. Și cum relieful o permite din plin, în zonă se află nu mai puțin de 25 de stâne (Steiasa Mare, Steisa Mică, Baiu Mare, Baiu Mic, Patru, Cota Prizlopului, Orjogoaia, Manole, Rusu, Parailii, Musita, Piciorul lui Tarca, Priscu, Urlățelul, Zănoaga, Valea Neagră, Piciorul Boului, Setu, Subțirica, Piciorul Cucioii, Cucioaia Mare, Cucioaia Mica, Radela, Radela Mare, Vf. Negrașului). Toate acestea se pot vizita în mod organizat. De data aceasta nu am ajuns la stână dar revenim pe acest subiect imediat ce vom mai face o nouă drumeție prin Valea Doftanei.
Nu am cum să nu pomenesc despre cașcaveaua de Doftana. Și dacă la stână nu am ajuns, cu cașcavea ne-am delectate.
Cașcaveaua este delicatesa căreia i s-a dedicat un festival local – Festivalul Cașcavelei. Acesta are loc anual la finalul lunii august și începutul lunii septembrie. Atunci au loc spectacole și târguri iar zona este ideală de vizitat.
Rezervația Glodeasa . Glodeasa este o pădure seculară de fag și brad, cu arbori care au 200-300 ani și are peste 500 de hectare făcând parte din Munții Baiului. Este printre puținele păduri din România rămase virgine ce prezintă o peisagistică deosebită. Prezintă plante rare ocrotite prin lege și este punct de plecare spre drumeții pe munte.
Atât cât traseul ne-a permis am înaintat și noi, însă ce-i mai frumos decât o pădure verde cu flori de primăvară sau o drumeție de vară? Revenim negreșit în locul ăsta minunat.
Ruinele Bisericii Vechi din Trăisteni. Unii ar spune că nu ai ce vizita aici. Eu consider că atâta timp cât ceva încă se păstrează, povestea trebuie spusă.
Mereu pe urmele istoriei am ajuns și la ruinele Bisericii Vechi construite în anul 1724 de Constantin Cuculeata.
Într-o curte veche, ingrădită, un morman de pietre a fost cândva loc de rugăciune.
Nimic nu mai amintește că acolo a existat o biserică, poate doar cimitirul aflat în acceași curte, părăsit și el de mult, vizitat doar de câte o pisică din ogrăzile vecine.
Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Trăisteni numită și Catedrala Ciobanilor, este un punct turistic important al zonei.
A fost construită între anii 1926-1942 și este printre cele mai deosebite biserici din Muntenia.
În pronaosul acestei biserici se poate admira un tablou pictat al Regelui Mihai I.
Biserica Adormirea Maicii Domnului se află în satul Teșila și a fost zidită de Bucur Savulescu între anii 1871-1875.
Drumeție la Secăria. Nici o ieșire din București nu este completă fără măcar o drumeție. Un traseu scurt și destul de ușor de parcurs este Vârful Secăria, 1141 m, de unde priveliștea este extraordinară.
Cu tot cu opriri pentru fotografii traseul durează în jur de 1 oră. Pentru că nu este umbros, recomand să urcați la Secăria dimineața sau seara.
Oferă o perspectivă extraordinară asupra lacului Paltinu și este un loc excelent pentru privit apusul.
UNDE MÂNCĂM PE VALEA DOFTANEI?
Recomandările pe care urmează să le fac sunt strict personale. Pentru că noi am fost destul de mult în mișcare, am preferat să comandăm mâncare la unitatea de cazare în care am stat, mai ales că locația a fost superbă.
Pentru micul dejun responsabili au fost cei de la firmă de catering La Jupâneasa M.
Absolut delicious totul, cu produse de bună calitate, unele dintre ele produse local.
Am discutat cu o seara înainte despre ora la care dorim să primim micul dejun, iar ei s-au conformat. Se află în satul Teșila iar contactul lor este – 0766 416 365.
Pentru masa de prânz ne-am deplasat noi la Cabana Veverița, care are și restaurant.
Localul este pe stil vechi cu mâncare bună și multă ca la mama acasă. Prețurile aici sunt foarte bune.
Poți achita și cu card de vacanță. Se află în satul Trăisteni iar contactul lor este 0244 365 635.
Seara am comandat din nou, de data aceasta la Daisy AD& D.
Au fost foarte promți, mâncarea gustoasă și prețurile bune. Nu am încercat deserturile dar este de reținut că au și laborator de cofetărie. Se află în satul Teșila iar contactul lor este 0740 868 181.
Cel mai recomandat restaurant din Valea Doftanei este Atra Doftana, un restaurant de fine dining într-o locație de 5 stele.
Nu am ajuns încă la ei dar au recenzii foarte bune.
Se află în satul Teșila iar contactul lor este 0735 020.
CURTEA DOMNEASCĂ BREBU
Curtea Domnească de la Brebu este un alt loc pe care nu trebuie să îl ratezi când ajungi pe Valea Doftanei. Este o ctitorie medievală meționată pentru prima dată în anul 1640 în vremea domnitorului Matei Basarab a cărei istorie a fost dusă mai departe de către Constantin Brâncoveanu. A fost ridicată ca locuință pentru familiile domnești, loc de rugăciune dar și de refugiu în vremuri de război.
Aceasta este una dintre puținele case domnești medievale din vechea Valahie care și-au păstrat forma originală.
Este considerată o bijuterie arhitecturală laică din prima jumătate a secolului al XVII-lea.
În interiorul Casei Domnești se remarcă o expoziției de o mare importanță culturală și istorică de piese medievale autentice cum este colecția de carte veche, ca Biblia de la București și alte documente valoaroase cu semnăturile celor 2 voievozi.
Picturile, veșmintele dar și evenimentele tematice care au loc aici, fac din Curtea Domnească un important punct de interes turistic.
Unde se află? DJ214, Comuna Brebu
În apropiere de Curtea Domnească poți face un popas și la Închisoarea Doftana din localitatea Teleaga, una dintre cele mai cunoscute închisori din România în care a fost închis și Nicolae Ceaușescu. A fost dată în folosință în anul 1895 și a funcționat până în anul 1960 pentru încarcerarea deținuților de drept comun dar și a deținuților politici. A fost transformată în muzeu dar din lipsă de fonduri a fost părăsit.
Închisoarea se poate vedea doar din exteriorul curții, pătrunderea în incintă fiind interzisă, cel mai probabil din motive de siguranță.
CASTELUL IULIA HAȘDEU
Intrând pe aleea ce duce spre Castelul Iulia Hasdeu, m-am simțit ca și cum aș păși într-un tărâm misterios. Între 1894 și 1896, Bogdan Petriceicu Hașdeu a înălțat Castelul „Julia Hașdeu”, după planuri desenate de el însuși, inspirate chiar de spiritul nemuritor al fiicei sale, Iulia.
Dacă initial planurile de construcție semănau cu o catedrală, cu timpul clădirea a căpătat forma unui templu fiind o bijuterie arhitectonică în mijlocul pitorescului oraș Câmpina.
Pe ușa de piatră se observă stema familiei Petriceicu, deviza familiei Hasdeu („Pro fide et patria”) și cuvintele lui Galileo Galilei („E pur si muove”). Aceasta reprezenta intrarea principală în castel.
Costul biletului de intrare, 15 lei, mi s-a părut o investiție modestă pentru a explora acest edificiu fascinant, însă am observat cu uimire că este interzis să filmezi în interior.
Turul ghidat durează aproximativ 40 de minute. Fiecare încăpere este plină de simboluri și păstrează ecoul lui Hasdeu și a fiicei sale pierdute prea devreme, Iulia Hașdeu. Elementele de artă decorativă și mobilierul în stil eclectic adăugă un farmec aparte fiecărui colțișor al castelului.
Cu toate că interdicția de a filma în interior mi-a restrâns posibilitatea de a surprinde în detaliu frumusețea locului, atmosfera incitantă și aura plină de mister au fost suficiente pentru a mă captiva.
Unde se află? Bulevardul Carol I 199, Câmpina.
CĂLĂTORIA CONTINUĂ
Valea Doftanei, cu farmecele sale naturale și ospitalitatea oamenilor, merită cu prisosință să fie descoperită și apreciată de către orice călător avid de aventură și frumusețe autentică.
Cu amintiri pline de culori vibrante și peisaje impresionante, mă despart de acest colț de rai cu inima plină de recunoștință și cu dorința sinceră de a reveni.
Călătoria prin Valea Doftanei este departe de a se fi încheiat. Mai avem locuri de văzut, poteci de cutreierat si povești de scris.
–
0
1 Comment
Buna ziua!
De pescuit salbatic ,prin valea doftanei ce știți? Ajungem maine in zona la un gratar si am vrea sa știm daca copiii ar avea unde acunca o undiță, si daca prind si ceva peste si mai bine
Multumesc