Veliko Târnovo este una dintre cele mai frumoase și naturale regiuni din Bulgaria. Situată în partea de nord a țării, zona cuprinde mai multe arii naturale, transformând-o într-o destinație ideală pentru cei care iubesc natura.
Am povestit despre oraș mai pe larg AICI. Dar mai sunt și alte locuri de vizitat în împrejurimi Veliko Târnovo?
Categoric! Despre peisaje care îți taie răsuflarea, mănăstiri istorice și cascade spectaculoase, discutăm în acest material.
Citește până la final pentru că te voi ajuta să îți creezi un traseu memorabil și plin de aventură.
1.CASCADA KARTALA
Traseul până la cascada Kartala se poate face pe jos cu plecare din Veliko Târnovo și durează aproximativ 2 ore dus-intors. Pentru că noi aveam mai multe obiective în plan pentru ziua respectivă, am optat pentru cea mai ușoară variantă – mașina.
Pe drumul de întoarcere spre România, imediat ce ieșiți din Veliko Târnovo, la aproximativ 6 km., prima benzinărie pe partea stângă este indiciul că trebuie să vă opriți.
Spre cascadă nu există indicator. Veți merge merge 2-3 minute pe șosea și veți observa o cărare îngustă ce urcă spre pădure.
Dacă nu cumva a plouat înainte și este noroi, drumul este lejer de parcurs și durează cam 20-25 de minute.
Pădurea este minunată și odată ce ai pătruns acolo se va auzi doar cântecul păsărilor.
Pe măsură ce te vei apropia de cascadă vei simți cum aerul devine mai răcoros. Un mic izvor îți va ține companie și te ve asigura că te afli pe drumul care trebuie.
Chiar aprope de cascadă ai să observi 2 bănci și o masă unde poti să te odihnești sau să mănânci un sandviș.
Cascada Kartala se formează în trepte din mai multe cascade mici ce curg spectaculos. Înălțimea ei este de 15 metri iar lățimea de 20 de metri.
Te poți apropia destul de mult mergând pe pietrele de la baza ei, dar ai grijă pentru că pot fi alunecoase.
Vegetația luxuriantă din jurul cascadei te duce cu gândul la o destinație exotică, nicidecum la Bulgaria.
Aceasta este o destinație populară mai ales în sezonul de vară când cu toții căutăm răcorea.
2.ARBANASI
Auzisem despre frumusețea vechiului sat Arbanasi, un loc turistic și deosebit situat la doar 4 km de Veliko Târnovo. Istoria lui începe în secolul al XV – lea iar moștenirea lăsată este colosală. În anul 1921, satul a fost declarat stațiune iar din anul 2000 este inclus în Patrimoniul UNESCO.
Numele satului vine de la cuvântul albanez arbanas care înseamnă agricultor. Nu se cunosc însă legăturile cu Albania. Cu o populație de sub 400 de oameni, locuitorii sunt în proporție de 95% bulgari.
Pentru că este situat pe un platou înalt, oferă priveliști naturale foarte frumoase.
Turiștii vin aici să vadă casele tradiționale, bine păstrate, mănăstirile și bisericile istorice. Multe dintre locuințele din Arbanasi păstrează aspectul original cu ziduri de piatră și acoperiș de șindrilă.
Exemplul tipic de arhitectură tradițională bulgară se regăsește la casa Konstantsaliev, una dintre casele transformate în muzeu.
Exponatele de aici îți vor oferi o perspectivă asupra vieții trecute a satului. Intrarea la muzeu costă 10 LEVA.
Dincolo de atmosfera turistică, ce uneori poate fi sufocantă, orașul este destul de aerisit, astfel că te poți plimba în voie pe straduțele străjuite de garduri din piatră.
În Arbanasi am vizitat și biserica Nativity (Biserica Nașterii Domnului), un locaș de cult cu o arhitectură altfel decât vei vedea la majoritatea bisericilor ortodoxe.
Biserica adăpostește fresce și picturi cu o vechime de peste 400 de ani. Și curtea interioară este foarte frumoasă și plină de flori și vegetație. Aici nu se mai săvârșesc slujbe, biserica fiind transformată în muzeu. Taxa de acces este de 10 LEVA.
Se spune că poți cunoaște un popor gustând din bucătăria lui locală. Așadar nu pleca din Arbanasi făra să nu încerci din preparatele tradiționale. Ai să găsești multe taverne iar mâncarea bulgărească este foarte gustoasă. Prețurile sunt în general decente iar experiența totală vizitând Arbanasi este cât se poate de autentică.
3.THE LOVE SWING – LEAGĂNUL DRAGOSTEI
Destinația despre care urmează să scriu are o povestioară amuzantă. Am ajuns la concluzia că oamenii pot face obiective turistice cam din orice. Și pentru că trăim în era Social Media și nu plec la drum cu temele nefăcute, într-un research pe tik tok am descoperit punctul de belvedere The Swing of Love.
Cine l-a botezat, nu se cunoaște, probabil va rămâne o enigmă. Planul părea să fie simplu. Ajungem ăn 15 minute, facem poza și plecăm mai departe.
Dar ca să ajungi aici este nevoie să parcurgi un traseu. Posibil să fie 2 trasee deoarece, alți aventurieri au spus că au ajuns aici foarte ușor.
Traseul urmat de noi a fost întocmai ca la cascada Kartala urcând pe o potecă îngustă prin pădure. Diferența a fost că drumul este foarte în pantă, alunecos, plin de vegetație și în plus îți și veroifică aptitudinile de alpinist.
Din loc în loc trebuie să sari peste câte un bolovan din piatră. Pentru mine a fost foarte solicitant, a durat aproximativ 40 de minute să ajung la leagăn.
Și surpriză….legănul este defapt o scândură ancorată între 2 copaci. Eu nu am avut curaj să mă dau în el…maxim ce am putut face a fost să mă apropii pentru o fotografie.
Eu îl consider destul de periculos
Într-adevăr peisajul de aici este spectaculos însă nu te aventura dacă nu ai la tine apă și încălțări de drumeție
Și pentru că a devenit foarte popular, locul este plin de oameni, așa că înarmează-te cu răbdare.
La întoarcere drumul mi s-a părut puțin mai ușor.
4.MĂNĂSTIREA PREOBRAJENIE
La 7 km de Veliko Târnovo pe un drum asfaltat și împădurit am ajuns la cea mai veche a patra mănăstire din Bulgaria – Mănăstirea Schimbării la Față. Am urcat și am tot urcat până ce am ajuns pe un platou înalt, mai aproape de Dumnezeu.
Înițial nu am știut dacă suntem în locul potrivit pentru că anexele din curtea interioară sunt într-un stadiu avansat de degradare, și ne-am gândit că locul ar fi părăsit.
Nici mănăstirea nu se prezintă în cea mai bună formă, cu siguranță bulgarii ar putea să o pună mai mult în valoare. Picturile de la exterior sunt viu colorate și foarte frumoase însă șterse pe alocuri.
Pentru a avea acces în biserică trebui să achiți o taxă de 4 Leva. Nu se platește cu cardul și nici în Lei Românești, a ținut să îmi spună pe un ton autoritar doamna de la intrare. ‘’Aici e Bulgaria, nu România’’.
Cum nu mai avem nici o Leva m-am mulțumit doar să mă învârt pe la exterior.
Nu am văzut nici un alt turist în zonă și în afară de doamna din biserică. nici un alt om.
Zona este frumoasă, verde și merită să o bifați dacă sunteți în trecere.
5.CASCADA HOTNITSA / KAYA BUNAR
Ce-i mai bun am lăsat pentru final. Ultimul obiectiv propus este cascada Kaya Bunar cunoscută și ca Hotnitsa, după numele localității în care se află.
Distanța din Veliko Târnovo până aici este de 20 de kilometri.
Este situată în capătul defileului Bohot . Noi am ajuns cu mașina pe drum asfaltat.
Ca să ajungi la cascadă nu trebui să depui prea mare efort. Practic, lași mașina în parcarea semnalizată, treci un podeț și ai ajuns într-o poieniță, unde se află și cascada Hotnitsa.
Cu o cădere de apă de 30 de metri, cascada formeză la bază un mic lac de o culoare bleu ireală.
La câțiva metri de cascadă există amenajată o zonă umbrele, scaune și mese dar și un mic chioșc de unde îți poți cumpăra ceva de mâncare făcut pe gratar dar și răcoritoare.
Din câte am înțeles se poate face și un traseu, destul de sălbatic, care duce deasupra cascadei însă este destul de dificil. Nu am avut curiozitatea să aflu mai multe detalii.
Cascada Hotnitsa a fost premiul de final de zi pe care l-am primit bucuroși.
Obiectivele au fost parcurse exact în ordinea redată. Nu este ultima oară când explorăm Bulgaria, deja avem lista făcută pentru următoarea vacanță. Abia așteptăm!
CELE MAI BUNE CAZĂRI DIN VELIKO TÂRNOVO (clik pe numele hotelului pentru detalii și rezervare)
HiStory INN Unique Guest House
Family Hotel “Slavianska dusha”
Executive Rooms and Suites Play
TOP SKY VIEW – Studio Panorama
Arts Guest House -Beautiful villa for 6 persons
1 Comment