ÎN JURUL LUMII

VELIKO TÂRNOVO – LA POARTA ȚARILOR BULGARIEI – GHID DE CĂLĂTORIE

veliko-tărnovo-tsarevets-elanomad-blog (27)

Când vizitezi un loc pentru a treia oară devine clar că este unul special. Dacă este și aproape de casă cu atât mai bine, putem explora fiecare colțișor mai în detaliu și fără grabă.

La doar 180 de km de București, Veliko Târnovo a devenit pentru noi orașul din Bulgaria în care ne reîntoarcem cu drag de fiecare dată.

Sunt atât de multe lucruri de văzut și de făcut aici încât nu ai cum să te plictisești. Iar dacă ai reușit să îl descoperi în întregime, împrejurimile te vor fascina cu siguranță.

Despre locurile frumoase din apropiere de Veliko Târnovo am scris un articol mai pe larg AICI

Pentru că “veliko” înseamnă în bulgară „marele” sau „grandiosul”, vecinii de la sud îl numesc simplu Târnovo. Este unul dintre cele mai vechi orașe din țară, având o istorie de peste 5000 de ani.

Cu o arhitectură tipic bulgărească, foarte bine conservată și străjuit de celebrele sale cetăți medievale Tsarevets și Trapezitsa, orașul Veliko Târnovo a înregistrat o dezvoltare rapidă între secolele XII și XIV.

A fost capitală a țaratului vlaho-bulgar între anii 1185-1393 dar și centru cultural al țării.

Cu o populație de aproximativ 70 000 de locuitori, Veliko Târnovo nu este un oraș aglomerat…în schimb turistic – da, este.

Majoritatea celor care poposesc aici sunt români, așa că să nu te mire dacă peste tot în jurul tău vei auzi dulcele grai românesc.

Ba chiar și bulgarii rup câteva cuvinte, cât să poți purta o conversație de bază.

veliko târnovo

SIGUR NU VREI SĂ RATEZI ACESTE LOCURI

O zi, un weekend sau chiar un concediu! Nu ai cum să dai greș alegând Veliko Târnovo pentru că frumusețea și istoria Bulgariei se impletesc aici.

Ce am vizitat noi într-o zi am să îți relatez imediat, exact în ordinea pe care am urmat-o.

CETATEA TSAREVETS

Reperul turistic al orașului este Cetatea Tsarevets, o fortăreață impresionantă, situată pe dealul cu același nume. Aceasta a funcționat ca un orășel medieval având în interiorul ei palatele regale și patriarhale, rezervoare de apă, turnuri de apărare dar si alte anexe.

Construcțía acestei cetăți grandioase a început în secolul al XII-lea în timpul celui de-al Doilea Imperiu Bulgar care își avea capitala aici. Adesea era comparată cu Roma și Constantinopolul.

Timp de 3 luni au asediat-o otomanii până când au cucerit-o în data de 17 iulie 1393, dată care marchează căderea Imperiului Bulgar.

Acesta este un loc minunat pentru a cunoaște puțin din istoria Bulgariei dar și pentru a admira priveliștile panoramice ale orașului Taxa de acces este de 10 LEVA.

 CATEDRALA PATRIARHALĂ

 

Când ajungi la cetatea Tsarevets nu ai cum să nu observi că cea care domină văzduhul este Catedrala Patriarhală numită și Înălțarea Domnului. Aceasta a fost construită pe locul unei foste biserici romane din secolele V-VI.

Catedrala a fost distrusă în asediul lui Baiazid din 1398 și reconstruită integral între 1978 și 1981.

În jurul bisericii vei observa un loc amenajat cu bancuțe din lemn și o boltă naturală unde te poți odihni.

Frescele si mozaicurile din interior au fost realizate in 1985, sunt considerate „ciudate” de unii  și din cauza lor, Catedrala Patriarhala nu a fost resfințită.

Nu se mai oficializează slujbe religioase, rămânând doar cu rol de important obiectiv turistic. Pentru a urca în turnul catedralei va trebui să achiți o taxă de 3 LEVA.

CETATEA TRAPEZITSA

Pe dealul vecin de Tsarevets, în jurul căruia șerpuiește râul Yantra,  este situată cetatea Trapezitsa. Locația acesteia cu stâncile abrupte o fac să fie mai greu accesibilă. Trapezitsa ar putea însemna „masă”, făcând referire la forma platoului pe care este așezată cetatea sau ‘’trapezi”, numele soldaților care păzeau trecători și care au fost primii coloniști pe deal în Evul Mediu.

Descoperiri arheologice au scos la suprafață că în perioada bronzului și a fierului, pe deal ar fi existat o așezare tracică. Ruinele a 17 biserici au fost descoperite aici dar și urme ale unor case nobiliare.

NOMAD PONT –  Pe 22 martie este ziua orașului Veliko Târnovo, când pe deal, la cetate are loc festivalul de lumini și sunet Sound and Light.

Dacă nu vă nimeriți în oraș la acea dată pentru a participa la el GRATUIT, puteți face o solicitare și achitând o taxă veți avea propriul spectacol.

 

MONUMENTUL DINASTIEI ASEN

Am coborât de la cetate cu gândul la monumentul Asăneștilor, L-am mai vizitat și cu altă ocazie ajungând chiar la baza lui. Statuile îi întruchipează călare în jurul unei săbii gigantice, pe cei 4 țari ai Bulgariei – Ivan, Peter, Kaloyan și Asen II. Construcția a fost ridicată cu scopul de a marca 800 de ani de la momentul când Veliko Târnovo a fost declarată capitală.

Accesul la monument se face pe podul pietonal Stambolov, unul dintre primele poduri de oțel din Balcani, construit în anul 1982. Acest pod traversează râul Yantra, oferind imagini panoramice spectaculoase.

De data aceasta am admirat monumentul din depărtare, de la unul dintre puncte de belvedere prezente pe strada Stambolov.

NOMAD PONT – Am numărat vreo 3 astfel de point view-uri însă unul este cu adevărat instagramabil.

Proiectat de studenții la arhitectură, este o pasarelă suspendată în aer, ca un balcon de sticlă.

Dacă nu ai teamă de înălțime sigur vei face câteva poze foarte frumoase de aici.

 

Tot pe strada Stambolov am observat o mare de oameni adunați la orele prânzului în fața unui restaurant. Inițial am crezut că se dă ceva gratis.

De fapt acesta nu este orice restaurant, este Shtastliveca Restaurant (Omul Norocos), cel mai bine cotat loc de luat masa din Veliko Târnovo și unul dintre cele mai apreciate din Bulgaria.

Nu i-am trecut pragul dar tu o poți face iar recenziile de pe Tripadvisor spun că nu vei regreta.

 

MONUMENTUL MAMA BULGARIEI

Tot mergând așa fără direcție am ajuns în strada principală Vasil Levski, iar în capătul ei am zărit un alt monument emblematic din Veliko Târnovo. Este vorba despre monumentul Mother Bulgaria dezvelit în anul 1935 și construit cu fonduri donate de locuitorii orașului.

Statuia reprezintă o femeie așezată în genunchi pe un piedestal. A fost ridicată în cinstea eroilor care și-au pierdut viața în cele 5 războaie: ruso-otoman, sârbo-bulgar, balcanic (primul și al doilea) si Primul Război Mondial.

NOMAD PONT – În jurul monumentului se află o gradină mică dar bine întreținută cu bănci, copaci și flori, unde vă puteși destinde puțin.

Nu departe de Mother Bulgaria este parcul Marno Pole, un loc drăguț unde noi am improvizat un picnic.

Parcul cuprinde și un teatru de vară unde se întâmplă destul de des să aibă loc spectacole

 

ORAȘUL VECHI ȘI CASE DE 200 DE ANI

Sunt mai multe zone vechi în Veliko Târnovo și primul loc în care am ajuns a fost strada Gurko. Strada poartă numele comandantului de trupe rusești, care a eliberat Veliko Târnovo de sub domninație otomană. Casele de aici prezintă arhitectură turcească din piatră și lemn ce se lățesc la etajele superioare din rațiuni de spațiu. Râul Yantra se poate observa în paralel până la un anumit punct. Scări înguste din piatră urcă spre strada principală și pisici coboară de la terasele cocoțate cât mai sus, mulțumite că și-au primit porția.

Casele din zona aceasta au chiar și 200 de ani și o astfel de arhitectură vei mai putea observa și în satul aflat la 6 km distanță, Arbanasi.

Pe strada Gurko poți vizita și Casa Sarafkina construită în anul 1861 pentru un bogat negustor turc. Transformată acum în muzeu etnografic, vei putea admira aici colecții de mobilă și obiecte specifice secolului al XIX-lea.

HANUL HADJI NIKOLI

Urcăm scările și ajungem într-o altă parte veche a orașului hotărâți să vizităm o clădire simbol a renașterii bulgare aflată pe strada meșteșugarilor. Chiar în capătul străzii ne întâmpină Hanul Hadji Nikoli ce cândva a apărținut unui negustor bogat din breasla tăbăcarilor. Aici se cazau negustorii în drumul lor prin oraș.

Mai târziu hanul a fost vândut de moștenitori către un cetățean american ce a început procesul de renovare.

Clădirea adăpostește o galerie de artă dar și un restaurant cu terasă ȘI grădină interioară. Când am ajuns noi, bucătăria era închisă și ni s-a prezentat doar meniul de băuturi.

Cartierul acesta este foarte fotogenic și boem. Atelierele handmade de ceramică colorată și lemn, casele vechi, oamenii fericiți, alcătuiesc imaginea perfectă a unui oraș turistic.

BISERICI, MULTE BISERICI

Nu cunoaștem numărul exact de biserici din Veliko Târnovo dar am văzut foarte multe în plimbarea noastră prin oraș. Doar am să menționez câteva dintre cele mai importante în caz că vrei să le vizitezi.

Probabil vom dedica un articol separat bisericilor de aici.

Printre cele mai importante se numără: Biserica Sfântul Nicolae, Biserica celor 40 de Mucenici, Biserica Sfinților Chiril și Metodiu, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Sfântul Gheorghe.

BANI, CAZARE, MÂNCARE ȘI DRUMURI LIBERE

În Veliko Târnovo se plătește în moneda locală LEVA, cash sau card. Nu toate restaurantele și micile buticuri acceptă card, așa că este de preferat să ai la tine și bani cash. Poți schimba LEI în LEVA inclusiv la casele de schimb valutar din oraș.

Prețurile la restaurant sunt mai mici decât cele din orașele turistice din România. Pentru o masa de 2 persoane cu 2 feluri principale, o răcoritoare și o cafea, noi am plătit 35 LEVA cu tot cu tips (aprox 88 RON), Un suc este 3 Leva, o supă 7 Leva, o pizza medie 12 Leva.

Restaurantul unde am mâncat noi se numește La Scalla Pizzeria, arată foarte cozy și se află pe strada Hristo Botev. Mâncarea a fost gustoasă însă timpii de așteptare au fost de aproximativ 40 de minute.

Ca să mă îmbunze, pentru că nu sunt eu când mi-e foame, mi-au adus o prăjitură la final.

Am petrecut 2 zile în Veliko Târnovo, așadar am avut nevoie de cazare. De data aceasta am optat pentru un hotel foarte frumos, situat la doar 2 minute de Cetatea Tsarevets.

Hotelul se numește Tsarevets Design and Spa, ne-a costat 380 ron pentru o camera cu mic dejun și acces la Spa.

Camera a fost foarte mare.

Nu aveam nevoie de atât de mult spațiu însă aceasta era singura disponibilă.

Camerele mai mici aveau prețuri mai accesibile, poate ne vom caza acolo data viitoare..

Locația nu ne-a dezamăgit, a fost ca și cum am fi închiriat pentru noi tot Spa-ul, fiind singuri în încăpere.

Orașul oferă mai multe opțiuni de cazare, de la pensiuni la hoteluri de 4 stele, De asemenea poți mânca în localuri de tip fast food, taverne sau restaurant.

CELE MAI BUNE CAZĂRI DIN VELIKO TÂRNOVO (clik pe numele hotelului pentru detalii și rezervare)

 Tsarevets Design and Spa

Apartment ART

Park Hotel RAYA Garden

Hotel Bolyari

HiStory INN Unique Guest House

Hotel Concorde

Architects House

Hotel Kiev

Family Hotel “Slavianska dusha”

Executive Rooms and Suites Play

Apartment Zornica

Yantra Grand Hotel

TOP SKY VIEW – Studio Panorama

Arts Guest House -Beautiful villa for 6 persons

Bey House Royal Hotel

Tsarevets Panorama

Street Bulgaria 29

 Nu ai găsit ce căutai? Vezi și AICI

Veliko Târnovo este o destinație pentru toate buzunarele, declarată capitală balcanică a turismului cultural , iar de câteva ori i s-a acordat premiul de Cel mai Frumos Oraș al Bulgariei.

Bulgaria este o țată mica având o populație de sub 7 milioane de locuitori. Îți dai seama că șoselele din Bulgaria nu sunt absolut deloc aglomerate,

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care cum prindem câteva zile libere mai dăm o fugă la vecini. În plus nu am fost niciodata dezamăgiți…fie că a fost vorba de litoral, obiective naturale sau orașe istorice.

Pentru toate vei regăsi povești aici, pe blog.

Dacă ești în căutarea unei experiențe autentice cred că ai găsit destinația. Orașul acesta are o cultură vibrantă, istorie bogată, oameni primitori.

Dacă mai ai întrebări scrie-mi, sunt bucuroasă să îți răspund.

Ce zici, te-am convins să pleci către Veliko Târnovo?

VEZI VLOGUL AICI

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment