Despre Napoli s-au scris sute de materiale. Sincer am stat puțin pe gânduri dacă să mai adaug și eu unul colecției. Apoi m-am gândit că fiecare dintre noi trăim momentele altfel și nici o poveste spusă de 2 ori nu va suna la fel.
Articolul acesta nu este pentru turiști, este pentru călători. Pentru oamenii care lasă harta jos și își deschid mintea către experințele pe care le are de oferit acest oraș.
Pentru a pleca la Napoli îți trebuie curaj dar mai ales suficient de mult loc în inimă. Și asta pentru că ți-o va umple pe toată.
Este Napoli o destinație populară? Foarte! Este Napoli pentru toată lumea? Categoric NU!
Într-un sfârșit de noiembrie am aterizat pe aeroportul din Napoli. Pentru a ajunge în centrul orașului, la Piazza Garibaldi am fi putut lua autobuzul Alibus, aceasta fiind cea mai accesibilă variantă de transport.
Dar am fost cumva luați pe sus de un taximetrist și băgați alături de alti 7-8 oameni într-o dubă neagră cu rol de taxi. Sună SF dar cam așa a fost. Omul voia să completeze cât mai repede numărul de persoane și să plece din aeroport.
Ce-i drept negociatorul din mine s-a făcut auzit și i-am zis că nu-i plătesc mai mult decât șoferului de autobuz. Mi-a făcut un semn discret să tac pentru a nu ne auzi și ceilalți pasageri și mulțumiți amândoi de târguială am plătit 5 euro pe un bilet până în centru.
Și chiar am ajuns repede, că omul a mers mai ceva ca la Formula1.
PRIMUL IMPACT – BĂI NENE CÂND S-A DAT CU MĂTURA ULTIMA DATĂ?
Prin Italia am tot umblat în ultimii ani. De la Roma la Milano. Din Florența în Sicilia și Doamne multe frumuseți de orașe am mai văzut.
Și acum care-i faza cu pubele astea pline de gunoi din Napoli? Clar era zi de luat gunoiul și nu a ajuns mașina astăzi. Dar se pare că nici ieri, și nici alaltăieri…. În 2010 Napoli a ținut prima pagină a ziarelor din lume când munți de gunoaie invadau orașul. În prezent situația s-a mai schimbat dar da, Napoli rămâne un oraș cu multe gunoaie, mai ales în centru.
Nu insist prea mult pe tema asta mai ales că mirosul orașului este unul de balsam de rufe în general. Balcoane cu rufe agățate la uscat, proaspăt spalate, împodobesc străzile și îți reamintesc că aici e Napoli – un oraș cu multă personalitate, altfel decât orice vei vedea în Italia.
ÎNTÂI NAPOLI ȘI APOI RESTUL ITALIEI
Orașul a fost fondat de greci fiind unul dintre cele mai vechi ale lumii. Denumirea de Napoli însemnând în greacă ORAȘ NOU (Neapolis).
Până la unificarea Italiei, Napoli a fost multă vreme un stat independent, cu reguli proprii astfel că le este destul de greu să accepte directivele date de la Roma.
În anii 90 obișnuia să fie una dintre cele mai periculoase regiuni din Italia. Astăzi mafia locală (numită Camorra) este mai discretă dar antipatia față de nord persistă încă.
În general discriminați și văzuți ca sălbatici de restul italienilor, napoletanii au o vorbă – ”fare di tutta l’ierba un facscio’’ ( din toată iarba tu vezi doar firele uscate).
Napoletanii sunt mândrii de originea lor, vorbesc tare, zgomotos și gesticulează mult. Sunt veseli, curioși dar și aprigi la mânie. Nu de puține ori tonalitatea celor mai în vârstă m-a dus cu gândul la o scenă din filmul Nașul. Se spune că în Napoli legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Nu am petrecut suficient timp aici pentru a proba acest lucru.
BONGIORNO SIGNORA BELLA, RELIGIE & CULTUL MARADONA
Bărbații napoletani sunt carismatici, flirtează și zâmbesc mult. Indiferent de vârstă, întorc capetele pe stradă după doamne și le salută cu o politețe ghidușă – Bongiorno signora bella. E o formă de respect pentru sexul frumos.
În special mama este cea pusă pe piedestal și venerată ca o sfântă. Familia este foarte importantă și în general napoletanii au familii mari.
Religia este un alt factor important în viața celor de la Napoli. Atâtea altare de rugăcine la colț de stradă nu am văzut în niciun alt oraș. Este un lucru firesc ca ei să se roage pentru îndeplinirea dorințelor în dreptul lor, ca la biserică.
Despre napoletani se spune că sunt foarte superstițioși și cred în noroc. Deși rata șomajului este foarte mare, puțini sunt cei care ajung să cerșească. De regulă se descurcă. Înalță o rugăciune către un Sfânt Protector și au toată încrederea că se va face o minune care să-i scoată din impas.
Dar în Napoli mai există o religie – FOTBALUL și MARADONA. Acesta din urmă este considerat zeul fotbalului. Iar modul în care napoletanii vorbesc despre el și îi cinstesc memoria te va mișca cu siguranță. Fotografii, grafiti, figurine, multe lucruri care amintesc de el și toate astea pot fi admirate în Cartierul Spaniol.
Se poate discuta despre un cult al lui Maradona iar oamenii vin din toate părțile lumii să aducă un omagiu acestui mare fotbalist. Faptul că a pus gruparea alb-albastră pe harta fotbalului european este o mare cinste făcută orașului.
În semn de respect și mulțumire autoritățile italiene au hotărât ca stadionul din Napoli să poarte numele Diego Armando Maradona.
ESTE NAPOLI UN ORAȘ SIGUR?
Siguranța la Napoli este la fel ca în orice oraș popular european. Stereotipuri negative există – dar poți merge liniștit fără teama ca vei fi jefuit la drumul mare. Hoți de buzunare sunt ca peste tot în lume. Am fost feriți de astfel de evenimente dar suntem destul de atenți la lucrurile personale în general.
Unde este aglomerație este posibil să se întâmple astfel de găinării…iar o aglomerație mai mare decât la Napoli eu nu am văzut niciunde. Auzisem că e posibil să fie îmbulzeală pe străzi…dar chiar să fac baie de mulțime, nu-mi imaginam.
Și atunci ai 2 variante – ori o iei la fugă spre locuri mai puțin populare ori te lași dus cu valul lăsându-te pătruns de energia acestui oraș. Am preferat a doua variantă pentru că este păcat să nu vrei să guști din autenticitatea și spiritul Napoli.
Până la urmă ai să găsești ordine în haos atâta timp cât vei accepta că în lume există locuri care așa funcționează.
Să te oprești și să dansezi în stradă cu artiștii care bat la tobe, să cânți în dreptul altarului lui Maradona cu suporterii, să bei o cafea ca la mama ei uitându-te la Vezuviu sau să savurezi cea mai bună pizza într-un loc cu istorie – cam asta însemnă să trăiești momente pe care ti le vei aminti peste ani.
Vezuviu este unul dintre vulcanii activi ai lumii si ar putea să erupă oricând. Acest lucru ar rade Napoli de fața Pământului în câteva minute. Se spune că orașul are un plan bine stabilit în fața unei asemenea calamități.
TURIST SAU CĂLĂTOR? GOANA DUPĂ OBIECTIVE TURISTICE
În ultimii ani de când călătorim am lăsat mai moale goana asta în care se întâmplă să ne trezim atunci când ne aflam într-o destinație nouă.
Am învățat că nu-i musai să vezi tot ce are un oraș de oferit într-o singură vacanță.
În general obiectivele turistice rămân acolo iar tu te poți întoarce oricând să le vizitezi, așa că te sfătuiesc să controlezi puțin viteza cu care alegi să îți petreci concediile.
Acum să nu crezi că noi nu am ajuns în locuri turistice, ci doar că nu am insistat prea mult asupra lor.
1 PIAȚA PUBLICĂ SAU PIAȚA PLEBICISTULUI
Este cea mai mare piață din Napoli și una dintre cele mai frumoase din Italia. Aici am ascultat „O sole mio” cântat de 2 artiști stradali, și mi s-a părut cel mai frumos lucru de pe Pământ.
Piața este un loc popular folosit pentru diverse manifestări dar și concerte. Nu trecem peste faptul că tot aici vei putea admira Palatul Regal, Biserica Sfântul Francisc de Paola dar și Palatul Prefecturii. Iar în centrul tuturor, domină piața, statuia ecvestră a lui Carol III de Bourbon.
2 GALERIA UMBERTO PRIMO
Locul și-a căpătat denumirea sub conducerea regelui Umberto. Galeria a fost gândită ca un spațiu public cu magazine și cafenele la etajul căreia se află apartamentele localnicilor. Forma ei este de cruce, cu o mare cupolă din sticlă deasupra și mozaic pe jos ce întruchipează cele 12 zodii.
Mi-am amintit de Galeriile Vittorio Emanuelle pe care le-am vizitat la Milano, doar că aici nu poate fi vorba de luxul și opulența din nord.
3 CASTEL NUOVO
În 1266 Carol de Anjou avea nevoie de o reședință nouă atunci când regatul Neapolelui s-a mutat de la Palermo la Napoli. Astfel a luat naștere Castelul Nuovo. Construcția este medievală, are 5 turnuri impozante și un frumos Arc de Triumf din marmură albă.
Castelul se poate vizita cu o rezervare online în prealabil, aici având loc mai multe expoziții și evenimente.
Și tot aici napoletanii promit să construiască cea mai frumoasă stație de metrou din lume.
4 STAȚIA DE METROU TOLEDO
Mai avem de așteptat până la stația de metrou de la Castel Nuovo însă pentru a vedea o altă stație de metrou considerată cea mai frumoasă din lume, este suficient și mergi la stația Toledo.
Stația este deosebită prin jocul de lumini. Este exagerat totuși să o numești cea mai frumoasă însă când marketingul este bine făcut, vestea se transmite rapid.
5 CAFENEA GAMBRINUS
Auzisem de Cafeneaua Gambrinus și cât am stat în Napoli am trecut de multe ori pe lângă ea. Dincolo de faptul că e amplasată foarte central este și extrem de frumoasă la interior.
Momentul în care am ales să vin aici a fost unul foarte nepotrivit, (în dimineața unei zile de weekend) când eu și alte câteva sute de oameni ne-am gândit să savurăm o cafea autentică.
De savurat nu poate fi vorba ca am băut-o pe grabă, înghesuiți de clienți dar și de chelnerii care nu-și mai vedeau capul de treabă, alergând dintr-o parte în alta cu tava plină de comenzi.
De frumoasă e frumoasă și de scumpă este scumpă!
În Napoli se mănâncă mult și foarte bine – este raiul gurmanzilor. Ai să găsești la colț de stradă multe cafenele, pizzerii sau cofetării gata să îți ofere cele mai autentice experiențe culinare. Își recomand să nu ratezi Sfogliatell Mary aflată pe Via Toledo 66, o mică gheretă cu cele mai bune deserturi pe care le poți lua la pachet.
6 PESCĂRIA AZZURA
Și dacă tot m-am apucat să-ti povestesc despre mâncare e necesar să-ți scriu câteva cuvinte despre Pescăria Azzura aflată pe Via Portamedina, 3/4 5. De aici îți poți cumpăra cuoppo, un con cu fructe de mare, bine prăjite și absolut delicioase.
Până să încerc acest deliciu nu știam că fructele de mare pot avea un gust atât de bun.
7 PROMENADĂ ȘI VULCANUL VEZUVIU
Și pentru că Napoli este un oraș la malul mării nu avea cum să-i lipsească faleza. Se numește Lungomare și este o plăcere să te plimbi pe ea la ceas de seară având vulcanul Vezuviu în fundal dar și insulele Capri și Sorrento.
De data aceasta doar le-am admirat din depărtare însă am făcut deja planul de vizitare a insulelor curând.
COMUNITATE, SCUTERE & CARTIERUL SANITA
Despre Napoli se spune că rareori se întâmplă să plouă. Clar este un mit atâta vreme cât momentan râmâne destinația în care am fost udați până la piele de o ploie torențială care nu s-a oprit toată ziua. Nu știu ce ciclon s-a abătut zilele alea peste regiune dar a plouat cum rar mi-a fost dat să văd.
Dar nici o ploie nu oprește doi îndrăgostiți de aventură din explorat și cu umbrelele la purtător am pornit către cartierul Sanita.
Un cartier construit pe coline, la fel ca tot orașul, unde râuri de ploaie se scurgeau la vale și prin ochelarii aburiți și stropiți de picuri de apă am izbutit să admir câteva murale superbe aflate pe zidurile clădirilor. În zadar am căutat muralul cu o sirenă despre care se spune că reprezintă nașterea orașului Napoli. Se pare că sirenele nu se arată când plouă,
Zona este recunoscută pentru street art. Mi-ar fi plăcut să fie soare și să petrec mai mult timp aici dar așa a fost să fie de data asta.
Ca și Cartierul Spaniol, Cartierul Sanita este autentic și real. Clădiri înghesuite și oameni care își pot da mâna ușor dintr-un balcon în celălalt creează un sentiment de comunitate strânsă și spune multe despre ospitalitatea și prietenia napoletanilor.
Motivul principal pentru care mi-am dorit să ajung la Sanita a fost pentru a vedea o metodă interesantă numită Găleata. În cazul în care cei care locuiesc la un etaj superior au de luat ceva de la la parter, trimit jos o găleată legată cu sfoară unde se pune respectivul lucru.
Acum pot să spun că am văzut-o și pe asta!
Despre traficul din Napoli pot scrie multe însă prefer să mă rezum la un singur cuvânt – HAOS. Semnele de circulație în oraș sunt doar de formă. Practic, cum s-ar spune, ești pe barba ta – uită-te bine când traversezi!
Iar dacă vezi o familie întreagă pe scuter să nu te mire – așa călătoresc ei. Prioritatea de scuter este înaintea la orice. Sunt peste tot și pe oriunde și culmea este că rar se întâmplă să se accidenteze cineva.
E ordine în dezordine așa cum îmi place să spun!
CAUȚI CAZARE ÎN NAPOLI? VEZI SELECȚIA NOASTRĂ (click pe numele hotelului pentru DISPONIBILITATE și REZERVARE)
Nu de puține ori am văzut pe stradă o figurină în chip de arlechin. Numele ei este Pulcinella, un personaj de teatru cu origini foarte vechi, cu nas lung și ascuțit și burtă proeminentă. Figurina reprezintă un bărbat-femeie, naiv-înțelept, un dualism care configurează cultura populară napoletană. Se spune că dacă freci pe nas figurina, vei avea noroc.
NAPOLI A DAT LUMII PIZZA MARGHERITA
When the moon hits your eye like a big pizza pie/ That’s amore – am aceste versuri în cap de câte ori rememorez ceva legat Napoli.
Și de cele mai multe ori mă gândesc la pizza pentru că aici este cea mai bună pizza din lume. Și dacă tot ne-am aflat în orașul ăsta am zis să facem un tur al pizzeriilor. E adevărat că după 3 zile nu mai voiam să vad pizza în fața ochilor pentru multă vreme.
1 L’Antica Pizzeria da Michele
Am vrut să ajung aici încă de când am citit cartea Mănâncă, Roagă-te, Iubește. Apoi am văzut și filmul iar scena în care Julia Roberts mănâncă aici, mi-a amplificat și mai tare dorința.
Pizzeria se deschide la ora 11:00 și închide la ora 23:00. Este mereu aglomerată iar accesul înăuntru se face pe bază de bon de ordine
Această pizzerie este una dintre cele mai vechi din oraș, deschisă în anul 1870. Crezul locației este că în lume există doar 2 tipuri de pizza autentice – margherita și marinara.
Pe acestea le-am comandat și noi și da, au fost delicioase. Personal imi place pizza cu blat subțire și crocant. Acestea aveau un blat elastic și oarecum zemos, dar cu un gust foarte bun.
Să asculți și să vezi pizzarul cum cântă în timp ce îți prepare pizza este fabulous.
Locație – Via Cesare Sersale, 1, 80139 Napoli NA, Italia
Știai că temperatura optima a cuptorului de pizza este de 485 grade? O pizza stă înăuntru între 60 și 90 de secunde.
2 Pizzeria Brandi
Pizzeria Brandi este locul în care a fost inventată pizza margherita în 1889. Această pizzerie are deja o istorie de 250 de ani. Pizza era deja un preparat cunoscut în Italia.
În secolul 19, Margherita di Savoia împreună cu soțul său, regele Umberto, au făcut o vizită la Napoli.
Regele a dorit ca soția lui să încerce cea mai bună pizza din oraș iar cel mai renumit pizzar de la acel moment era Raffaele Esposito. Pentru a-și păstra reputația Raffaele i-a dus reginei 3 feluri de pizza – o pizza marinara, una cu anșoa și una simplă.
Regina a fost fascinată de gustul pizzei simple, ce avea să facă istorie.
În onoarea pizzarului, regele Umberto a numit pizza Margherita, după numele soției sale.
Pizza Margherita are 3 ingrediente simple – mozzarella, busuioc și suc de roșii.
Nu doar pizza Margherita mi-a plăcut aici ci și locația. Este foarte primitoare și boemă iar la momentul în care am fost noi, am avut parte și de un spectacol la chitară dat de un cântăreț local.
Locație – Salita S. Anna di Palazzo, 1/2, 80132 Napoli NA, Italia
Pizzeria Insolito
Nu mai puteam cu atâta pizza Margherita așa că am schimbat felul, și de data aceasta, la o alta pizzerie cu renume, Insolito, am optat pentri pizza Frita și pizza Quattro Stagioni. Locația este una micuță cu doar câteva mese.
A fost perfectă pentru noi mai ales că veneam aici murați de atâta ploaie și dornici de un loc călduț.
Gustul preparatelor nu ne-a dezamăgit nici de această dată.
Locație – Via Santi Apostoli, 4, 80138 Napoli NA, Italia
Prețurile la pizzeriile unde am mâncat au pornit de la 6 euro. În Napoli se mănâncă, bine, ieftin, iar porțiile în restaurante sunt de regulă mari. Am încercat și mâncare stradală, la pachet, cu prețuri puțin mai mici. Diferența de preț între restaurant și street food nu este foarte mare.
După ploaie întotdeauna iese soarele și în ziua plecării noastre acasă, Napoli s-a transformat în cel mai solar oraș. Ne-am ofticat puțin dar cum zborul era pe seară, am avut timp să ne mai bucurăm de vibrația lui.
Goethe spunea în 1787 – Vedi Napoli e poi muori. Eu zic Vedi Napoli și apoi mai mergi să-l vezi de câteva ori deoarece cu siguranță ai să mai descoperi multe lucruri interesante despre el.
Să mă îndrăgostesc de locuri mi se întâmplă des, însă de această dată Napoli mi-a intrat la suflet.
Voi mai ajunge la el, pentru mai multe zile sau în treacăt și atunci am să cânt din nou – When the moon hits your eye like a big pizza pie/ That’s amore!