ÎN JURUL LUMII

SVETI VLAS – UN REFUGIU PE LITORALUL DIN BULGARIA

sveti-vlas-bulgaria-oras (6)

Despre litoralul bulgăresc am mai scris și probabil că voi mai scrie pe măsură ce am să ajung în locuri despre care consider că merită să povestesc.

Dacă ne gândim la marea din Bulgaria ai crede că nu prezintă mari secrete pentru turiștii români. Și totuși mai sunt plaje pe care își garantez că aceștia sunt minoritari.

Acum să nu crezi că am descoperit eu comoara de la capătul curcubeului. Sau poate…

Cu harta în față m-am trezit căutând locul în care aveam să petrecem 7 zile. De Sunny Beach auzisem dar de localitatea de lângă, Sveti Vlas, nu.

Și dacă tot m-a cuprins necunoscutul, pai atunci s-a decis! Hai să îl facem cunoscut.

MERGEM LA SVETI VLAS

Între București și Sveti Vlas sunt aproximativ 340 de km, astfel că dacă nu ne e dat să stăm prea mult timp în vamă, în 5 ore e posibil să ajungem la destinație.

Traseul nostru a fost  Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Sumen – Beala – Obzor – Sveti Vlas ( total 337 km). Despre drumurile libere din Bulgaria am tot spus, la o țară cu o populație atât de mică, te plimbi de drag cu mașina pe șosele.

Iar despre drumurile proaste sunt multe mituri, chiar au drumuri bune.

Pentru a evita durerile de cap nu uita să achiți vigneta. Îți recomand să faci acest lucru online.

DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE ȘI CAZĂRI DE TOP

Eu sunt pe modul relax & chill iar Sveti Vlas chiar este un astfel de loc. Nu ascund că mi-ar plăcea să rămână așa și probabil are toate șansele întrucât se află la doar 5 km de Sunny Beach, epicentrul distracției pentru aruncătorii la țintă, amatorii de coțomedii și iubitorii de mașinuțe bușitoare.

De unde știu? Pai normal că am fost și eu într-o seară!

Dar să ne întoarcem la Sveti Vlas. Această stațiune are origini din cele mai vechi timpuri, atunci când tribul trac Larisi a fondat orașul cunoscut multă vreme ca Larisa.

Ulterior denumirea i s-a schimbat în Sveti Vlas, după numele unui călugăr bulgar care a trăit aici.

În anii 2000, cu fonduri nemțești, Sveti Vlas a înregistrat o dezvoltare rapidă, aici construindu-se mai multe unități de cazare cu facilități foarte bune.

Aș putea să forțez puțin și să spun chiar că Sveti Vlas este o stațiune exclusivistă. Dacă ne gândim și la faptul că aici găsim cel mai mare port de yahturi de pe coasta bulgărească a Mării Negre, poate nu pare chiar o exagerare.

Ca și turiști m-a surprins să văd destul de mulți ucrainieni înstăriți, plecați de acasă fără voia lor, în contextul războiului care sper să se încheie curând. Alte nații  – nemți, britanici și foarte puțini români.

Ne-am cazat la Oxygen Apartments, o clădire bine întreținută cu parcare privată, aflată la doar 200 de metri de plajă. Am avut un studio cu chicinetă și balcon, aflat într-o zonă liniștită și foarte aerisită.

VEZI SELECȚIA ELANOMAD PENTRU CELE MAI BUNE CAZĂRI DIN SVETI VLAS (click pe numele hotelului)

Oxygen Apartments

Sea View Hills

HAI LA PLAJĂ ÎN SVETI VLAS

Plaja din Sveti Vlas are lungimea de aproximativ 1 km și este bine amenajată cu șezlonguri și umbrele. Ai să găsești și câteva baruri & taverne în prima linie sau chiar pe plajă.  Există  și porțiuni de plajă liberă, dacă nu dorești să își achiziționezi șezlong.

Nu știu dacă Marea Neagră este mai albastră la bulgari dar de cele mai multe ori așa se vede.

În Sveti Vlas există și o plajă premiată cu Steagul Albastru, plajă la care noi ne-am relaxat în majoritatea timpului petrecut în stațiune.

Mari obiective turistice nu ai să găsești în Sveti Vlas însă în apropiere sunt câteva locuri în care se merită să ajungi. Îți scriu câteva detalii despre locurile vizitate de noi.

IRAKLI BEACH

Din cele 7 zile petrecut  la Sveti Vlas, 2 ne-au găsit în locul nostru preferat din Bulgaria, plaja Irakli.

Am descoperit acest loc în pandemie și ne-a fascinat. La acel moment, pe plajă, eram doar noi și câteva grupuri de nudiști. Dacă sunteți curioși, noi ne-am păstrat costumele de baie la locul lor.

De data aceasta plaja Irakli nu mai era la fel de liberă însă este suficient de lată și de lungă. Are 2 taverne de unde puteți cumpăra mâncare de tip fast-food dar și băuturi, însă este bine să veniți la plajă aprovizionați întrucât acestea nu sunt mereu deschise.

Între Sveti Vlas și Irakli sunt aproximativ 29 km. Drumul este bun, există și o porțiune fără asfalt dar se poate ajunge inclusiv cu o mașină cu gardă joasă. Sunt indicatoare către plajă pe marginea drumului.

La Irakli Beach există și un resort de lux în partea stângă a plajei, Vaya Beach Resort. Locația se prezintă TOP cu bungalow-uri direct pe plajă și piscină privată.

Drumul până aici este asfaltat și există o parcare bine amenajată .

Vezi aici vlogul de la Irakli Beach și convinge-te că se merită din plin.

CASTELUL RAVADINOVO

Ce ar fi viața fără povești și magie? Se pare că nu vom ști niciodată, atâta vreme cât există oameni cu suflet de copil.  În 1996 s-a început construcția Castelului Îndrăgostit de Vânt, așa cum mai este numit Castelul Ravadinovo. Locația este visul transpus în realitate a lui Georgi Tumpalov, arhitectul acestui frumos loc.

Pe domeniul castelului se pot face fotografii în ținute de epocă. Tot aici există și un mic centru de echitație dar și o grădină zoologică. Am petrecut la castel în jur de 3 ore, entuziasmați ca niște copii.

Distanța dintre Sveti Vlas și Castelul Ravadinovo este de 76 km pe drum asfaltat, foarte bun.

SOZOPOL

Și dacă ai vizitat Castelul Ravadinovo ar fi păcat șă nu dai o tură și prin orașul artiștilor. Mă refer la Sozopol,  cel mai vechi oraș de pe litoralul Bulgariei. Orașul se află la o distanță de aproximativ 70 de km de Sveti Vlas.

Este o locație cu o istorie de peste 3000 de ani, un oraș vechi, superb, care păstrează foarte bine conservate case tradiționale încă de acum 200 de ani.

Orașul are și 3 plaje cu nisip fin astfel că puteți împleti istoria locului cu relaxarea pe plajă.

Am fost, ne-a plăcut și vă recomand și vouă locul ăsta deosebit de ofertant.

NESSEBAR

Rămânem în zona orașelor istorice și îți spun că este obligatoriu ca odată ce ai ajuns în Sveti Vlas să vizitezi orașul Nessebar. Distanța dintre cele 2 localități este de doar 12 km, astfel că vei ajunge foarte rapid aici. Eu am vizitat orașul de mai multe ori și încă nu m-am plictisit să mă plimb prin centrul vechi sau să mă pozez cu moara de vânt.

Sunt și câteva restaurante cu mâncare tradițională, clădiri frumoase și multe obiective pe care le poți vizita.

Nessebar este un oraș turistic care atrage ca un magnet foarte mulți vizitatori, indiferent de sezon.

MERITĂ SĂ AJUNGI LA SVETI VLAS?

Să nu uităm totuși că acesta este un articol despre Sveti Vlas la finalul căruia este normal să te întreb dacă ți-ai creionat o părere în urma informațiilor citite.

Pentru mine Sveti Vlas este genul acela de locație, bază de pornire către destinații mai turistice din împrejurimi dar și loc de refugiu când nu-mi doresc altceva  decât să stau la soare, să citesc o carte sau să privesc percărușii în zbor.

 

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment