Ne-am hotărât să vizităm Nessebar la întoarcerea din Burgas și cum vremea a ținut cu noi iată-ne ajunși într-un oraș cu o istorie de peste 3200 de ani.
Numit și Perla Bulgariei , a fost inclus în 1983 pe lista patrimoniului mondial Unesco în mare parte datorită numeroaselor biserici construite aici.
Situat pe litoralul bulgăresc la doar de 35 de km de Burgas, Nessebar este împărțit în două, o parte nouă și una veche. Cea din urmă va face subiectul articolului de astăzi.
Legătura între cele două părți ale orașului se face pe o fâsie de pământ sub forma unui pod cu o frumoasă promenadă și bănci amplasate din loc în loc chiar pe malul mării. Panorama este una deosebită pentru că marea este întotdeauna o idee bună.
Mai mult decât o stațiune tipică de pe litoral, Nessebar este o lecție de istorie fiind unul dintre cele mai vechi orașe din Europa.
Practic, astăzi ne plimbăm într-un muzeu în aer liber printre ruine și fortificații pe străduțe pietruite si povești cu iz medieval.
Se presupune că de-a lungul timpului în Nessebar au existat mai mult de 40 de biserci însă date exacte au fost păstrate doar pentru 26 dintre ele.
Cei pasionați de o incursiune în trecut pot vizita muzeul de arheologie sau biserica Sfântul Ștefan care prezintă fresce ce datează începând cu secolul 11.
Am ajuns în Nessebar în jur de ora 12:00 la sfârșit de sezon într-un Octombrie blând când pe străduțele intortocheate se plimbau prea puțini turiști și doar câteva pisicuțe locale. L-am perceput ca pe un oraș romantic, matur, cu secrete bine păstrate, acoperite de bătrânul timp.
Dacă ajungi aici cu mașina află că sunt locuri de parcare suficiente chiar și în plin sezon când Nessebar poate fi destul de aglomerat.
Orașul este foarte ofertant din punct de vedere cultural astfel că este preferat de grupurile de turiști care aleg să îl viziteze cu ghid.
Aici este mai puțin despre plajă și cluburi și mai mult despre o frumoasă întoarcere în trecut prin prisma boemului pe care locul îl respiră. Oferta unităților de cazare nu este una foarte bogată așa că pentru a petrece un sejur aici ai nevoie de o rezervare facută în prealabil.
CAUȚI CAZARE ÎN NESEBAR? (CLICK AICI PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVĂRI)
Pentru că suprafața orașului este mică transportul în comun este inutil însă există autobuze care fac curse între Nessebar și stațiunile din zonă, unele dintre ele ajungând și la Burgas.
Autogara este chiar la intrarea în Orașul Vechi unde alături de autobuze ai să observi și taxiuri. Și pentru că suntem la mare este disponibilă și varianta de taxi cu barca.
Plimbările lungi ne fac poftă de mâncare iar oferta de restaurante și terase este una suficientă. Am ales restaurantul Dionis cu o superbă panoramă asupra Mării Negre. Prețurile nu au fost cele mai mici dar localul este bine amplasat, personalul este serviabil iar mâncarea nu ne-a dezamăgit. Nota de plată se poate achita pe lângă leva și în euro sau lei românești.Chelnerul vorbește limba română și îți va recomanda insistent să încerci cel mai bun pește din Marea Neagră pregătit chiar de el.
Nu am mers pe mâna lui fiind cel mai scump din meniu dar ce am comandat a fost delicios. La final am primit și câte un păhăruț de rachiu din partea casei.
Fiind un oraș turistic străzile abundă în magazine cu suveniruri, de la simpaticii magneți de frigider pe care eu am grijă să îi colecționez la tablouri pictate sau obiecte handmade de decor.
Dacă știi să negociezi poți dobândi preț bun pentru majoritatea cumpărăturilor.
Sunt mulți comercianți cu articole din piele iar pentru că noi ne-am nimerit turiști în extrasezon am prins câteva oferte la preț de chilipir. Sunt mulți bulgari care trăiesc în partea veche a orașului și pentru care comerțul este principala sursă de venit.
Pe lângă biserica Sfântul Ștefan care este obiectiv principal al orașului, Nessebar mai are un simbol prezent pe mai toate ghidurile turistice. Este vorba despre Moara de Vânt localizată pe podul ce leagă cele două părți ale orașului.
Nu există date exacte despre perioada construcției dar se crede că a fost ridicată prin secolul 17. Cert este că e unul dintre punctele cele mai îndrăgite și fotografiate din oraș.
În încheiere concluzionăm că Nessebar este un oraș bine conservat care merită vizitat chiar și numai pentru o zi. L-am descoperit ca pe o lecție de istorie distractivă unde profesori ne-au fost clădiri încărcate de vreme pe care le-am citit cu pași mici.
Ne-am întoarce aici oricând să ne pierdem pe străduțele înguste, să inspirăm marea și să observăm pescărușii.
0
2 Comments