ÎN JURUL LUMII

10 motive să mergi în Albania

Știu cât de greu poate fi să alegi o destinație pentru sezonul de vară. E normal ca atunci când aștepți concediul un an întreg să vrei să iei decizia cea mai corectă.

În acest clip îți dau 10 motive pentru care consider ca Albania este o alegere bună de luat în calcul pentru următoarea ta vacanță.

1. Aventura strigăm Uraaaa

Eu am călătorit în Albania cu mașina. Nu pentru că mă tem sa zbor  cu avionul ci pentru că mi-am dorit să mă pot opri unde și când doresc.  Am schițat în linii mari traseul și mi-am luat libertatea de a mă bucura în ritmul meu de drumul până la destinație.

Dacă și ție îți place să te arunci cu capul înainte, putin  controlat, atunci e timpul să pornești la drum. Albania este o țară prea puțin explorată de români însă ascunde comori nebănuite.

Iar cel mai important este că este o destinație sigură!

2. Albania sau țările vecine?

După 10 ani de mers în Grecia am zis ca e timpul pentru o schimbare. Nu ma înțelege  greșit, nu încerc sa fac o comparație ci sa îți ofer o alternativă la poate cea mai populară destinație de vară printre români.

Că după atâta gyros parcă ar merge și un Trilece. Și unde îl găsești pe cel mai bun dacă nu în Albania?

3. Preturile mici

Moneda de circulație în Albania este Lek. În orașele turistice vei putea sa folosești la fel de bine și euro. Ce este interesant este că poți schimba euro la un curs bun la supermarket sau chiar la chelnerul care te servește în restaurant. Nu este nimic dubios să cunoști un baiat care va scoate din buzunar un teanc de bancnote pentru schimbul valutar.

În general totul este accesibil iar raportul calitate-preț este unul corect.

Am stat în cazari cu facilități premium chiar și la 25 de euro/noapte.

Să îți spun cum procedez eu  atunci când îmi aleg unitatea de cazare. Îmi fac o lista cu un număr de locații care îmi plac și atunci când ajung la destinație sun sau merg direct la recepție. Evit sa rezerv din timp pentru că de cele mai multe ori îmi schimb planurile din mers.

Prețurile la fața locului sunt considerabil mai mici.

Iar dacă am vorbit despre cât te costa sa dormi în Albania trebuie sa îți spun că nici pe mâncare nu vei cheltui foarte mult.

Fie ca te afli în capitală, o stațiune de pe litoral  sau într-un sat pierdut din munti ai să constați că nu este necesar sa scoți mulți bani din buzunar ca sa mănânci bine.

4. Mancareaaa

Daca vrei sa cunoști cultura unei țări începe sa îi guști din preparatele culinare.  Albania este o țară cu multe bunătăți și după atâta byrek, felurite iaurturi, prepreparate din pește și fructe de mare este posibil să trebuiască să mai dai o gaură la curea.

Fructele și în special pepenii sunt extrem de delicioși iar asta pentru că albanezii preferă să nu folosească pesticide sau îngrășăminte chimice.

5.Poftă bună la cafeluță

Poate că nu știai dar cafeaua din Albania este foarte apreciată de cafengii Nu doar ca este  mai ieftină si mai tare decât cea din Europa dar este și foarte aromată.

Sunt multe cafenele uulnde poți să servești cafea autentică iar dacă ajungi  la Tirana trebuie sa mergi si la Mulliri I Vjerer, Moara Veche în traducere, una dinte cele mai apreciate cafenele, un Starbucks  al Albaniei.

6.Prietenii mei albanezii

Precis ai auzit povești de la cineva care cunoaște pe altcineva ce știe sigur din globul de cristal că albanezii sunt oameni răi. Că te fură și încearcă să scoată cât mai mult de pe urma ta.

NIMIC MAI FALS

Aceasta este o mentalitate greșită și învechită. Sunt oameni foarte ospitalier ce te vor ajuta și în miez de noapte dacă te vor vedea într-o situație grea.  Un popor balcanic, cald,  cu mult  chef de vorbă chiar și atunci când există o barieră de limbă.  Engleza nu este punctul forte al albanezilor dar limbajul semnelor funcționează dintotdeauna.

7. Spectacolul naturii si istoria locului

plaja Borsh

Trebuie sa știi că peisajele din Albania sunt fabuloase. O țară muntoasă în proporție de 70%, care îți va oferi experiențe de roller coaster de fiecare dată când ai să pornești la drum.

Inițial am crezut că vom merge numai pe coclauri dar ce să vezi, drumurile sunt excelente, mai ales cele care leagă localități de interes turistic.

Așa am ajuns să vizitez Berat, orașul celor 1000 de ferestre, un loc în care îți recomand să când ajungi în Albania.

Iar locul de top de care eu mă declar fascinată este Gjirokaster sau Orașul de piatră. Loc cu o istorie turbulentă pe care ai să îl cunoști doar mergând la pas pe străduțele lui pietruite.

 

8.În Albania ca în Maldive

albania

Cel mai important motiv  și  principalul în ceea ceama privește  când am ales Albania  ca destinație de vară au fost plajele.

Sunt multe dar mai ales sunt pentru  gusturile.

Ksamil este una dintre cele mai populare plaje și nu degeaba i se mai spune Maldivele Europei. O recomandă apa turcoaz, nisipul incredibil de fin dar și terasele pe piloni de la malul marii.

Diferență este că la Ksamil te va costa mai puțin decât în Maldive.

Iar dacă ești adeptul plajelor sălbatice Riviera  Albaneză are cu ce să te surprindă.

Eu am  ales să îmi pun baza pentru o săptămână în frumoasa stațiune Borsh.  Taverne, cai liberi, umbrare așezate  pe plajă.  M-aș întoarce oricând în locul meu de vis.

Distanțele dintre plaje sunt mici,  multe dintre ele au amenajate dușuri iar parcările sunt sigure și ieftine.

9. Viata de noapte

La capitolul distracție albanezii se aseamănă destul de mult cu poporul  nostru.

Iar  perla și centrul distracție în Albania este Saranda, oraș  cu vedere la insula Corfu.

În sezon este extrem de aglomerat, un furnicar de oameni care se plimbă dintr-o parte în alta.

Este o destinație foarte populară pentru că se află aproape atât de Grecia cât  și  de Italia.

Noapte orașul vibrează de muzica ce răsuna de peste tot.  Oferta de cluburi este foarte variată iar multe dintre ele sunt chiar pe plajă.

Mango Beach, cel mai popular club de noapte din Albania se află în Saranda.

Petrecerile țin până dimineață așa că pune pantofii de dans  la treabă, urmează o noapte lungă.

10. Băile termale

Fie vară, fie iarnă băile termale Benja atrag foarte mulți turiști datorita efectelor curative ale apelor sale. Situate în apropiere de Girokastra nu uita să le pui pe listă când hoinărești pe drumuri albaneze.

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment