ÎN JURUL LUMII

La plajă în Bulgaria -Byala și împrejurimi

karadere-bulgaria-10

Am început vizitele la vecinii bulgari cu ceva ani în urmă  și  de fiecare dată au reușit să ne surprindă plăcut.

Socotim Bulgaria fermecătoare și nu ratăm nici o ocazie să o cunoaștem mai bine. De data aceasta am ajuns la Byala.

Litoralul bulgăresc l-am descoperit relativ recent, în urma cu vreo 2 ani când am vizitat Balcic.

Au urmat apoi Krapets și Albena, astfel că ne-am dat seama rapid că bulgarii știu să facă turism.

Anul acesta am avut  din nou curiozitatea să vedem dacă marea este mai albastră la vecini astfel că am plecat câteva zile către o parte mai veche și mai puțin cunoscută de către noi a litoralului lor.

Am pornit din București  cu destinația Byala pe un drum nu foarte aglomerat ce a durat mai puțin de 5 ore.

 

Drumurile sunt acceptabile, se circulă lejer, sunt porțiuni în Bulgaria când ai impresia că ești singurul pe șosea.

Micuța așezare Byala face parte din provincia Varna și a început să se dezvolte prin importante investiții nemțesti ce promit să o pună pe loc fruntaș în topul stațiunilor de la Marea Neagră.

Unităti de cazare se găsesc la tot pasul, de la studiouri echipate cu tot ce trebuie pentru un sejur self-catering la resorturi dotate cu piscină și servicii all inclusive.

Ne-am cazat la Avrora Studio și nu am fost deloc dezamăgiți. 

Locație aproape de plaja, sea view, curățenie excelentă. După instalarea în cameră am mers să vedem cum este plaja.

Avem impresia din pozele de pe internet că Byala este o plajă retrasă, salbatică, cu apă turcoaz, mult mai hippie decât plaja Bolata, o altă minunăție descoperită anul trecut în Bulgaria.

 

Realitatea este că nu trebuie să credem în fotografiile cu filtre de pe Instagram.

Plaja Byala este foarte frumoasă  și ușor accesibilă, se bucură de un relief stâncos ce o face ușor exotică. Nisipul este fin și oarecum lipicios. Există o zona amenajată cu umbrele și sezlonguri însă găsești și zonă free unde îți poți pune cortul. Apa este foarte curată, ca în România în zilele bune când nu avem alge la mal.

Faptul că se întinde pe 6 km face ca plaja să nu fie deloc aglomerată așa că te poți bucura de intimitate, locația este ideală pentru cei care vor liniște dar și pentru familiile însoțite de copii.

Chiar dacă nu ne-a depășit așteptarările pentru noi Byala a fost o experință pe care cu siguranță o vom repeta.

Și pentru că ne place să descoperim locuri noi, a doua zi am hotarât să  mergem la plaja Irakli, la 18 km de Byala pe Route 9.

După ce mergi pe o potecă la vale prin pădure preț de 10 minute ti se așterne înaintea ochilor una dintre ultimele plaje  sălbatice de la Marea Neagră, Irakli.

Este o minunăție  pentru cei care iubesc izolarea. Aici am văzută cea mai frumoasă și curată apă din Bulgaria.

Tot la Irakli am avut parte de o experiență memorabilă când 2 delfini jucăuși s-au apropiat  de  noi pe când înotam și ne-au făcut câteva demonstrații de sărituri.

Această plajă se află pe lista zonelor protejate datorită elementelor sale naturale  și este locul ideal pentru camperi dar și nudiști.

Pentru noi rămane o plajă de top la care ne-am reîntoarce oricând pentru că ne-a cucerit iremediabil.

O altă zi, o altă plajă și de data aceasta am ales să mergem mai aproape de locul unde ne-am cazat, în Karadere la doar 5 km de Byala. Am plecat fără să ne informăm temeinic asupra stării drumului.

https://www.youtube.com/watch?v=LPSn-jEgxug

Marturisesc sincer că pe un drum mai rău decât acesta nu ne-a fost dat să mergem. Avem experiență pe trasee anevoioase dar acesta le-a depășit pe toate.

Sunt 5 km de parcurs pe lângă câmpuri de floarea soarelui și culturi viticole ce se întind până la mare. Panoramă este extraordinară.

Înarmați-vă cu rabdare și neaparat cu o mașină cu gardă înaltă pentru că nu este deloc ușor de ajuns la Karadere. Dar toate drumurile grele duc către destinații fabuloase iar plaja de aici nu face excepție.

Este o întindere calmă de apă caldă,cristalină, cu nisip fin, un colț de natură nederanjat de om.

Fiind o plajă izolată trebuie să îți faci provizii serioase dacă te gandești să campezi aici.

Mai mult decât în Irakli, locația este preferată de nudiști dar și eco-turiști.

Ne-a placut tare mult aici și vă recomandăm și vouă locul acesta. M-aș reîntoarce la Karadere dar cel mai probabil cu rulota pentru a petrece câteva zile.

Pentru că mai aveam o singură zi de petrecut în Bulgaria am ales să mergem în Obzor, o stațiune cu renume frecventată in special de bulgari.

Obzor este un oraș viu, colorat, vesel și foarte curat în care este imposibil să te plictisești. La tot pasul găsești taverne ce te îmbie cu fructe de mare și înghețată aromată.

Plaja este amenajată cu umbrele și sezlonguri, prețul pentru 2 persoane fiind de 10 Leva.

Recomand Obzor pentru servicii de calitate, prețuri bune, mâncare delicioasă și distracție cât cuprinde.

După cum vă spuneam  la începutul articolului Bulgaria nu  contenește să ne surprindă iar noi nu ne oprim din a o explora.

Poate că totuși marea este puțin mai albastră aici.

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment