ÎN JURUL LUMII

Nomad prin Bari

bari

Că îmi place Italia nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Dar oare v-am spus  că sudul este preferatul meu? Situat pe tocul cizmei, Bari  face parte din regiunea Puglia, una dintre cele mai puțin înstărite zone ale Italiei.

Chiar și așa Bari este fermecător și îți poate fi o gazdă buna pentru un city break excepțional.

Nu ai nevoie de multe zile ca să vizitezi Bari, să spunem că două pot fi suficiente. Micuțul oraș nu are prea multe obiective turistice dar este foarte cochet iar faptul că îl poți străbate la pas te ajută să il cunoști îndeaproape.

Bari este acel oraș care te cheamă, te indeamnă sa îl descoperi, să îl admiri, te primește în poveste lui și te face să te simți parte din ea. Stăzile înguste  sunt ca un labirint în care tânjești rătăcirea.

Astăzi tot mai multe companii aeriene operează zboruri directe către Bari.  Calătoria noastră a pornit cu un bilet Wizz Air. Durata de zbor este de puțin sub 2 ore, suficient cât să vezi un film pe tabletă sau să continui cartea aia bună pe care ți-ai tot promis că o vei termina.

Aeroportul se află la 8 km nord-vest de centrul orașului Bari. Poți ajunge aici cu autobuzul sau trenul care te va lăsa în piața Aldo Moro acolo unde este și Bari Centrale, principala gară a orașului.

Tot de aici poți lua trenul  către Alberobello sau Polignano a Mare, două minunății italiene despre care v-am povestit deja .

Trebuie să știi că Bari este împărțit în două: un oraș nou și ai ghicit, unul vechi numit și Barivecchia.

Orașul nou este destul de aerisit, cu bulevarde largi, cafenele, multe gelaterii și magazine moderne.

Corso Vittorio Emanuele II este o stradă principală, foarte lungă cu palmieri înalți la capatul careia se găsește Grădina Garibaldi o oază de verdeață tocmai bună  pentru odihnă după ce ai terminat de parcurs bulevardul.

Faleza din Bari se mai numește și Lungomare și măsoară nu mai puțin de 5 km, frumos amenajată cu felinare și băncuțe din loc în loc.  Este relaxant să o străbați de la un capăt la celălalt în timp ce privești spre infinita mare.

Barivecchia este partea veche, pitorească a orașului.

Acolo, pe străzile înguste, pietruite, slefuite de timp, locuitorii își aștern viața exact așa cum este ea: simplă, complicată, cu bucurii și tristeți.

La balcoanele înguste vei vedea rufe agățate, proaspat spălate, un fel de marcă înregistrată a Italiei. Gospodinele gătesc în spatele ușilor deschise, deloc deranjate că le poți observa prin perdele transparente. Unele  fac paste de casă, altele diverse bunătăți locale.

Mirosuri de mâncare se simt la aproape fiecare colț de stradă.

Fortul San Antonio este  punctul cel mai înalt din Barivecchia și una dintre atracțiile orașului. Datează din anul 1500 iar astăzi  găzduiește evenimente culturale și este una dintre porțile de intrare în orașul vechi.

Seara fortul este luminat și de la înălțime ai o frumoasă imagine de ansamblu. Te sfătuiesc să mergi și să te convingi.

Poate cel mai cunoscut obiectiv turistic este  Bazilica Sfântului Nicolae.  În interiorul unei cripte, în altar sunt păstrate  moaștele Sfântului despre care se spune că ar avea puteri miraculoase.

Biserica este un important loc de pelerinaj mai ales in perioada 6 decembrie cand  este celebrat Sfântul Nicolae dar și în perioada 7-9 mai când au loc serbări populare în cinstea aceluiași Sfânt și patron al orașului.

Bari are legături maritime cu Grecia, Albania, Muntenegru iar în trecut era considerat un port însemnat al regiunii.

Ca în orice oraș cu ieșire la mare vei găsi și aici o piață de pește. Locul este pitoresc mai ales datorită zecilor de bărcuțe vopsite în toate nuanțele de albastru.  Acesta este portul vechi, animat mai ales după lăsarea întunericului.

Dacă doresti să faci baie în apele mării Adriatice sau să te relaxezi la plajă trebuie să știi că Bari are atât  plajă cu nisip cât si plajă cu pietre.  Ambele sunt minunate în egală măsură, nu foarte întinse dar plăcut amenajate.

Dar să vă mai povestesc puțin despre partea veche a orașului, preferata mea. 

Se spune că ai ajuns degeaba în Bari dacă nu ai gustat Sgagliozze de Maria.  Maria este o batrânică simpatică ce te servește personal din ușa bucătariei cu un preparat surprinzător de delicios. Am întalnit-o întâmplător și am aflat că este foarte cunoscută printre turiști.

Preparatul ei constă în bucați de mămăligă prajită  ușor sărată, servit fierbinte. Le poți mânca simplu sau alături de o bere rece.  Este lucru obișnuit în Bari să cumperi produse direct  din casele localnicilor.

Pastele Orecchiette sunt un alt must-have culinar. Gospodinelele le prepară în casa și le usucă pe tăvi  direct în stradă de unde doritorii le pot cumpăra. Numele pastelor este dat de forma acestora, seamănă cu niște urechi micuțe și se pot consuma în diverse combinații gustoase.

Nu contează unde te afli atâta vreme cât ești în Italia. Italia are gelato si bineînteles Bari are gelato și are din plin, cu multe arome, culori și  biscotti.  Nu o rata  cu riscul de a face “roșu în gât”.

În Barivecchia viața își urmează cursul după un ceas propriu, prăfuit de istorie. Localnicii par că sunt acolo de când lumea și îți dau impresia ca îi vei gasi tot  acolo în orice moment te-ai întoarce.

Vor fi aceiasi oameni, gălăgioși, veseli, cu pastele și poveștile lor.

Știu ca îți va plăcea Bari pentru că este genul acela de oraș primitor în care ai impresia că esti acasă.

Îl recomand  pentru că face parte din LUME și îți doresc ca de fiecare dată să îl descoperi cu bucurie.

5
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment