Suntem mereu în căutare de destinații frumoase unde ne putem destinde chiar și pentru câteva ore. Așa se face că am strans o mână de locuri faine pe care vrem sa le aducem în atenția ta.
Casele vechi sunt printre preferatele noastre și asta pentru că de cele mai multe ori ele vin la pachet cu povești extraordinare.
CONACUL MATAC
Exista undeva o potecă mărginită de nuci bătrâni. La capătul ei un conac-bijuterie și speranța că va străluci din nou. Ďacă vei merge pe Drumul Vinului oprește-te aici. Conacul Matac merită să fie cunoscut, promovat, reabilitat!
Conacul este amplasat în mijlocul naturii, în comuna Valea Călugărească, Prahova. Construit pe o veche mosie a Cantacuzinilor clădirea are peste 100 de ani.
Pe vremuri la Conacul Matac erau organizate degustari de vinuri dintre cele mai selecte. Chiar președintele american Richard Nixon a poposit aici in timpul vizitei sale în România.
Celebrul film românesc Secretul lui Bahus a fost filmat aici. Anii de glorie au apus iar conacul nu a mai primit vizitatori.
Potențialul turistic este uriaș și ar fi păcat ca acest loc să nu se afle la loc de cinste pe harta obiectivelor turistice de mare valoare.
CASA MEMORIALĂ DINU LIPATI
In mijlocul naturii, la marginea satului Ciolcești, Argeș, vei putea pătrunde în casa celebrului pianist și compozitor Dinu Lipatti. Nu are neaparat o arhitectură deosebită dar așezarea în sine are o energie specială. Casa a fost ridicată între anii 1938 – 1943 de tatăl lui Dinu Lipatti.
Sunt păstrate la loc de cinste obiecte valoroase ce au aparținut muzicianului și familiei sale. Fotografiile expuse prezintă momente din viața acestuia, în unele dintre ele fiind surprins alături de profesorii săi, George Enescu sau Florica Muzicescu. Puțini stiu că pe lângă muzică, Dinu Lipatti era îndrăgostit de fotografie. Vei putea admira deasemenea colecția lui foto.
Pajistea întinsă, natural, de lângă domeniu este numai bună pentru a organiza un picnic relaxat.
PALATUL BRÂNCOVENESC POTLOGI
Biletul de intrare costă 10 RON pentru adult și 5 RON pentru elev/student/pensionar. Surpriza cea mai mare a fost ghidul care este inclus în preț și te însoțește pe tot parcursul vizitei. Am aflat informații interesante despre obiceiurile familiei Brâncovenilor.
Ridicat în 1698 Conacul de la Potlogi a fost lăsat moștenire de către Constantin Brâncoveanu, fiului său cel mare, Constantin.
Curtea este împărțită în trei segmente după obiceiul vremii: curtea de primire ce se întinde de la intrare până la poarta castelului, anexele gospodărești, frumoasa gradină cu heleșteu.
Castelul este alcătuit din pivniță, parter și etaj. Arhitectura este deosebită, în stilul renașterii italiene dar cu influențe floral-orientale. Ferestrele sunt mari și arcuite, toate încăperile beneficiind de lumină naturală.
Palatul Brâncovenesc de la Potlogi merită vizitat din plin. Nu doar câ te vei deconecta pentru câteva ore de la ritmul cotidian dar te vei îmbogăți cultural și spiritual.
CONACUL BELU
Un conac-bijuterie situat în localitatea Urlați, la o distanță de aproximativ 80 de km de București, pe un domeniu de basm. Cu excepția zilei de luni, conacul își deschide porțile zilnic între orele 9:00 și 17:00. Cu siguranță cel mai cunoscut obiectiv turistic al zonei, un loc unde fiecare element spune o poveste.
Pe traseul Drumul Vinului, Urlați este una dintre cele mai apreciate regiuni viticole ale României. În județul Prahova traseul măsoară nu mai puțin de 58 de km. Iar dacă vorbim despre licori bahice, află că la conac au loc degustari de vinuri alese.
Conacul a fost construit la jumătatea secolului XIX pe o fostă moșie a familiei Cantacuzino. A servit ca locuință a baronului Alexandru Bellu, un important om politic al vremii.
Aerul boem se simte încă de la intrare. O comoara arhitecturală în stilul vechi românesc de care te vei îndragosti cu siguranță.
CONACUL BRĂTIANU – VILA FLORICA
În goana după crâmpeie de istorie am dat de ea. O casă ce a servit ca reședință celei mai cunoscute familii politice de liberali, familia Brătianu. Educația lui Ionel Brătianu, artizanul României moderne a început pe acest domeniu din Stefănești.
Amplasată într-un cadru feeric, vila Florica este inima locului. Atestat documentar în 1829 conacul începe să își scrie povestea.
În urma căsătoriei cu Pia Pleșoianu, Ion C. Brătianu, își stabilește vatra la Florica. O transformă treptat dintr-o casă cu patru camere într-o vilă boiereasca cu terasă și alte opt încăperi.
Numele de Florica este dat conacului în memoria primei fiice a a lui I C Brătianu, decedată la vârsta de trei ani. Alți trei copii ai Brătienilor se nasc la Florica, unul dintre ei fiind Ionel Brătianu ce mai târziu avea să își urmeze tatăl în funcția de prim-ministru al țării și fauritorul României Mari.
După cum Ionel Brătianu spunea, la Florica era cuibul si vatra adevărată.
Destinații ca acestea sunt multe iar noi nu ne oprim aici. La pas, împreună prin România descoperim povești ale unor locuri fabuloase.
SUSȚINE PROIECTUL ELANOMAD ȘI PE YOUTUBE – ABONEAZĂ-TE AICI
0