Ne plac poveștile cu iz istoric. Iar când găsim una aproape de casă suntem și mai fericiți. Spun aproape pentru că destinația despre care urmează să îți povestesc se afla la maxim 50 de minute de București, în Potlogi, județul Dâmbovița.
Rețeta este simplă: o duminică târzie, o cafea cu lapte, 2 persoane îndrăgostite de aventură. Adaugăm un bun prieten și suntem gata de plecare. Mașinuța noastră, Iby, ne așteaptă cuminte gata să ne conducă spre Ansamblul Palatului Brâncovenesc din Potlogi.
Nu apucăm să ascultăm tot playlistul de piese că am și ajuns la Curtea Domnească. Întregul ansamblu este impunător, restaurat între anii 2011-2015 pe fonduri europene.
Biletul de intrare costă 10 RON pentru adult și 5 RON pentru elev/student/pensionar. Surpriza cea mai mare a fost ghidul care este inclus în preț și te însoțește pe tot parcursul vizitei. Am aflat informații interesante despre obiceiurile familiei Brâncovenilor.
Ridicat în 1698 Conacul de la Potlogi a fost lăsat moștenire de către Constantin Brâncoveanu, fiului său cel mare, Constantin.
Curtea este împărțită în trei segmente după obiceiul vremii: curtea de primire ce se întinde de la intrare până la poarta castelului, anexele gospodărești, frumoasa gradină cu heleșteu. Am vizitat mai întâi Droșcăria, unde am putut admira 2 replici ale trăsurilor domnitorului,
A urmat apoi o oprire la Bucătăria Curții. Mare ne-a fost mirarea când ghidul ne-a povestit cum la o zi de sărbătoare la masă se serveau nu mai puțin de 60 de feluri de mâncare. La o zi obișnuită bucătarii domnitorului găteai 12 feluri de bucate. Tot în bucătarie se regăsește și una dintre rețetele de atunci. Manuscrisul poate fi trimis și pe email la cerere.
Castelul este alcătuit din pivniță, parter și etaj. Arhitectura este deosebită, în stilul renașterii italiene dar cu influențe floral-orientale. Ferestrele sunt mari și arcuite, toate încăperile beneficiind de lumină naturală.
Am intrat pe rând în Camera Domnitorului, Camera Doamnei, dar și Camera Copiilor. Domnitorul a avut 11 copii, 4 băieți și 7 fete. Pe unul dintre pereții camerei băieților se poate observa încă un desen făcut cel mai probabil de unul dintre copii.
Pe lângă armuri și manuscrise vei putea admira veșmitele brâncovenilor ce poartă pe ele pasărea heraldică, stema Țării Românești. Constantin Brâncoveanu a fost un barbat ce masura 1.63 cm. Ne dăm seama după haine atât de statura domnitorului cât și de faptul că era ușor rotunjor.
Ieșim pentru o gură de aer în foișorul frumos ornamentat ce oferă o priveliște încântătoare asupra întregului domeniu.
Înaintăm spre camera Tezaurului și coborâm mai apoi în Pivniță, Considerăm ultima oprire ca fiind piesa de rezistență a turului.
În prezent în Pivniță au loc concerte, conferințe, lansări de carte. Partea de podea a fost puțin înălțată, incăperea pastrându-și forma sferică din trecut.
Curtea castelului am vizitat-o fără ghid. Ne-am bucurat de soare pe una dintre băncile din gradină, discutând despre lecția de istorie, abia predată.
Iar dacă ajungi la Potlogi poți vizita și biserica din incinta curții. Aceasta poartă hramul Sfântului Dumitru și a fost ctitorită de Brâncoveanu în 1683. A servit ca paraclis vechilor case boirești înainte de ridicarea castelului. În prezent aici au loc slujbe după rânduiala bisericii. În 1915 în timpul reparațiilor s-a scos la iveală o frescă ce reprezintă familia Voievodului ținând în palme biserica.
Întregul Ansamblu Brâncovenesc merită vizitat din plin. Nu doar câ te vei deconecta pentru câteva ore de la ritmul cotidian dar te vei îmbogăți cultural și spiritual.
Mereu cu soare în privire îți doresc să ai drumuri bune către oriune!
0