Sunt multe locuri ce ne fac inimile să tresalte atunci când ne amintim de ele. Anul acesta a schimbat percepția asupra multor lucruri. Asa am început să căutam fericirea mai aproape de casă, Iar dincolo de sănătate, fericirea noastră constă în descoperirea locurilor mai puțin turistice.
În urma unei provocări în rândul prietenilor #nomazi de pe Facebook am aflat despre un sat din județul Prahova. Ne-a condus aici povestea dar și promisiunea că vom vedea un loc cum altul nu-i,
Pe principiul nu știu unde mă duc dar mă duc, ne-am lăsat și de data aceasta purtați de dorința descoperirii de nou. Am pornit din București în zorii zilei și cât ai zice “Crucea Domnitorului” am ajuns la locație. Un drum ușor, de 1h30′.
Pe ulițele din Melicești e liniște. Câte un lătrat de după gard ne amintește că nu suntem singuri. Din vârful unei căpițe de fân un om ne salută voios. Iarna, încă stăpână peste an ne suflă în față mici confeti de gheață. Le socotim ca o bucurie a faptului că vizităm aceste meleaguri prea puțin cunoscute.
Cu ochii curioși căutam indicatorul ce ne va duce în deal, pe cea mai înaltă culme a satului. Acolo o vom vedea pe ea, crucea monument închinată tânărului prinț Carol.
Povestea spune că aflat la începutul domniei, prințul Carol I a dorit să își cunoască țara. În luna august a lui 1866 a poposit la Melicești unde a fost întâmpinat cu mare alai bucuros.
S-a întins masă bogată în poiana Prunii Mitrului. Peisajul a fost pe placul domnitorului și încântat fiind de zonă, acesta a dorit să cumpere terenuri pentru a ridica aici un castel de vânătoare.
Moșnegii din Melicești, țarani liberi din vechime au refuzat să își vândă pământul, spre dezamagirea lui Carol. La plecare, calul regelui a pierdut o potcoavă și a început să schiopăteze. Întâmplarea a fost interpretată ca semn rau iar Carol avea să își construiască palatul dorit la Sinaia.
Oare cum ar fi fost să avem astăzi Peleșul la Melicești?
În urma vizitei lui Carol I s-a sculptat în piatră și așezat aici o cruce cu înălțimea de 4 m. I s-a dat numele de Crucea Domnitorului iar astăzi dăinuiește falnică pe cea mai înaltă culme a satului. Pe parte frontală a crucii se poate observa in relief medalionul din marmură cu însemnele Casei de Hohenzollern. Opera nu este încadrată ca monument de patrimoniu.
Vederea este panoramică, de o frumusețe ce te lasă fară grai. În departare se observă munții Bucegi, Baiului și Grohotiș. Par că stau străjeri la picioarele Crucii. Au căciuli de zăpadă ce sclipesc în soare.
0
1 Comment
Sunteți un cuplu frumos și sunt extrem de fericită că v-am descoperit. Citesc cu mare interes și drag articolele voastre, iar modul prin care descrieți călătoriile, îmi dă sentimentul că am vizitat și eu cu voi acea locație. Vă mulțumesc pentru că mă luați în călătorii cu voi 🙂