NOMAD ÎN ROMÂNIA

VIZITEAZĂ SIBIU ÎN 24 DE ORE – CAZARE ȘI OBIECTIVE TURISTICE

sibiu-obiective-turistice-cazare-elanomad (6)

Sibiu este unul dintre locurile mele preferate iar din punct de vedere turistic poate concura cu orice oraș cu aer medieval din Europa.

La final de noiembrie Sibiul se împodobește de sărbătoare cu decoruri care mai de care mai frumoase ce marchează începutul sezonului de Craciun.

A devenit tradiție ca în fiecare an Târgul de Craciun Sibiu să aibă loc în Piața Mare, chiar în centrul orașului.

Și cum unui blogger de călătorie îi stă bine cu drumul n-am ratat ocazia de a explora atmosfera plină de bucurie, descoperirea  unor cazări inedite dar și câteva atracții importante din oraș.

Pentru a lua pulsul Sibiului festiv consider că 2-3 zile sunt suficient. Așa că iată ce îți propun în următoarea ta escapade.

CAZARE SIBIU – LOCURI FRUMOASE CU BUGET MIC

Piatra de temelie a unei vacanțe reușite o reprezintă alegerea cazării. Nu a fost tocmai simplu să găsesc ceva disponibil în Sibiu mai ales că perioada căutării a coincis cu minivacața de 1 Decembrie.

Am selectat pentru tine 10 locații frumoase, chiar în centrul orașului, la prețuri foarte bune  care cu siguranță vor aduce un impact pozitiv asupra întregii experiențe din Sibiu.

CLICK PE NUMELE PROPRIETĂȚII PENTRU PREȚURI ȘI DISPONIBILITATE

Casa Hermanni

Casa Kempel

Arhivelor Apartment

Old Town Cataleya

Filek House

Casa Astronomului

Poet Pastior Residence

Lindenhaus

1790 Margarethengasse Guesthouse

Brick Wall

TÂRGUL DE CRACIUN

Iar acum că te-ai instalat în confortul cazării alese, orașul Sibiu te invită să îl descoperi.

Punctul central al aventurii mele sibiene a fost desigur Târgul de Craciun pe care l-am vizitat în 2 etape: pe zi – pentru a consulta oferta comercianților și pe timp de seară pentru bucuria și magia spectacolului de lumini.

Primul Târg de Craciun din Sibiu a fost organizat în anul 2007, când orașul a fost desemnat „Capitală Culturală Europeană”. De atunci, acest eveniment a devenit unul dintre cele mai așteptate și apreciate târguri de Crăciun din România. Inspirat de tradițiile sibiene și transilvănene, târgul aduce în prim-plan autenticitatea și caldura sărbătorilor de iarnă.

În Piața Mare, înconjurat de zidurile încărcate de istorie ale clădirilor, Târgul de Craciun arată ca un mini oraș al lui Moș Craciun. Farmecul este dat de zecile de căsuțe din lemn, fiecare dintre el avand o ofertă diferită pentru vizitatori.

Sub perdeaua de lumină caldă și miros de scorțișoară, nu ai cum să nu simți magia Craciunului.

Și bineînțeles că toată atmosfera asta feerică iese cu atât mai mult la iveală pe timpul serii.

O parte spectaculoasă a Târgului o reprezintă proiecțiile colorate care transformă fiecare clădire din jur într-o poveste de iarnă.

În timp ce pe noi ne-au atras expozanții de la căsuțele cu vin fiert, ciocolată și cadouri, cei mai mici dintre vizitatori au avut parte de experiențe memorabile în atelierul lui Moș Crăciun.

Ce mi-a plăcut cel mai mult aici a fost caruselul care m-a dus cu gândul la un film de sărbătoare dar si trenulețul care făcea curse pe strada principală, îmbrăcată și ea în lumină.

Sunt un cumpărător care a învățat să fie cumpătat așa că nu sunt cea mai indicată persoană care să dea sfaturi legate de bugetul unei vizite la Târgul de Crăciun.

Unele prețuri sunt exagerate însă aceasta este un lucru comun pentru mai toate evenimentele de acest gen.

Te încurajez totuși să vizitezi căsuțele artizanilor, pentru cadouri originale, dar și pe cele cu delicii culinare.  Langoș, kurtos, vinul fiert și ciocolata caldă sunt aproape obligatoriu de încercat.

Bineînțeles că din peisaj nu lipsește patinoarul dar nici bradul imens, impodobit cu sute de globulețe. Acesta din urmă este locul din care nimeni nu pleacă fără măcar o fotografie.

În mare parte mi-a plăcut atmosfera Pieței de Craciun dar aș fi apreciat mai tare dacă nu aș fi văzut atât de multe reclame.

Simțul de comunitate și bucuria autentică a Crăciunului ar fi putut să strălucească și mai intens fără această suprasaturare vizuală.

Ar fi minunat ca pe viitor să vedem mai multe decoruri tradiționale , în loc să fim copleșiți de mesaje publicitare.

De multe ori, autenticitatea și căldura se pierd în fața eforturilor excesive de vânzare.

Să sperăm că anul următor, organizatorii vor găsi un echilibru potrivit între comercial și tradițional, pentru a păstra farmecul unic al Pieței de Crăciun.

Înainte de a pleca din Piața Mare poți să vizitezi și Muzeul National Brukenthal. 2023 este primul an în care s-a organizat o mica Piață de Craciun în curtea Muzeului.

Fondatorul acestui muzeu a fost Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, căruia îi vei putea admira mai multe colecții de artă.

De data aceasta nu l-am vizitat la interior dar mereu există o dată viitoare, și uite un motiv să mă întorc la Sibiu.

PIAȚA MICĂ, CASELE CU OCHI ȘI PODUL MINCIUNILOR

Istoria bogată a Sibiului găzduiește numeroase locuri pline de farmec, iar Piața Mică se numără printre cele mai pitorești.

Practic este la 2 pași de Piața Mare astfel că este imposibil să nu ajungi aici. Clădirile colorate cu fațade impunătoare emană un farmec arhitectural de epocă, reflectând influențe austriece.

Mai este cunoscuță și sub denumirea de Piața Meșteșugarilor, acești construindu-și aici casele cu arcade în care își aveau atelierele și magazinele cu vânzare.

Primele menționări ale acestui loc datează din anul 1370. De cele mai multe ori aici au loc evenimente precum concerte, spectacole de teatru și expoziții de artă. Artiștii locali și internaționali își expun creațiile, aducând o notă contemporană într-un decor încărcat de istorie.

Dacă ai să-ți arunci privirea spre acoperișurile caselor ai să observii ochii curioși care îți urmăresc fiecare mișcare. Acești “ochi” au devenit un fel de marcă înregistrată a orașului și ai să îi vezi pretutindeni în Centrul Vechi.

casă cu ochi în Piața Aurarilor

Multe povești se leagă de aceste acoperișuri inedite, însă realitatea este că ”ochii” nu sunt altceva decât guri de ventilație pentru pod.  Sistemul acesta a fost folosit încă din Epoca Medievală având rolul de a păstra alimentele proaspete pentru mai mult timp.

La acest moment, cine cumpără o astfel de casă este obligat de lege să îi păstreze “ochii”

Tot în Piața Mică se mai află și Muzeul de Etnografie Universală dar și unul dintre simbolurile orașului, Podul Minciunilor.

Cu siguranță ai auzit despre acest pod, iar dacă ai să ajungi la Sibiu în perioada sărbătorilor de iarnă, ai să îl admiri ornat cu ghirlande de lumină. Podul Minciunilor este o pasarelă pietonală ce face legătura dintre Piața Mică și Piața Huet.

A fost construit în anul 1859, dată înscrisă chiar pe el, deasupra străzii Ocnei.

Din punct de vedere cronologic este al treila pod din fontă construit pe teritoriul de astăzi al României. Este ornat cu motive florale și de numele lui se leagă mai multe legende.

Una dintre ele face referire la meșteșugarii care veneau în Piața Mică și îi înșelau pe sibieni. Când aceștia își dădeau seama că au fost păcăliți, îi aruncau peste pod.

O altă legendă face referire la soldații care le promiteau iubire tinerelor fete, care rămâneau să îi aștepte în zadar.

Imi plac legendele dar realitatea este că numele de Podul Minciunilor a pornit de la o simplă greșeală de pronunție. Deoarece nu este construit pe piloni, podul a fost denumit în limba germane Liegenbrucke (podul culcat). Localnicii au confundat pronunția cu Lugenbrucke (podul minciunilor), și așa i-a rămas numele.

TURNUL SFATULUI, MUZEUL FARMACIEI ȘI PIAȚA AURARILOR

Și pentru că am scris mai sus despre Podul Minciunilor ca simbol al orașului, nu am cum să scap din vedere un reper și mai important. Este vorba despre Turnul Sfatului situat între Piața Mare și Piața Mică. Cred că ți-ai dat seama că majoritatea obiectivelor de interes sunt concentrate în centrul orașului.

Turnul avea rol de apărare și era a doua poartă de intrare în oraș. A fost construit între anii 1224-1241, fiind modificat în timp. De-a lungul timpului a avut mai multe utilizări, fiind pe rând depozit de grâne, închisoare, foișor sau muzeu de științe naturale.

În prezent, Turnul Sfatului se poate vizita, fiind folosit ca unul dintre punctele principale de belvedere. Taxa este una modică de doar 2 lei și include și vizitarea diverselor expoziții de la interior.

Piața de Craciun se vede superb din Turnul Sfatului, așadar efortul de a urca 141 de trepte îți va fi răsplătit din plin.

Dacă nu știai, la Sibiu a funcționat prima farmacie atestată documentar în anul 1494. Având o istorie atât de lungă în 1972 a fost deschis Muzeul Farmaciei.

Muzeul se găsește în Piața Mică și funcționează pe locul uneia dintre cele mai vechi farmacii sibiene, a treia în ordine cronologică, La Ursul Negru.

Mobilierul dar și exponatele prezentate sunt prezentate într-o stare foarte bună, astfel că o vizită aici este ca și cum te-ai teleporta în trecut.

Domnul de la intrare m-a întrebat zâmbitor – ”Sunteți farmacistă? Nu? Păi mai aveți timp”. Și ca să mă motiveze m-a invitat după tejghea să imi facă o fotografie ca să am amintire. Biletul de acces a fost 16 lei și a meritat din plin.

Am putut să văd cum a evoluat medicina, să admir un mojar de la pe la 1500, să văd diverse instrumente medicinale dar și numeroase recipiente pentru plămădeli.

De la Muzeul Farmaciei te invit să mergi în cel mai romantic loc din Sibiu…cel puțin așa îi spun localnicii. În colțul din dreapta al Pieței Mici ai să observi niște scări cu aer medieval ce duc într-o mica piațetă.

Nu este greu să o asemeni cu o piață din Italia, având același aer boem și intim al locurilor vechi. Numele provine de la Breasla Aurarilor din Sibiu, meșteșugari cu renume în Transilvania.

Casele cu “ochi” de secol XV – XVII sunt colorate, bine conservate, doar pe alocuri  observându-se trecerea timpului.

CATEDRALA EVANGHELICĂ DIN SIBIU

Este o bisercă gotică, una dintre cele mai frumoase biserici nu doar din Transilvania ci din țară.

Forma de astăzi datează din anul 1520, după ce a fost refăcută pe structura unei vechi bazilici romane de secol XII. Este situată în Piața Huet și dominate de turnul pe 7 nivele, cu 4 turnulețe pe colțul acoperișului, semn că orașul avea drept de condamnare la moarte.

Aceasta este cea mai înaltă construcție din Sibiu, turnul având o înălțime de 73,34 m. Pentru o vedere de ansamblu a orașului este nevoie să urci cele 192 de trepte. Accesul se face până la cele 4 turnulețe, înălțimea fiind de 55 m.

Timp de 300 de ani , până în anul 1796, biserica a servit și ca loc de înhumare a personalităților sibiene. În anul 1803 se face o excepție când trupul baronului Samuel von Brukenthal este depus în cripta de lângă amvon.

Biletul de acces pentru vizitarea bisericii și a turnului este de 15 lei.

 

PASAJUL SCĂRILOR ȘI CEL MAI VECHI RESTAURANT DIN ȚARĂ

Este poate cel mai medival loc din Sibiu, fiind construit din piatră și cărămidă roșiatică. Pe timpuri, acest pasaj făcea legătura dintre Orașul de Sus și Orașul de Jos. A fost construit în secolul al XIV-lea și mai era cunoscut și sub numele de Zidul cu Ace.

Pe latura de sud aPasajului Scărilor se află clădirea ce adăpostelte cel mai vechi restaurant de pe teritoriul României – Butoiul cu Aur.

Restaurantul a fost recent cumpărat de brandul local de bere, Nembeer, iar acum funcționează ca berărie. Actualii proprietari se gândesc chiar la schimbarea numelui. Eu consider că o mișcare bună de marketing ar fi păstrarea lui.

MUZEUL ASTRA

Nu pot să închei încă acest articol până nu te invit la o plimbare mai lungă. Eu am făcut-o deja și își spun că merită să o faci și tu,

Este vorba despre Muzeul Astra, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Cei 10 km de alei te vor purta printer gospodării tărănești din diferite zone ale țării, biserici de lemn, mori de apă și de vânt, prezentându-ți viața simplă de altă data.

Muzeul se întinde pe 96 de hectare și cuprinde peste 400 de case și anexe gospodărești. Cea mai cunoscute dintre ele este casa prezentă pe bancnota de 1o lei. Aceastaă casă are arhitectura culei oltenești și a aparținut unei familii de boieri din Vlădești, judeșul Vâlcea.

O găsești la numărul 28 pe harta muzeului.

Biletul de acces pentru adult la Muzeul Astra este de 35 lei iar programul este zilnic, tot timpul anului.

UNDE MÂNCĂM ÎN SIBIU

Despre ce vizităm și unde ne cazăm am tot scris. Și parcă atâta plimbare îți face poftă de mâncare, așa că hai să îți recomand câteva restaurant ca experiența să fie complete

Sunt genul care atunci când descoperă un local bun rămâne client fidel astfel că eu am luat prânzul în Piața Mare la  restaurantul La Taifas

Recomand ciorba ardelenească, micii și papanașii.

Alte restaurant cu un rating bun pe Tripadvisor sunt

Super Mama  – calea Dumbrăvii, nr 39

Restaurantul Prima – strada Petrila, nr 20

Restaurant Kon Tiki – strada Tudor Vladimirescu, 10-12

LA REVEDERE SIBIU

Uite că am ajuns la concluzia finală unde pot afirma sincer că Sibiu se remarcă ca unul dintre orașele care merită vizitate cel puțin o dată pe sezon pentru că mereu te va surprinde cu o față nouă și prietenoasă.

Obiective turistice mai sunt în Sibiu iar împrejurimile sunt pline de comori care abia așteaptă ca tu să le descoperi. Pe unele le-am aflat deja și am să îți scriu despre ele pe blog. Altele încă  așteaptă!

Sibiu se impune nu doar ca o destinație turistică, ci și ca o incursiune memorabilă în patrimoniul cultural al României, invitându-i pe cei curioși să descopere frumusețea și autenticitatea acestui oraș fascinant.

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment