ÎN JURUL LUMII

Bruxelles, city break cu surprize

20161125_115453

Ah dar ce poveste mai este si Bruxelles ăsta….

Am plecat la drum fară prea mari așteptări  și cu ideea  că am să descopăr un oraș deloc prietenos.

Ehe, dar stii că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din Bruxelles? Și bine face pentru că orașul ăsta mi-a oferit una dintre cele mai frumoase experiențe.

Am zburat din București cu o cursă charter Wizz Air și în aproximativ 3 ore am  aterizat pe aeroportul Brusselle Charleroi din Belgia.

Aeroportul se află la aproximativ 60 km distanță de capitală.

Cea mai convenabilă rută pentru a ajunge în Bruxelles a fost Flibco Shuttle Bus (autobuzul verde)  până la Gare du Midi.

Am cumpărat biletele dus-întors de pe internet. Prețul este mai mic decât dacă alegi să cumperi biletul de la șofer. Se va achita doar prin card. Durata traseului este de 55 de minute.

Și fară să clipesc, cu partenerul din dotare, nume de cod #nomad Leo, iata-ne ajunși într-o capitală ce te uimește de cum pășești în ea.

Prima impresie a fost “wow clădiri în stilul art noveau”. Arhitectura este minunată și totul este completat de o ordine perfecta a lucrurilor.

Parcă toate sunt cu sens, nimic nu este la întâmplare.

Buuuun și fară să o mai lungesc vă aduc în atenție cele mai cool obiective din capitala ciocolatei.

Grand Place – Grote Markt

Grand Place este piața principală și una dintre cele mai frumoase din Europa.

Situată chiar în inima orașului, nu o vei rata cu siguranță. Anual mii de turiști rămân fermecați de aerul romantic al locului, vechi de peste 300 de ani. Piața este înconjurată de Primărie și alte clădiri istorice, restaurante și cafenele. Pe timpul iernii Grand Place găzduiește minunatul târg de Craciun.

Văzut, admirat, de neratat!

Iar dacă te nimerești vara în Bruxelles află că în luna august are loc un eveniment floral când un milion de petunii colorate sunt montante sub forma unui covor spectaculos.

Manneken Pis – Puștiul Nerușinat

Am vrut neapărat să îl cunosc pe puștiulică. Mă așteptam să fie mic dar nu atât de mic!

Nu departe de Grand Place l-am întălnit. Nu mai mare de 61 de cm, din bronz, stând într-o poziție puțin indecentă. Eh, se iartă, până la urmă este doar un copil. Și mi-am zis „WOW”, ăsta este celebrul simbol al orașului? Ei bine da! Ce este Turnul Eiffel pentru Paris este Manneken Pis pentru Bruxelles.

Omulețul de acum este doar o replică a unei statui mult mai vechi căreia i s-a pierdut urma și care data din anul 1388. Nu se știe exact de ce este atât de popular, poate pentru că reprezintă deschiderea și gândirea liberă a belgienilor. 

Este atât de simpatizat încât în jurul lui s-a creat funația „Prietenii lui Manneken Pis”. Ei au grijă de garderoba impresionată de peste 750 de costume și accesorii folosite de mai multe ori pe an. Da, uneori îl mai și îmbracă!

Mai multe legende se leaga de celebra mascotă și majoritatea au ca temă razboiul. În secolul 14 orașul era asediat iar trupele inamice încercau dărâmarea zidurilor cetății. Un băiețel ce urmărea ascuns soldații a așteptat ca aceștia să plece și a urinat pe fitilul bombelor salvând astfel orașul.

O altă legendă vorbește despre un tată bogat ce și-a pierdut băiețelul în oraș. În timp ce era căutat de mai mulți localnici, micuțul a fost găsit în timp ce urina în grădina cuiva, vesel și nevătămat. De bucurie tatăl a facut o statuie după pozitia în care a găsit copilului și a dăruit-o proprietarului grădinii.

Ne plac legendele iar Mannken Pis ne-a cucerit prin drăgălășenia lui. Nici nu se poate altfel mai ales că l-am întâlnit la fiecare pas. Replici ale lui sunt  în vitrine, la intrările în magazine, restaurante dar și sub forma suvenirurilor.

Boemul cartier Sablon

I se mai spune cartierul anticarilor. Situat pe un loc nisipos ce a servit ca loc de antrenament miltar, se crede că Sablon este cel mai vechi cartier din Bruxelles.  Îți plac poveștile cu fantome? Atunci află că pe locul de astăzi s-a aflat în trecut și un cimitir.

Clădirea vedetă este Notre Dame du Sablon, o biserică construită în stil gotic ce datează din secolul XV. Biserica impresioneză prin dimensiune dar și prin frumusețea fațadelor ornamentate și a vitraliilor.

A fost ridicată peste o capelă ce a aparținut breslei arcașilor. Aceștia au alcătuit una dintre cele 4  grupări militare ce aparau orașul.

Ce frumos sunt puse în evidența vitraliile în razele soarelui. Și ce minunat sună liniștea la orgă. Iar peste toate stau martori cei 12 apostoli susținuți de 2 rânduri de coloane.

În jurul catedralei vei putea degusta ciocolată de la cele mai renumite ciocolaterii. 

Da, mă apucă melancolia și filtrez în minte momentele trăite aici.

Un loc unde am pecetluit logodna noastră, pe acordurile trupei Coldplay, într-o seara geroasă de noiembrie. Spuneți voi, cum se poate uita asta?

Atomium

Atomium se poate observa din mai mult părți ale orașului. Nici nu ne miră pentru că are 102 metri înălțime. Un impresionant atom de fier mărit de 165 miliarde de ori, compus din nouă sfere unite prin 20 de tuburi.

Pentru 11 euro îl puteți vizita iar pentru încă 2 euro aveți si ghid audio în limba română.

Atomium are 5 sfere locuibile, spatii expoziționale, deschise publicului. Sfera de sus a fost transformată în restaurant și oferă o vedere panoramică asupra Bruxellului.

Cartierul European

Cu toții știm că Bruxelles este capitala Uniunii Europene. Nu puteam rata așadar o plimbărică prin Cartierul European. Această parte a orașului este una relativ nouă.

Clădirile de aici sunt foarte moderne, majoritatea fiind din sticlă. Clădirea Parlamentului European poate fi vizită în mai multe perioade din an.

Iar dacă vrei să ai parte de o servire ireproșabilă alege unul dintre restaurentele zonei.

Mai ai timp de o plimbare?

Dacă da, ce zici de Bruges, un oraș dulce ca o ciocolată! Nu-i departe de Bruxelles și sunt sigură că vei fii foarte încântat.

Am ajuns la finalul aricolului dar aș mai avea multe de scris despre Bruxelles. Despre gofrele cu frișcă dar și despre cartofii prajiți atât de populari in Belgia. Despre bere, despre localnici dar și despre plimbarile cu trenul de la un cap în altul al țării. 

Promitem să mai ajungem aici și sa vă povestim în articole viitoare.  Sau poate ajungi tu înaintea noastră!

Ni s-a dat o lume frumoasă. Trebuie doar să o descoperim. Go for it!

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment