ÎN JURUL LUMII

Burgas în culori de toamnă

burgas-bulgaria-elanomad-10

Când în calendare se arată luna Octombrie iar în termometre avem 28 de grade nici nu clipim si punem de o nouă destinație la malul mării.

Cum Bulgaria ne oferă mereu câte o surpriza plăcută am zis să nu o ocolim nici de data aceasta și să vedem cu ce ne mai poate surprinde.

Am plecat din București dis de dimineață și în mai puțin de 5 ore iată-ne ajunși în Sarafovo, un cartier turistic din Burgas. Liniștea din extrasezon îți permite să descoperi îndeaproape fiecare cale.

CE POȚI VIZITA ÎN BURGAS

Burgas este al patrule oraș ca mărime al Bulgariei și un important centru cultural și economic, recunoscut pentru turismul balnear. Arhitectura orașului este una placută, nu a fost atinsă prea tare de perioada comunistă.

Întâlnim aici clădiri în stil Art Nouveau cu bulevarde largi răsfățate de copaci umbroși. Centrul vechi poate concura fără discuție cu orice alt centru vechi al orașelor turistice din Europa. Străzile pavate cu piatră cubică dau un farmec aparte locului iar terasele, restaurantele, gelateriile, sunt prezente la tot pasul.

La capitolul obiective turistice Burgas oferă variante pentru toate tipurile de turiști. Cum era de așteptat, noi nu am reușit să parcurgem întreaga ofertă astfel că am rămas restanți cu câteva muzee dar și cu insula Sfânta Anastasia pe care am promis să o vizităm data viitoare.

Rămânem în centru și vă povestim puțin despre ce puteți vedea aici.

O legendă urbană este legată de celebra statuie a Gramofonului, înaltă de 2 metri, un obiectiv pe care nu ai cum să îl ratezi.

Se spune că dacă îi întorci manivela și esti atent la sunetele acestuia vei afla numele persoanei care te iubește.

Busola sau Compasul din Burgas este un alt exemplu de artă stradală executată din bronz și amplasată pe asfalt cu elemente în relief ce marchează kilometrul zero al orașului.

Un punct de întâlnire popular printre locuitorii din Burgas este Ceasul, devenit un simbol al orașului cu o vechime ce datează din secolul XX.

 

Străzile din Burgas au un permanent aer de vacanță, așadar a fost o plăcere să ne pierdem printre localnici și să gustăm din veselia locului. Iar dacă vei ajunge aici și vei avea nevoie de un mic repaus, ascultă muzica artiștilor stradali așezat pe una din băncile în formă inedită de carte.

După ce te-ai odihnit îndeajuns nu refuza un tur de parc în Gradina Marii, o superbă și imensă oază verde de liniște acompaniată de țărmul mării Negre.

Se întinde pe nu mai puțin de 5 km iar numeroasele monumente din piatră, fântâni arteziene, flori și arbuști vin ca o completare a frumosului ce cu siguranță te va încânta.

La fel ca în centrul vechi și aici sunt prezente numeroase terase și restaurante, unele cu o panoramă deosebită.

Pierul este emblematic pentru Burgas, se întinde pe 300 de metri în largul marii fiind un punct romantic pentru toate cuplurile ce se încumetă să îl parcurgă cu riscul de a primii botezul sărat al mării.

Am ajuns aici pe înserat iar cerul ne-a recompensat cu cea mai frumoasă și mai plină lună roșie.

Burgas nu este tocmai o stațiune tipică însă asta nu înseamnă că duce lipsă de plaje, ba chiar are una foarte mare amenajată în sezon și localizată mai jos de Grădina Marii.

Ne-a surprins nisipul negru-tăciune așa cum nu am mai văzut până acum despre care am înțeles că are proprietăți terapeutice.

Un popular festival din Burgas este “Sand Fest” sau “Festivalul Nisipului” ce are loc începând cu luna iunie până în luna octombrie. Anul acesta tema a fost – Personaje din Desene Animate. Intrarea se face pe bază de bilet și este o încântare mai ales pentru cei mici.

Dar ce m-a impresionat cel mai tare în Burgas a fost lacul Atanasovsko o replică mai mică dar mai colorată a Mării Moarte. Lacul a fost exploatat încă de acum un secol pentru extracția de sare.

Cu o multitudine de beneficii curative și un conținut ridicat de sare și nămol benefic pentru afecțiuni reumatice, lacul Atanasovsko este un SPA natural amenajat pentru turiști de toate vârstele.

Tot aici trăiesc peste 300 de specii de păsări unele foarte rare cum este rândunica de mlaștină. În plus lacul este gazdă pentru cea mai mare colonie de păsări flamingo din Bulgaria și are culoarea…..ROZ.

UNDE AM MÂNCAT ÎN BURGAS

După cum spuneam mai sus Burgas nu duce lipsă de locuri unde se mănâncă bine. Restaurantele Happy ne sunt cunoscute încă de acum câțiva ani când am vizitat orașul Ruse.

Ne-am bucurat tare să le întâlnim și aici mai ales că sunt apreciate și foarte populare în Bulgaria. Porțiile de mancare sunt mari și diversificate în plus prețurile sunt destul de bune.

UNDE NE-AM CAZAT

Am ales să stăm cazați într-un superb apartament cu doua dormitoare din complexul Burgas Beach Resort în Sarafovo.

Locația ne-a depăsit așteptările, dispune de o minunată piscină cu o vedere superbă spre mare.

O recomandăm pentru că merită din toate puncte de vedere: locație, curățenie, liniște, personal.

CAUȚI CAZARE ÎN BUGAS? (CLICK AICI PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVARE)

Notă personală – DE CE AM ALES BURGAS

Pentru că iubim destinațiile aproape de casă, unde putem ajunge cu mașina, fără să ne obosim prea tare. Ne place să evadăm la mare în orice anotimp cu atât mai mult când sorele ne ține companie.

Pentru noi experiența Burgas este una plăcută, o nouă destinație bifată cu entuziasm și bucurie.

Această bucurie ți-o dorim și ție pe oriunde ai alege să pășești.

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment