ÎN JURUL LUMII

Despre Lovech, Cascadele Krushuna și Peștera Devetashka

loveci-bulgaria-elanomad-14

Fie că simți nevoia de un city brek, o destinație de weekend ori pur și simplu vrei sa pleci de acasă pentru 1-2 zile, noi avem soluția ideală.

Promitem să nu te trimitem prea departe, la doar 200 km de București  la vecinii bulgari.

Mergem să vizităm vechiul oraș Loveci (Lovech) în nordul Bulgariei,  și să descoperim câteva atracții bine conservate ce cu siguranță te vor face să revii.

Despre drumurile prin Bulgaria am mai povestit și vă spuneam ca sunt destul de lejere. Chiar dacă nu au cele mai bune șosele, traficul este foarte liber.

Am plecat dis de dimineață din București și am trecut rapid din vama Giurgiu în Ruse.

Am găsit Lovech un oraș fermecător, peste care timpul și-a pus amprenta și a lăsat scrisă  o fărâma de istorie în cartea lumii.

Podul Acoperit este fără îndoială emblema orașului și singura construcție de acest tip din Balcani. Proiectat de arhitectul bulgar Kolio Ficheto în 1874, podul măsoară 104 m lungime și leagă malurile râului Osum.

Măcinat de apă și mai apoi mistuit de flacări podul a fost ridicat de trei ori, ultima dată cu ajutorul locuitorilor orașului.

Astăzi este prezent pe mai toate ghidurile turistice locale și adăpostește magazine ale artizanilor bulgari dar și câteva cafenele.

Un loc minunat, hipnotizant, cu o priveliște încântătoare asupra râului ce te binedispune prin culori optimiste.

Am lăsat în urmă podul și am urcat  pe scări pietruite la cetatea medievală Hisaria pentru o nouă lecție de istorie.

De cum am pătruns în fortăreață ne-a luat în primire impunatoarea statuie de 14 metrii a eroului bulgar Vasil Levski, străjer peste timpuri. Monumentul simbol poate fi observat chiar din centrul orașului Loveci.

Săpături arheologice pe dealul cetății au scos la suprafață obiecte ce au aparținut tracilor.

Cetatea este ușor de abordat pentru toate tipurile de turiști, se pot face tururi însoțite de ghizi locali în limba engleză.

Ramâne în istorie ca locul  nașterii celui de-al Doilea Țarat Bulgar.

Dacă alegi să vizitezi pe cont propriu cetatea  te poți lăsa ghidat de panourile informative așezate în dreptul obiectivelor importante.

Am păstrat cartierul Varoșa pentru o excursie viitoare cînd îi vom acorda atenția cuvenită. Dacă timpul îți permite te sfătuiesc să îl vizitezi deoarece a fost declarat rezervație istorică și arhitecturală și păstreaza clădiri în stil renascentist cu străzi înguste, pietruite cu povești.

Ne-am promis să revenim în Loveci și ne-am continuat drumul.

Ne-am îndreptat spre cascadele Krushuna din parcul Natural Maarata.

Ai opțiunea de a parcurge parcul urmând două trasee, unul roșu ce te duce spre peștera Maarata și unul albastru, pe care l-am ales și noi, ce te duce deasupra cascadelor.

Drumeția este o plăcere mai ales dacă o faci pe timpul verii când te vei putea bucura de răcoarea locului. Natura este prietenoasă dar de multe ori vine la pachet cu țânțari și alte lighioane așa că nu uita să te protejezi împotriva lor.

Traseul este lejer si durează aproximativ 2 ore.

The Blue Pool (Piscina Albastră) este un complex de mai multe piscine mici, naturale, în care se adună o apă clară, albastruie.

Poți admira căderea de apă chiar de la bază pe un podeț amenajat tocmai bun pentru cele mai frumoase fotografii.

Bulgaria a reușit din nou să ne surprindă oferindu-ne imagini pe care le-am imortalizat cu ochii minții.

CAUȚI CAZARE ÎN LOVECH? (CLICK AICI PENTRU DISPONIBILITATE)

Ziua ne-a mai rezervat o surpriză și cum distanța este scurtă am plecat de la cascade și am am ajuns în mai puțin de 20 de minute la peștera Devetashka.

Prima impresie a fost WOW.

Locul te impresionează prin mărime lui, are o înălțime de 60 de metri. În tavanul din piatra sunt trei ferestre prin care cade lumina.

Peisajul pare desprins dintr-o excursie pe lună sau dintr-o secvență de film, defapt aici chiar s-a filmat o scenă din filmul Expendebles 2.

Pârâul din interior a facilitate dezvoltarea vegetației, din loc în loc ai să observi pâlcuri verzi de iarbă și muschi.

Pe tot parcursul vizitei aici te va insoți un chițăit invizibil. Nici nu e de mirare, peștera adăpostește nu mai puțin de 35000 de exemplare de lilieci.

Un alt loc bifat cu succes, o alta cale pe care am descoperit-o cu bucurie.

Sper că am reușit să te inspir iar dacă te-am convins că Bulgaria merită nu uita să împărtășești cu noi experiența ta.

Drumuri bune să ai!

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment