NOMAD ÎN ROMÂNIA

Top 7 biserici istorice din București

elanomad-biserica-stavropoleos (5 of 9)

Capitala se poate lăuda cu numeroase monumente religioase de o frumusețe extraordinară.  Am alcătuit un top al celor  mai interesante 7 biserici bucureștene.

Sigur că sunt și altele ce ar merita menționate însă astăzi le aduc în față pe cele pe care le vei putea vizita într-o singură zi, majoritatea fiind la mică distanță una de cealaltă.

1 BISERICA KREȚULESCU

Considerat unul dintre cele mai de valoare monumente ale capitalei, Biserica Krețulescu (Biserica Crețulescu) a fost ridicată în perioada 1720-1722 de către logofătul Iordache Crețulescu și soția sa Safta, una din fiicele domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Biserica este închinată Adormirii Maicii Domnului și Sfinților Mihail și Gavril.

Îm vecinătatea bisericii, logofătul Crețulescu construise un han dar și numeroase băcănii, după obiceiul vremii și datorită faptului că locul reprezenta bariera de nord a orașului, numită „Podul Mogoșoaiei”.

Toate aceste construcții, mai puțin biserica, au fost demolate mai târziu, pentru construcția Palatului Regal.

Distrus de cutremurul din 1838, turnul bisericii a fost refăcut din lemn și învelit cu tablă. Între 1935-1936 biserica este adusă la forma inițială, turnul din lemn este înlocuit cu unul din piatră.

Pridvorul păstrează pictura originală amintind de stilul brâncovenesc.

În perioada comunistă era în discuție dărâmarea bisericii dar cu sprijinul arhitecților dar mai ales al arhitectei Henriette de la Vrancea, lăcașul a fost salvat.

Biserica este construită în formă de cruce cu ferestre înguste înconjurate de arcade iar exteriorul este din cărămidă. Brâul construcției este lat, specific perioadei brâncovenești.

O biserică monument, mărturie vie  a sfărșitului  de epocă din vremea lui Constantin Brâncoveanu.

Cum ajung – Calea Victoriei, nr. 45, București

 

2 BISERICA RADU VODA

Mănăstirea Radu Vodă este o frumoasă biserică situată în zona de centru a capitalei. Este situată pe o colină în jurul căreia au fost descoperite numeroase vestigii arheologice din perioada paleoliticului.

În 1595 trupele lui Sinan Pașa ard biserica pe care Alexandru III Voievod incepuse să o zidească în 1568. Biserica a fost pângărită de turci și transformată în moschee. După 30 de ani de nepăsare a venit la domnie Radu Mihnea. Domnitorul a curațat biserica, a făcut slujbe aducând călugări cărora le-a construit chilii. Uneori mănăstirea era  folosită ca reședință domnească la porțile căreia săracii și văduvele primeau pâine și vin, obicei ce a fost ținut ani la rând.

Nici cutremurele ce au provocat daune semnificative dar nici comuniștii fară Dumnezeu nu au reușit să știrbească frumusețea întregului ansamblu bisericesc. Turnul Clopotniță, ce era considerat cel mai frumos turn din București a rămas străjer și poate fi admirat și astăzi.

Din 2012 la Mănăstirea Radu Vodă a ajuns o particică din moaștele Sfântului Nectarie, o mare bucurie pentru toți credincioșii creștini.

Mai multe despre istoria frumoasei biserici poți afla aici https://arhiepiscopiabucurestilor.ro/exarhat/manastiri/manastirea-radu-voda

Cum ajung – Str. Radu Voda, nr. 24 A, București

 

3 BISERICA BUCUR

Fără a avea o dată exactă de construcție, se crede că biserica a fost ridicată în stilul celor din secolul VIII. Iubitorii de legende consideră că biserica îi aparține ciobanului Bucur, cel de numele căruia se leagă denumirea orașului București. Sunt cercetători care consideră că biserica a fost zidită de Mircea Cel Bătrân în anul 1416.

Inițial a funcționat ca praclis al mănăstirii Radu Vodă, amandouă  fiind localizate pe același deal. La mijlocul secolului VIII dealul este împărțit în două iar bisericile ajung să fie despărțite de o stradă.

Între anii 1909 și 1910 pridvorul și turla au fost restaurate iar biserica a fost împodobită cu piatră decorativă dar și cu o frumoasă ușă din stejar sculptat.

Biserica Bucur Ciobanul este închinată Sinților Atanasie și Chiril ai Alexandriei și este cu siguranță una dintre cele mai vechi din București.

Cum ajung – Strada Radu Vodă, nr. 33, București

 

4 BISERICA SFÂNTUL ANTON – CURTEA VECHE

A trecut prin numeroase cutremure și incendii dar mereu a izbutit să stea în picioare ajungând să fie cea mai veche biserică din București. Flăcările ce în 1847 au mistuit tot centrul capitalei nu au avut forță să îi ardă zidurile.

În același incendiu a fost mistuită Biserica Pușcăriei ce se afla în vecinătatea bisericii de astăzi. Ca o minune, 2 icoane alea Sfântului Antonie cel Mare au reușit să scape neatinse. Una dintre ele a fost dusă la biserica ce de atunci îi poartă hramul Sfântul Anton.

Partea a curții vechi și loc sfânt de încoronarea a marilor domnitori ai țării, aici obișnuiau să se roage Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ghica sau Mihai Viteazul.

Cu o istorie de peste 500 de ani și o construcție ce a suferit numeroase modificări, lăcașul de astăzi a făcut parte dintr-un ansamblu de patru biserici ce se aflau în jurul Curții Domnești. Celelalte trei locuri de rugăciune au dispărut.

A rămas ca o mărturie a credinței puternice.

Cum ajung – Strada Franceză, nr. 33, București

 

5 BISERICA SFANTUL SPIRIDON NOU

Biserica Sfântul Spiridon Nou este poziționată în centrul capitalei, foarte aproape de dealul Mitropoliei, fiind unul dintere monumentele istorice de importanță națională. Este una dintre cele mai mari și frumoase lăcașe de cult din București având o înălțime de 38 metri și o lungime de 41 metri.

O construcție impunătoare atat la exterior cât și în interior unde se pot admira vitralii ce prezintă scene biblice, coloane de marmură dar și picturi în stilul Renașterii.

Arhitectura cuprinde elemente neoromantice, neogotice dar și de artă moldovenească.

Construită în perioada 1852-1858 pe locul unui foste mănăstiri domnești, biserica este sfințită la data de 8 noiembrie 1860.

La cutremurul din 1940 dar și în urma bombardamentelor din 1944 biserica suferă deteriorări masive. În 1954 este restaurată și folosită ca Paraclis Patriarhal.

Noul cutremur din 1977 dar și lucrarile la metroul bucureștean clatină din nou biserica, aducându-i pagube considerabile.

Pusă de comuniști pe lista bazilicilor ce aveau să fie dărâmate, Biserica Sfântul Spiridon Nou reușește să fie salvată de ÎPS Tecotist ce fusese hirotonit chiar aici.  Sfințirea bisericii are loc în 1990.

Biserica este necropolă domnească, aici fiind înmormântați domnitorii Scarlat Ghica, Constantin Hangerli, Alexandru Șuțu.

Cum ajung – Calea Șerban Voda, nr. 29, București

 

6 BISERICA STAVROPOLEUS

Situată în inima Centrului Vechi, Stavropoleos este o frumoasă biserică în stil brâncovenesc înălțată în anul 1724 de către arhimandritul grec Ioanichie Stratonikeas. Mănăstirea a luat  ființă ca o completare a hanului în curtea căruia se afla.

La sfârșitul secolului XIX anexele și hanul au fost demolate. Din vechiul ansamblu bisericesc s-a păstrat biserica, o bijuterie arhitecturală împodobită cu picturi interioare impresionante.

Mai multe fragmente de frescă au fost recuperate de la bisericile demolate in timpul regimului comunist. Acestea pot fi admirate în lapidariul bisericii. Clădirea nouă adăpostește colecții de vechi icoane, o bibliotecă dar și numeroase obicte de cult.

În 2008 Mănăstirea Stavropoleos devine mănăstire de maici cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril și Sf. Iustin Martirul și Filosoful.

Cum ajung – Strada Stavropoleos, nr. 4, București

 

7 BISERICA SFÂNTUL DUMITRU – POȘTĂ

Ridicată în perioada 1819-1843, lacașul Sfântul Dumitru – Poștă, (Sfântul Dumitru – de jurământ), este a patra mănăstire construită pe locul unei vechi biserici din secolul XVI.

Ornamentația este în stilul neoclasic, cu șase coloane ionice angajate pe fațada de apus. Adăpostește mai multe sfinte moaște și este paraclis universitar. Este singura biserică din capitală unde vei găsi o icoană veche cu Sfântul Iuda Tadeul.

Biserica se află în Centrul Vechi al Capitalei, fiind unul dintre punctele turistice  de interes.

Cum ajung – Strada Franceză, nr 1, București

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment