NOMAD ÎN ROMÂNIA

3 zile în Ținutul Buzăului – Locuri de vizitat în Buzău

elanomad-tinutul-buzaului (10 of 33)

”A fost o dată ca niciodată”-  este un un început bun pentru a relata o nouă poveste.

Mai ales când scriem despre România și locurile ei ce ne hrănesc setea de aventură.

Ținutul Buzăului sau Buzău Land înseamnă natură cât poți cuprinde cu ochii și mintea.

Ne-am luat răgaz 3 zile pentru a ne bucura de frumusețea zonei lăsând în urmă obiective neexplorate tocmai pentru a ne reîntoarce aici.  Revenim? Cu siguranță!  Buzău este una dintre cele mai spectaculoase zone ale țării unde cadrele naturale sunt completate de ospitalitatea oamenilor. Exact așa cum ne place –  liniște, poteci sălbatice, drumuri ce te poartă spre fericire.

Am alcătuit o listă cu locuri pe care nu trebuie să le ratezi odată ajuns aici. Pe acestea le-am vizitat noi însă sunt multe cele care așteaptă să fie descoperite.

Trovanții de la Ulmet  – Copiii Pământului

Îți plac poveștile fantastice? Dacă da, atunci ești în locul potrivit.  Trovanții de la Ulmet s-au format acum 12 milioane de ani prin forța naturii.  Diferitele forme, multe dintre ele sferice te duc cu gândul că au fost plantate acolo de forțe extraterestre.

În realitate sunt depozite de nisip și stratificații de gresii cimentate modelate de vânt și ploi.

Unii spun că sunt porți spre lumea de dincolo și că pietrele au suflet. Nu degeaba se mai numesc și pietrele vii.

Se află la 50 de km de Buzău. Traseul  turistic se parcurge pe jos. Daca sunteti cu mașina va trebui să o lăsați în parcarea amanajată de la Ulmet. Distanța pe ulițele satului până la trovanți este de 1 km iar drumul este semnalizat cu indicatoare.

Taxa de vizitare este de 5 ron pentru adult și 3 ron pentru copil.

Vei urca scări, vei coborî pante ușoare și vei merge prin pădure pe urmele uriașilor pietrificați.

Dacă ajungi la Ulmet nu scrijelii trovanții și nu te urca pe ei, s-ar putea să îi superi.

Muzeul Formelor

sursa foto – Facebook

Vrei să înțelegi mai bine misterul formării trovanților? Atunci trebuie să vizitezi Muzeul Formelor din comuna Bozioru. Taxa de vizitare este de 4 ron adult și 2 ron copil iar programarea la vizită se face cu un telefon în prealabil la numarul 0763957381. O lecție predate cu ajutorul realității augumentate.

Lacul și Barajul Siriu

În imediata apropiere a orașului Nehoiu se întinde pe 420 de hectare, având o lungime de 11.5 km o minunăție creată de om, Lacul SIriu. Este unul dintre cele mai pitorești lacuri ale României înconjurat de pădurile Buzăului.

Este situat la 80 de km de orașul Buzau,

Construcția barajului s-a realizat pe parcursul a 20 de ani ( 1975 – 1994) iar tehnica de lucru a fost una impresionantă, fara a se utiliza ciment ci doar miez de argilă, pământ, steril și piatră. În contact cu apa, argila uscată devine impermeabilă.

Barajul Siriu este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente din țară.

Pe lacul Siriu se pot practica sporturi nautice sau plimbări cu barca. Pasionații de pescuit pot prinde aici crap, caras sau păstrăv.

Drumul până la Barajul și Lacul Siriu este unul foarte accesibil.

Fie că alegi să te cazezi la una dintre pensiunile din apropiere sau optezi pentru o iesire de o zi în natură, află ca zona este o adevărată oază de relaxare și aer proaspăt.

Cascada Pruncea

Ai ajuns la Barajul Siriu? Atunci hai să vezi și Cascada Pruncea cunoscută și sub numele de Cascada Cașoca. Un drum de maxim 20 de minute ce pornește chiar de la baza barajului.

Vei ajunge în localitatea Cașoca pe drum forestier dar practicabil cu orice autoturism. Companie până la cascadă îți va ține chiar râul Cașoca ce șerpuiește învolburat pe partea dreaptă.

Zona cascadei este amenajată cu panou informativ, mese, băncuțe și coșuri pentru gunoi.

Pentru a vedea căderea de apă este nevoie să cobori câteva trepe.

Și ce spectacol! Una dintre cele mai frumoase cascade din România. Șuvoiul de apă măsoară 17 metri și daca ai noroc de un debit bogat de apă ai să vezi o frântură de rai.

Circulă o legendă conform căreia un haiduc al zonei, Negoiță Gheorghelaș își ascundea prada luată de la boieri chiar în grota din spatele cascadei.

Am zăbovit aici mai bine de o oră iar faptul că  eram singurii turiști ne-a făcut să ne simțim cu adevărat norocoși

Așezările rupestre de la Aluniș – Nucu – Bozioru

Ne-am dorit foarte mult să vizităm așezările rupestre, locuri de care se leagă începuturile creștinătății. În inima munților, în stânci asunse și greu accesibile, călugări sihaștrii au ales calea spre Dumnezeu dăltuind altare în piatră.

Zona Aluniș – Nucu – Bozioru numără nu mai puțin de 30 de locuințe rupestre.

Fără prea mare dificultate am ajuns în localitatea Aluniș, poarta către așezările rupestre din Ținutul Buzăului. Altare cioplite cu pricepere  de oameni ce au incercat să îmblânzeasca Gresia de Kliwa, o rocă dură cu zone moi ce se pot modela ușor.

Populația cunoscătoare a secretului cioplirii în piatră era cel din vechea Anatolie, Turcia de astăzi, care ar fi vizitat aceste locuri. Posibil ca anatolienii să fi fost primii creștini ajunși aici, ca mai apoi călugării din evul mediu sa folosească chiliile ca locașe de cult. Cele 2 popoare au lăsat natura să fie arhitectul suprem al vechilor așezări.

De Biserica de la Aluniș se leagă o legend conform căreia 2 păsori, Vlad și Simion, au visat pe Fecioara Maria care îi îndemna să găsească o icoană ascunsă în piatră. Săpând dupa ea aceștia au construit biserica ce se poate vedea și astăzi. Cele două nume sunt inscripționate  în interiorul altarului cu alfabetul chirilc. Faptul că sunt scrise pe același rând poate însemna că este vorba de o singură persoană.

Biserica Albastră cu hramul ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” are nu mai puțin de 700 de ani și este una  dintre puține biserici săpate în piatră în care încă se mai țin slujbe.

Am încercat să ajungem și la așezările de la Nucu însă drumul până acolo s-a dovedit noroios și pe alocuri impracticabil. Îl lăsăm pe altă data, poate îi vom dedica o zi întreagă pentru că traseul poate fi foarte lung. Se recomandă explorarea zonei cu ghid.

Aluniș Art Center

Aluniș Art Center este construit pe locul unei foste școli și la 2 pași de biserica rupestră de la Aluniș.

Este un centru de artă și de bine unde se organizează evenimente, concerte, seri de poezie și chiar trasee turistice către atracțiile zonei. Promoveză minunile și oamenii din Ținutul Buzăului, ajută copiii din mediul rural și încearcă să reînvie ceramica de Buzău, o tradiție milenară.

Școala de Olărit are acum un cuptor nou în care vasele de lut vor prinde viață.

Pentru că arta nu este un lucru, este o cale!

Mergi și vizitează-i, se vor bucura foarte mult și pe lângă prietenia lor te vei alege și cu cele mai originale suveniruri.

Muzeul Chihlimbarului

Singurul muzeu de acest tip din România se află la Colți.

O piatră de culoarea mierii sau a focului despre care se spune că ”te cheamă” și te protejează ca o amuletă. Datorită coloritului chihlimbarul de la Colți este cel mai valoros din lume.

Primele extracții ale chihlimbarului au avul loc în anul 1920, la Colți fiind deschise 8 mine.

Muzeul a fost construit după modelul unei case țărănești și a reabilitate recent. Aici poți admira pepite și bijuterii din chihlimbar dar și unelte de extracție și prelucrare.

Muzeul este închis în zilele de luni și marți, fiind deschis de miercuri până duminică.

Tare ne-ar fi plăcut să ne ajungă timpul să vizităm alte 3 locații din Buzău Land.

Vulcanii Noroioși – poate cel mai cunoscut obiectiv turistic al Buzăului dar la care noi încă nu am ajuns. Cu siguranță o vom face într-o excursie de o zi pentru că vrem să vedem cum este să pășești pe Lună ?

Focur Viu de la Lopătari – Am văzut multe filmari cu oameni care frig carne pe băț la diverși vulcani activi ai lumii. Suntem curioși – a făcut cineva asta la Focul Viu? Măcar așa de amorul artei.

Lacul Vulturilor – un traseu dificil dacă alegi să îl parcuri pe jos dar din fericire se poate face și cu o mașină de teren. Situat în Munții Siriului la o altituidine de 1420 m este un lac periglaciar despre care legenda spune că primăvara aici vulturii veneau să își învete puii să zboare.

Conform Wikipedia traseele sunt următoarele

Traseul 1: Siriu – Satul Bontu Mare – Cătun Gura Milei – Valea Milea – Lacul Vulturilor Marcaj: triunghi roșu Durata: 5-6 ore

Traseul 2: Spre Poarta Vânturilor: Cabana Lacul Vulturilor – Lacul Sec – Șaua „Poarta Vânturilor”. Marcaj: punct roșu Durata: ½ oră

Traseul 3: Cascada La Șipot – Chiojdu-Lacul Vulturilor[1]. Are o lungime de circa 20 km si urmează DJ 103 P, DC 209, continuînd apoi pe “drumul nemților” până la Lacul Vulturilor

Traseul 4: La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin Valea Neagra pe un traseu de 3,5-4 ore. Marcaj: Banda rosie. Traseul începe la Gura Siriului (520 m), – Dosul Muntelui , Poarta Vânturilor (1.490 m) apoi continuînd pe traseul 2 (punct rosu)

Traseul 5: Din localitatea Crasna (570 m). Valea Urlătoarea, Poarta Vânturilor. Marcaj: triunghi albastru Durata: 3-3,5 ore

Aventura noastră în Ținutul Buzăului este departe de a se fi încheiat. Așteptăm cu nerăbdare să pornim din nou la drum.

Nu uita! Explorează, Bucură-te, Trăiește!

 

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment