Fărâmă de rai între coline și dealuri , Biertan este locul în care e musai să ajungi pentru a înțelege de ce Transilvania este mai altfel.
Iar atunci când spun ”altfel” ma refer la toate lucrurile pozitive pe care le poate dezvolta o comunitate unită.Stabiliți în Biertanul de astăzi, coloniștii sași s-au dovedit a fi oameni de ispravă iar în anul 1510 populația localității era de 5000 de suflete.
Zona a fost îndrăgită în principal datorită potențialului viticol, aici existând la acea vreme numeroase culturi de viță de vie
Am ajuns la Biertan în extrasezon acompaniată de o liniște cum rar mi-a fost dat să experimentez.
Ulițele comunei cu aerul lor elegant, săsesc, păreau încremenite în timp.
Mă plimbam parcă pe altă lume! Doar câte o pisică în goana ei spre ceva anima scena la care se pare că eu eram unic spectator.
Biserica Evanghelică Fortificată este inima Biertanului și o vei observa din orice punct privești, fiind așezată în deal, pe locul unei foste biserici.
Întregul complex medieval cu turnuri și bastioane a fost construit în secolul al XII-lea în stilul gotic.
Toate acestea dar și vechile case în culori pastel au făcut ca Biertan să fie inclus pe lista Patrimoniului Mondial Unesco.
Interiorul bisericii cuprinde elemente de decor impresionante.
Altarul este cel mai mare din țară, construit de meșteri vienezi. Cuprinde 28 de picturi biblice, fiind unic în Europa.
Amvonul, de unde preotul ține predica, a fost sculptat în piatră în anul 1523 și este o valoare importantă a bisericii. Este împodobit cu 3 scene biblice în relief, iar deasupra vei observa baldachinul.
Un alt element impresionant este ușa sacristiei, lucrată de meșteri locali la 1515. Un loc sacru, unde preotul ținea valorile bisericii. Sistemul complicat cu 19 încuietori a adus faimă locului fiind premiată în 1900 la expoziția Mondială de la Paris.
Orga este cel mai nou element pe care ai să îl vei găsi aici. Datează de la 1869 și a fost construită la Viena. Este a 5-a orgă a bisericii și are 1290 de tuburi.
Ce mai ai de văzut la Biertan? Cele mai vechi și valoroase strane din Transilvania, embleme ale artei săsești.
Cristelnița din piatră, cel mai vechi element al bisericii unde rareori se mai oficializează un botez, populația din Biertan fiind îmbătrânită.
Cristelnița nu se poate muta, ea existând în același loc în momentul construirii bisericii.
Pentru că nu este încălzită, în biserică au loc slujbe de 2-3 ori pe an, în restul timpului sunt organizate concerte, acustica fiind foarte bună.
Știai că în Biertan a fost construită închisoarea îndrăgostiților?
O clădire mică cu o singură cameră în care cuplurile care nu se mai înțelegeau erau trimise la carceră timp de două săptămâni.
Metoda a funcționat cu succes timp de 300 de ani. Se spune că în tot acest timp a avut loc un singur divorț la Biertan.
Cuplul trebuia să împartă același pat, un singur scaun, dar și câte o singură cană, lingură și furculiță.
Cum această terapie de cuplu a dat roade, tot mai multe comunități din Transilvania au preluat ingenioasa metodă.
MERGEM PE VIA TRANSILVANICA
Dacă ești un împătimit al drumețiilor sau pur și simplu simți nevoia de o ieșire în natură, îți propun rutele Via Transilvanica de pe teritoriul județului Sibiu.
La pas sau pe bicicletă, poți străbate drumuri și poteci vechi, cu marcaje și borne din piatră, ce leagă mai multe localități.
Un proiect îndrăzneț și foarte mult așteptat.
Via Transilvanica este drumul care unește oameni de locuri, participând intens la dezvoltarea lor turistică.
Natura este mereu o idee bună iar dincolo de obiectivele zonei te vei putea bucura de peisaje autentice pe care le vei descoperi în tihnă.
Mai multe despre proiectul Via Transilvanica afla chiar de la ei https://www.viatransilvanica.com/. Nu uita să îți descarci Ghidul Drumețului pe Via Transilvanica, o enciclopedie a călătorului, foarte documentată și interesantă.
Fascinant loc! Unul care pe mine m-a cucerit iremediabil și în care m-aș întoarce în toate anotimpurile.
Tu când ajungi la Biertan?