Amestecul de legende despre Dracula, aerul medieval dar și faptul că este singura cetate locuită din Europa, fac din Sighișoara unul dintre cele mai frumoase orașe din România.
Străzile pietruite, arhitectura orașului, coloritul clădirilor, amestec de elemente ”AȘA DA”.
Astfel de orașe ne fac fac cinste și ne demonstrează că vacanțele de tipul city break sunt posibile și în România.
Recunosc, Ardealul este una dintre zonele care mă fascinează datorită bunului-gust transmis prin simplitate.
Se poate vizita Sighișoara într-o zi? Cu siguranță daca îți stabilești un itinerar bine organizat.
Îți propun să iei în calcul cel puțin 2 zile care te asigur că vor merita din plin să le petreci în acest oraș.
Recomand o cazare de senzație la Pensiunea Am Goldberg, chiar în inima cetății.
Facem planul împreună pentru a nu rata nimic din următoarea ta vacanță aici.
CAUȚI CAZARE ÎN SIGHIȘOARA? CLICK AICI PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVARE
Bine ai venit în Sighișoara, urbea breslelor de meșteșugari, arie protejată UNESCO datorită valorii mondiale pe care a reușit să o dobândească.
Un oraș pe care sașii l-au construit pentru a rezista în timp. Se spune că zidarii erau atat de bine văzuți încât pentru priceperea lor ajunseseră să fie plătiți în aur.
Obiectivele turistice de interes sunt concentrate în orașul vechi fiind aproape unul de celălalt. Descoperim așadar la pas ”Perla Transilvaniei”.
TURNUL CU CEAS
Este imposibil de ratat pentru că având 64 de metri poate fi observat din aproape fiecare colț al orașului Cu siguranță este emblema Sighișoarei și punctul principal de intrare în zona veche. Un veritabil muzeu la interior ce îți dezvălui o panoramă de excepție odată de ai izbutit să ajungi pe terasa din vârf.
Orologiul a fost oferit turnului la începutul secolului al XVII-lea dar astăzi mecanismul său este unul elvețian instalat în anul 1906. Ceasul este prevăzut cu figurine din lemn de tei și reprezintă zilele săptămânii întruchipate de zei păgâni.
Turnul se poate vizita zilnic, mai puțin în zilele de luni iar accesul se face pe bază de bilet (copiii/studenții/au reducere).
Pregătește aparatul pentru că din vârf ai să faci cele mai originale fotografii.
SCARA ȘCOLARILOR
De când nu ai mai fost la școală? Recunosc îmi era dor, așa că hai să parcurgem împreună acest drum spre Dealul Cetății. Iar ca să ajungem acolo trebuie să trecem pe sub tunelul ingenios construit din lemn în anul 1654 în timpul primarului Johann Both pentru a ușura accesul elevilor la Scoala din Deal. Dacă la început avea 300 de trepte, scara a fost modificată, mai târziu rămânând doar 176.
Legenda spune că dacă un băiat își sărută iubita pe fiecare treaptă a scării și îi spune numele corect de fiecare dată, atunci el este alesul acelei fete. Verificăm legenda?
ȘCOALA DIN DEAL
Ai ajuns la școală, astăzi liceul teoretic Josef Haltrich, una dintre cele mai vechi școli din Transilvania și monument istoric, prima atestare fiind din anul 1522.
La intrare are inscripția „PATRIAE FILIIS VIRTUTI PALLADIQUE SESE VOVENTIBUS SACRUM“ („Fiilor patriei dedicați virtuții și înțelepciunii sa le fie sacru lăcaș”).
BISERICA DIN DEAL
La doar câțiva pași de Școala din Deal ai să observi o bijuterie gotică, a patra ca mărime din Transilvania și cel mai valoros monument architectonic din oraș – Biserica din Deal.
Este o biserică evanghelică închinată Sfântului Nicolae pe care îți recomand să o vizitezi cu unul dintre ghizii de la intrare.
Ai să afli multe informații interesante și ți se va răspunde la toate curiozitățile legate de acest loc.
Vei putea inclusiv să cobori în cripta în care se află morminte din secolele XVI și XVIII ale oamenilor ce au servit ca exemplu comunității din Sighișoara.
Deoarece educația și religia erau la fel de importante biserica și scoala au fost construite una lângă cealaltă.
Ai să observi pe pereții bisericii fresce, unele dintre ele foarte bine conservate dar și o icoană mai rară cu mama Maicii Domnului, Sfanta Ana.
Îți vor atrage atenția și stranele de lemn lucrate cu migală de meșteri sași dar și orga cu 700 de tuburi.
Ghidul îți va arăta lăzile pentru provizii pe care familiile de sași le foloseau în caz de de asediu. În astfel de vremuri toți sași se adăposteau în biserică și așteptau să invadatorii să plece. Uneori puteau aștepta și luni de zile. Fiecare familie deținea câte o ladă în care își păstra mâncarea. Cea mai veche ladă are 552 de ani.
După plecarea sașilor din Transilvania tot mai multe obiecte și altare ce urmau să rămână parasite au fost aduse la Biserica din Deal.
Poți spune că te afli în orașul turnurilor așa că le poți vizita pe rând pe cele care au rămas în picioare după cum urmează:
- Turnul Fierarilor
- Turnul Măcelarilor
- Turnul Cojocarilor
- Turnul Cositorarilor
- Turnul Cizmarilor
- Turnul Frânghierilor
- Turnul Tăbăcarilor
- Turnul Croitorilor
Dacă vrei să afli mai multe despre cum au funcționat și cât de importante au fost breslele de meseriași în Sighișoara este obligatoriu să vizitezi și Casa Breslelor. Ai să înțelegi mai bine istoria orașului și ai să vezi numeroase unelte și mașinării vechi de secole.
Ți-a mai rămas ceva timp? Atunci plimbă-te fără direcție pe străduțele pietruite sau coboară în orașul nou.
Răsfață-te cu un langoși autentic sau cu un preparat tradițional și nu uita să respiri aerul de poveste.
Sighișoara nu este un muzeu cu oră de închidere așa ca nu te grăbi pentru că lumea este mereu acolo pentru tine și fiecare dintre noi își cunoaște ritmul.
0