NOMAD ÎN ROMÂNIA

Turbăria Lăptici, mlaștina din munte

elanomad-turbarialaptici-blogger (10 of 10)

Ai vizitat vreodată o turbărie? Mărturisesc că și noi suntem novici în explorarea lor.

Pe teritoriul României ai să întâlnești numeroase astfel de locuri iar importanța lor pentru mediu ne-a făcut să vrem să ajungem la cea mai apropiată turbărie.

DE CE SUNT ACESTE LOCURI STUDIATE ȘI OCROTITE?

Sunt zone mocirloase, umede, acoperite cu vegetație variată specifică. Se formează de cele mai multe ori în depresiuni unde apa stagnează.

Iată-ne ajunși laTurbăria Lăptici, arie protejată din Parcul Natural Bucegi situată la o altitudine de 1500 m.  I se mai spune și tinov sau mlaștină iar comparat cu alte tinoave din țară, este redus ca suprafață.

Se întinde pe 14.9 hectare însă ascunde comori rare, chiar relicte glaciare cum este salcia de turbă, o specie ce se întâlnește doar aici.  Microfauna este variată  și carcateristică mlaștinilor oligotrofe (de altitudine).

Mușchiul de turbă, Sphagnum, se întâlnește în multe  puncte din Bucegi însă în Turbăria Lăptici ajunge să formeze depozite de turbă în masă compactă de 1 m grosime.

CE ESTE TURBA?

Turba este un îngrășământ natural,  o varietate de cărbune inferior de culoare cafenie sau neagră formată prin descompunere lentă.  La Turbăria Lăptici vorbim despre turbă oligotrofă lipsită de materie minarală și humus, distribuită pe soluri imperfecte cu o aciditate puternică. Este constituită pe bază de mușchi și resturi lemnoase.

MUȚI ÎN FAȚA NATURII

Ne este greu să asociem muntele  și altitudinile mari cu noțiunea de mlaștină. Tocmai acest lucru face ca Turbăria Lăptici să fie cu adevărat specială și unică.  Pentru că este arie protejată nu vei avea voie să calci în afara podețului de lemn.  O poți explora pe o  suprafață amenajată de 800 de m iar panourile informative de pe traseu sunt un plus.

Un obiectiv din Bucegi pe care te invit să îl descoperi, mai ales că nu necesită un efort extraordinar, putând fi parcurs în 30 de minute.

Vizitarea turbăriei este gratuită iar programul poate suporta modificări în funcție de anotimp.

UNDE – judetul Dâmbovița, pe teritoriul comunei Moroeni

PROGRAM – 24 H din primăvară până toamna târziu, pe timpul iernii Turbăria Lăptici este închisă

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment