NOMAD ÎN ROMÂNIA

Topul celor mai frumoase locuri din județul Dâmbovița

elanomad-targoviste-dambovita

Pentru că de cele mai multe ori aventurile noastre pornesc din București, am căutat mereu locații în care să ajungem rapid și de unde să ne și putem întoarcem în aceeași zi.

Județul Dâmbovița ne-a fost mereu la îndemână, aici găsind întotdeauna  ceva nou de văzut și explorat.

Și dacă tot am strâns căteva la activ, punem pe o listă deschisă cele mai frumoase și interesante locuri din județul Dâmbovița

1 CONACUL BRÂNCOVENESC DE LA POTLOGI

Situat la aproximativ 50 km de București, Conacul Brâncovenesc Potlogogi  este un ansmblu impunător, restaurat între anii 2011-2015 pe fonduri europene.

Ridicat în 1698 Conacul de la Potlogi a fost lăsat moștenire de către Constantin Brâncoveanu, fiului său cel mare, Constantin.

Biletul de intrare costă 10 RON pentru adult și 5 RON pentru elev/student/pensionar. Surpriza cea mai mare a fost ghidul care este inclus în preț și te însoțește pe tot parcursul vizitei. Am aflat informații interesante despre obiceiurile familiei Brâncovenilor.

Adresă: DJ711A, Potlogi 137370
Citește mai multe informații în acest articol 

2 TURBĂRIA LĂPTICI

Iată-ne ajunși la Turbăria Lăptici, arie protejată din Parcul Natural Bucegi situată la o altitudine de 1500 m.  I se mai spune și tinov sau mlaștină iar comparat cu alte tinoave din țară, este redus ca suprafață.

Se întinde pe 14.9 hectare însă ascunde comori rare, chiar relicte glaciare cum este salcia de turbă, o specie ce se întâlnește doar aici.

Adresă: județul Dâmbovița, pe teritoriul comunei Moroeni

Citește mai multe informații în acest articol

3 Lacul Bolboci

I se mai spune “Marea din Bucegi” și este un lac de baraj artificial de o frumusețe răpitoare.

L-am vizitat și noi într-o zi de primăvară într-una dintre aventurile noastre de weekend.

Fie că îl vei admira de la bază sau de pe culmile înalte ale Bucegilor, Lacul Bolboci este locul în care ai să revii, mai ales că de aici pornesc mai multe drumeții.

Adresă: județul Dâmbovița, masivul Bucegi, pe râul Ialomița

4 Cetatea Curtea Domnească și Turnul Chindiei

Deseori în drumul nostru, Târgoviște a ajuns să se transforme  în popas, fie că ne oprim doar pentru a mânca sau pentru că suntem însoțiți de curioși care nu au călcat niciodată în vechea capitala a Țării Românești.

Nici nu mai știm de câte ori am vizitat Curtea Domnească dar cel mai important este că încă nu ne-am plictisit. Ansamblul de fortificații medievale  au servit ca reședință unor voievozi al căror nume sunt menționate încă de la intrarea în complex.

Biserica Domnească  este de o frumusețe răpitoare, pictura de la interior conținând cea mai amplă galerie de portrete de domnitori munteni

La momentul zidirii, construcția era cea mai mare clădire religioasă din Țara Românească.

Turnul Chindiei a fost construit în perioada în care a domnit Vlad Țepeș. De-a lungul vremii a suferit diverse modificari, forma din prezent nefiind cea originală. Inițial a fost un turn-clopotniță, apoi foișor și turn ceasornic.  Măsoară 27 de metri iar astăzi este locul cel mai potrivit de unde vei putea admira orașul. Nu te lăsa speriat de ce 122 de scari pe care va trebui să le urci. Merită din plin!

Adresă: Calea Domnească nr.181, Târgoviște

5 Cheile Zănoagei

Poate cel mai frumos traseu marcat din Munții Bucegi, Cheile Zănoagei este o variantă excelentă de a petrece o zi în natură

Din  Sinaia nu faci mai mult de o oră iar din București drumul cu mașina se parcurge în aproximativ de 2 ore jumătate.

Zona este absolut minunată însă nu te abate de la marcaje întrucât este frecventată de urși și mistreți o dată cu lăsarea întunericului.

Adresă: situate în Masivul Bucegi, pe Valea Ialomiței, în raza localității Moroeni

6 Lacul Scropoasa

Construit în 1929, lacul este unul artificial cu potențial hidroenergetic, lucru ce a determinat construirea primei hidrocentrale din România, la Dobrești în 1936.

Nu știu dacă este la fel de frumos în orice anotimp dar toamna lacul Scropoasa pare desprins dintr-o lume de basm.

Adresă: drumul către Moroeni pe DJ 714

Citește mai multe informații în acest articol

7 Cascada 7 Izvoare

Legendele despre Cascada 7 izvoare  circulă încă din vremea dacilor când însuși zeul Zalmoxe ar fi băut apă din izvorul considerat sacru.  Mai târziu, vrând să păstreze apa doar pentru el, dictatorul Ceaușescu ar fi vrut să interzică accesul în zonă.

În 1927 apa a început să fie testată iar mai târziu s-a descoperit că este cea mai pură din lume, fără azotiți și azotați.

Adresă: drumul către Moroeni pe DJ 714 în apropiere de Lacul Scropoasa

Citește mai multe informații în acest articol

8 Zimbrăria Neagra Bucșani

Zimbrul este o specie de bizon întâlnit tot mai rar în sălbăticie. Fără a avea prădători naturali dar vânat masiv de către om, zimbrul a dispărut de pe teritoriul țării  în anul 1762.

În prezent în Romania exista 4 rezervații  ce se pot vizita – Hațeg, Vama Buzăului, Dragoș Vodă și Bucșani.

În anul 1958 România a primit o pereche de zimbri din Polonia iar aceștia au fost duși la rezervația Hațeg.

Neagra Bucșani s-a înființat în anul 1983 cu scopul adaptării și repopularii pădurilor românești cu zimbrii. Este cea mai mare rezervație ca număr de exemplare de pe teritoriul României și se întinde pe o suprafață de 162 ha în Padurea Neagra.

Adresă: DJ, 137070

Citește mai multe informații în acest articol

9 Mănăstirea Dealu

La doar 6 km. de localitatea Târgoviște se află  Mănăstirea Dealu,  un important punct de interes turistic al județului Dâmbovița.  Întemeiată de Mircea cel Bătrân dar recladită și ctitorită de Radu cel Mare, construcșia a fost terminată în timpul domniei lui Vlăduț Voievod între anii 1510-1512,

Aici a fost instalată prima tiparniță din Țările Române, prima carte fiind un Liturghier.

A funcționat pe rând ca lagăr de prizonier turci, depozit de muniție, mănăstire de călugări dar și țscoală pentru copiii de turpă.

Între 1912 și 1940 mănăstirea a adăpostit Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, unde a studiat principele moștenitor Mihai al României.

Decapitat la Câmpia Turzii, capul Voievodului Mihai Viteazul a fost adus de paharnicul său la mănăstirea Dealul și înmormântat cum se cuvine lângă osemintele tatălui său.

Mănăstirea Dealu este una dintre cele mai mari necropole domnești din țară, aici fiind înhumați numeroși domnitori ai Țării Românești și alți membrii ai familiilor lor.

Adresă: Aleea Mănăstirii nr. 1 Viforâta, Dâmboviţa

10 Peștera Ialomiței

Adresă: Bucegi Natural Parc, Aleea Peștera Ialomiței, Moroeni 137313

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment