ÎN JURUL LUMII

Skopje, o zi în capitala statuilor

elanomad-skopje (3 of 54)

„Întotdeauna binevoiește cu un zâmbet, pentru că zâmbetul este începutul iubirii”. Maria Tereza

Un citat plin de sens, piatră de temelie a poveștii pe care urmează să o relatez în acest articol.

Capitală a Macedonie de Nord, Skopje este un orașul al contrastelor.

O țară nouă, cu o istorie veche, Macedonia si-a căpătat independența față de Iugoslavia în anul 1991.De atunci, numele acestei micuțe țări a fost motiv de dispută între ea și vecinii greci. Atena nu a recunoscut niciodată Macedonia ca țară, pe motiv că denumirea aparține unei provincii din nordul Greciei.

După 27 de ani de dezbateri aprinse numele a fost schimbat în Macedonia de Nord, însă este puțin probabil ca cele două popoare să își strângă mâinile prietenește.

Skopje este cel mai mare oraș al Macedoniei de Nord, un nod important pe ruta balcani, ce leagă Belgrad de Atena.

La prima vedere poate părea kitschos dar asta este o chestie de gusturi, căci și kitsh-ul este o modă. Este un oraș ce și-a format în ultimii ani o identitate aparte.

CAUȚI CAZARE ÎN SKOPJE? CLICK AICI PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVARE

În urma cutremurului din 1963 mai multe clădiri istorice au fost devastate. În încercarea de a restaura și adăuga noi monumente  de mândrie națională guvernul Macedoniei de Nord a împodobit Skopje cu peste 1000 de statui. Le vei observa cu siguranță pentru că ai să le întâlnești la tot pasul.

S-a dorit deasemenea o promovare a turismului, costul statuilor fiind de 260 de milioane de euro. O bătaie de joc ai fi tentat să crezi dacă calculezi salariul mediu al unui localnic.

Așadar să trecem rapid în revistă pe ce s-au cheltuit banii.

Ei se jură că nu-i el, dar grecii l-au recunoscut.

Înaltă cât un bloc cu opt etaje, statuia din centrul orașului pare să îl reprezinte pe Alexandru Macedon. „Orice asemănare cu personajul este pur întâmplătoare”, ar spune artistul. Numele oficial este Călărețul Războinic și a costat nu mai puțin de 7.5 milioane de euro.

Mama Macedoniei

Preferata mea este fântâna ce reprezintă femeia în patru ipostaze (fecioară, gravida, mamă, bătrână). Să fie mama lui Alexandru cel Mare? Care Alexandru?

Născută în Skopje, într-o familie de albanezi, Maica Tereza este un simbol al orașului.

Casa memorială se află la doi pași de Piața Macedonia și a fost construită pe locul unei biserici catolice în care Maica Tereza a fost botezată.

Intrarea este liberă  iar la interior vei vedea multe obiecte ce au aparținut acestei femei atât de îndrăgite. Lipsește cumva o statuie? Nu, nu, este chiar acolo!

Cel mai pozat obiectiv din Skopje este Podul de Piatră, element emblematic peste râul Vardar, construit de Împăratul bizantin Iustinian în secolul VI.

Restaurat de mai multe ori de-a lungul timpului, podul este construit din blocuri de piatră, are 12 arcade și măsoară 214 metri.

Dintre monumentele ce înconjoară Podul de Piatră se evidențiază  impunătoarele statui ale lui Kiril și Metodiu, Fântâna Cailor dar și Războinicul despre care se zice că ar fi Filip al II-lea Macedon. Doar o supoziție nevinovată…

Seara podul este luminat de beculețe colorate, ca o sărbătoare permanentă. Spiritul  festiv este diminuat de cerșetori, majoritatea copii, așezați strategic pe pod odată cu lăsarea serii.

Un alt pod ce merită vizitat este Podul Artelor cu ale sale 29 de statui închinate artiștilor renumiți ai Macedoniei.

O plimbare pe lângă învolburatul râu Vardar te va conduce  aici.

Imediat lângă este Podul Civilizațiilor la capătul căruia se află  Muzeul de Arheologie.

Toate clădirile din jurul râului sunt noi iar schelele ce se observă în depărtare sunt mărturie a faptului că Skopje este într-o permanentă dezvoltare.

E clar că macedonenilor le plac lucrurile de mari dimeniuni. Excepție nu fac nici ambarcațiunile desprinse parcă din filmele cu pirați pe care ai să le observi pe malul râului. Acestea au fost transformate în restaurante iar o masa aici  face parte din experiența locală.

Și dacă sunt orașe ce au un Arc de Triumf, de ce nu ar avea și Skopje unul? Important este să fie mare, scump (cam 4 milioane de euro), iar dacă nu are însemnătate istorică i se atribuie.

Iată așadar Poarta Macedoniei, construcție prin care sunt celebrați 20 de ani de independență a țării.

Dar poate cea mai frumoasă poveste din Skopje este Vechiul Bazar. Construit în urma cu mai bine de 7 secole, acesta a reușit să rămână viu și în el să se reflecte diversitatea culturală a locului.

Un zumzet permanent, o plăcută agitație ce se împletește perfect cu chemarea musulmanilor la rugăciunea de seară.

Pe străduțele pietruite și înguste artizanii își expun marfa ca la muzeu.

Tavernele cu mâncare se întrec în oferte care mai de care mai apetisante. Influențele turcești se simt din plin în gastronomie.  Carnea este cel mai iubit preparat iar Kebabul este vedeta.

Bazarul se întinde până aproape de cetatea Kale localizată pe dealul cel mai înalt al orașului.

Cea mai frumoasă priveliștea asupra Skopje o ai din turnul cetății. Dintre cele  70 de turnuri de piatră au rămas în picioare astăzi doar 3. Moneda de bronz a lui Alexandru al III-lea  dar și alte comori au fost descoperite aici de către arheologi.

 

Apusul văzut din turnul Kale este unul dintre cele mai spectaculoase.

Am descoperit o capitală care ne-a încântat simțurile și  în care ne-am întoarce. Animată și interesantă din multe puncte de vedere, și-a făcut loc pentru o viață în tolba cu amintiri nomadice.

Cu oameni simpli dar filozofii complicate de viață, cu orgolii vechi și averi risipite ostentativ Skopje a reușit să ne dăruiască bucuria pe care o căutăm în permanență.

 

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment