ÎN JURUL LUMII

Paphos – insula Afroditei

cipru

Am să îți povestesc astăzi despre o destinație însorită de care m-am îndrăgostit la prima vedere . Cu mult potențial turistic, începe să aibă parte de promovarea pe care o merită.

Un loc micuț, din Cipru, perfect pentru un concediu  relaxant.

Paphos este vedeta acestui articol, o minunată insulă scaldată în soare, aflată la mare Marea Mediterană.

Am ales să îl vizitez la început de sezon, în luna mai. Temperaturile sunt blânde 25-30 de grade, perfecte atât pentru plajă cât și pentru drumeții.

Dincolo de eticheta de stațiune estivală, Paphos este și despre istorie. Se spune că zeița  dragostei și a frumuseții Afrodita, s-a născut aici, devenind unul dintre cele mai importante repere ale orașului.

Vacanța mea a fost doar despre soare și plajă și mai puțin despre vizitat împrejurimile sau aflat date istorice.

Nu din ignoranță ci dintr-o nevoie acută de incărcat bateriile și de a-mi bucura sufletul cu liniște.

Uneori de asta avem nevoie cu toții – deconectare de la tot ce înseamnă  cotidian.

 

Cea mai buna ofertă de zbor am gasit-o la Ryan Air și în general biletele nu sar de 55-60 euro dus-întors.

Aeroportul este mic și destul de bine conectat cu orașul, se ajunge cu autobuzele 612 și 613 prețul fiind între 1.50 euro si 2.50 euro în funcție de oră. Durata călătoriei este de 40 de minute iar biletul poate fi cumpărat direct de la șofer. O variantă mai rapidă este cu taxiul, 20 de minute cu un cost de aproximativ 35 euro.

O surpriză plăcută a reprezentat cazarea. Un studio spațios de o curățenie exemplară ce mi-a depășit așteptările. Prețul decent, locația bună dar și personalul prietenos mă face să recomand Valentino Apartments.

Paphos are multe de oferit, este o destinație potrivită tuturor categoriilor de turiști.

Orașul nu are o arhitectură aparte. Cladirile sunt puțin înalte, bulevardele largi și aerisite.  Reține că în Cipru se conduce pe partea stangă așa că fii atent atunci când traversezi strada.

Portul din Paphos este o zonă marcantă a stațiunii, asta și pentru că abundă în restaurante, taverne și cafenele  cu specific cipriot și nu numai.

O plimbare la apus poate fi o idee excelenta de a încheia o zi plină.  

CAUȚI CAZARE ÎN PAPHOS? CLICK AICI PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVARE

Și înainte să o închei trebuie să o începi savurandu-ți băutura preferată la malul mării cu planul bine stabilit pentru ziua respectivă.

Excursile pe mare sunt optiuni bune de luat în calcul.  Durata este de 4-6 ore. Prețul diferă în funcție de serviciile oferite și pot ajunge la 40-50 euro. Există și ambarcațiuni  cu podea din sticlă prin care poți admira viața din adâncuri. Da! MI-NU-NAT!

Rezervația de păsări și animale adăpostește 374 de specii de păsări, zebre, cămile, maimuțe, reptile, un adevărat rai sălbatic de care te invit să te bucuri.

În zona portului se poate mergem la castel, loc de o mare importanță istorică, construit inițial ca fort bizantin de protecție, devenind mai apoi închisoare și chiar depozit de sare. Dupa ce este distrus de cutremurul din 1222 este reconstruit de Lusignans. A fost apoi demontat de venețieni și restaurat de otomani în urma cuceririi insulei. Așadar suntem martori a 800 de ani de istorie cuprinși într-o cladire emblematică și de neclintit de la malul marii.

Plaja din Paphos este micuță așa că eu m-am orientat către regiunea Coral Bay, nu foarte departe de Paphos, la o distanta de doar 6 km.  Am ajuns aici cu autobuzul.

Plajele din regiune sunt Lara, Keratide, Maniki, liniștite, foarte curate, perfecte pentru familii însoțite de copii.

Perla este cu siguranță Coral Bay, plajă ce a primit ani la rând Steagul Albastru pentru servicii deosebite oferite turiștilor.

Nisipul este fin iar apa foarte curată. 

Poți lua prânzul la una dintre tavernele din apropiere, prețurile sunt decente iar mâncarea este diversificată și delicioasă.

Dar gata, te las să descoperi și să îți construiesti propria poveste pe insula Afroditei într-o atmosfera de vacanță. 

Și ca de fiecare dată îți doresc să ai bucurie în suflet și soare în priviri.

 

CITEȘTE ȘI

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment