Chiar dacă se spune că toate drumurile duc la Roma uneori ele te mai ocolesc pe la Milano. Nu întâmplător te duc acolo! Pe langă capitala modei orașul are și o istorie interesantă cu multe obiective turistice de neratat.
Milano acel copil popular al Italiei, s-a născut să strălucească. A avut norocul să se afle în cea mai prosperă regiune a Italiei, pe câmpiile Lombardiei.
Cine nu a auzit de casele de modă italiene cunoscute în toata lumea? De galeriile comerciale luxoase sau de Domul din Milano?
O vacanță aici îți oferă nu doar o lecție de stil ci și una de istorie.
Să nu uităm nici de împrejurimile orașului. Unul dintre cele mai frumoase lacuri ale lumii, Como, este la mai puțin de o oră de Milano.
Așadar nu a fost greu să punem degetul de hartă și să ne trezim exploratori pe străzile milaneze.
Orice vacanță în Italia începe cu o cafea bună. Un espresso senzațional și unde altundeva decât în Piazza del Duomo pentru că și panorama trebuie să fie sublimă. Iar după ce desenăm în gând traseul ne ridicăm și pornim din loc.
CAUȚI CAZARE ÎN MILANO? AICI PENTRU CELE MAI BUNE OPȚIUNI.
CLICK PE NUMELE UNITĂȚII DE CAZARE PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVARE
LUXURY APARTMENT IN THE HEART OF MILAN
NU AI GĂSIT CE CĂUTAI? ÎNCEARCĂ ȘI AICI
DOMUL DIN MILANO
Catedrală romano-catolică este închinată Fecioarei Maria. Domul este o construcție simbol a Italiei. Este a treia ca mărime după Biserica Sfântul Petru din Roma și Catedrala Santa Maria din Florența.
Cu o arhitectură în stil gotic și elemente sculptate de-a lungul a 6 secole lucrarea a început în anul 1386.
Vei admira peste 3400 de statui lucrate cu migală în marmură dar și 135 de turle cu înălțimi amețitoare.
Domul are cele mai mari ferestre din lume atribuite unei clădiri.
Cel mai bine vei observa detaliile de pe acoperișul Domului de unde te vei simți copleșit de multitudinea de statuete.
Cea mai importantă dintre ele este statuia dedicată Fecioarei Maria, La Madonnina, emblemă a orașului Milano, aflată la peste 100 de metri înălțime, imbrăcată în aur.
În timpul celui de-al doile război mondial statuia a fost acoperită pentru a nu atrage atenția fiind foarte strălucitoare în lumina soarelui.
O regulă spunea ca nici o construcție din oraș nu ar trebui să fie mai înaltă decât cea a Sfintei Maria însă câteva clădiri au reușit să o depășească iar în semn de respect și-au așezat deasupra o copie a Madonninei.
Catedrala a fost sculptată exclusiv în marmura de Candoglia, carierele de unde se extrage această marmură fiind utilizate doar pentru lucrarile de restaurare a Domului ce se fac periodic din pricina poluării dar și a conditiilor meteo.
Singura organizație ce se ocupă de estetica Domului este Venerada Fabbrica del Duomo cu o vechime de 600 de ani.
Capacitatea construcției este de nu mai puțin de 40 000 de locuri.
Faptul că este întotdeauna într-o continua renovare a făcut să se nască o simpatică zicală populară printre familiile italiene cu copii la școală: “vei termina de învățat când se va termina de curațat Domul”.
Cu siguranță catedrala a fost gândită ca un edificiu grandios menit să atragă priviri și să impresioneze.
PIAZZA DEL DUOMO
Piața Catedralei din Milano definește centrul orașului marcând deopotrivă și cel mai popular loc din Milano. Gândită inițial în secolul 14, forma pieței așa cum o știm astăzi a fost conturată la jumatatea secolului 19 la inițiativa arhitectului Giuseppe Mengonni care a înconjurat piața cu impozante cladiri, excepție facând Domul și Palatul Regal ce se aflau deja acolo.
Cea mai importantă construcție a lui Mengonni este Galleria Vittorio Emanuele II.
Astăzi Piața are 17000 de metri pătrați însă nu a fost întotdeauna atât de încăpătoare.
Pentru a căpăta spațiu a fost nevoie de demolarea unor edificii religioase foarte importante pentru milanezi, Basilica di Santa Maria Maggiore, înghițită ulterior de Dom, și Bazilica Tecla.
Însuși Papa Pius II a aprobat demolarea Bisericii Tecla pentru un spațiu mai mare demn de o construcție fastuoasă cum este Domul din Milano.
În prezent Piazza del Duomo servește ca loc de întâlnire, scenă pentru spectacole și loc de relaxare sau luat masa la restaurantele cochete de pe margine. Mereu aglomerată în timpul zilei Piața pare că vibrează sub pașii celor care ajung aici. Spre seară respiră liniștită transformandu-se într-un loc romantic numai bun pentru o plimbare sub razele lunii.
GALLERIA VITTORIO EMANUELE II
Galleria Vittoria Emanuele II este cel mai vechi centru comercial de tip shopping mall din Italia. Numele Galeriei este dat de în cinstea primului rege al Italiei, Victor Emmanuel II iar designul este gândit de arhitectul Giuseppe Mengoni între anii 1865-1877.
Din păcate arhitectul a murit înainte ca lucrarea sa să fie finalizată, în urma prăbușirii de pe schelă.
Tavanul galeriei este foarte înalt, realizat la din sticlă și decorat cu picturi murale. Se pot observa picturi ce reprezintă Europa, America, Asia, Africa sau mozaicuri ce fac trimitere la Arta, Industrie, Știintă și Agricultură.
Designeri celebri ca Prada sau Gucci dețin aici magazine cu articole de lux și bijuterii foarte scumpe. Uneori Galeria pare un podium pe care defilează cei mai eleganți italieni.
Un loc în care istoria s-a împletit cu rafinamentul încă din cele mai vechi timpuri și unde astăzi ni se așterne înaintea ochilor luxul într-o manieră unde “prea mult” este egal cu bun-gust.
CASTELUL SFORZESCO
Reședință reglă a familiei Sforza castelul este o lucrare impunătoare din cărămida roșie la designul căruia a participat inclusiv Leonardo Da Vinci.
Turnul cu Ceas și inserții de marmură reprezintă intrarea principală în curtea castelului. A fost proiectat de Antonio Averulino cunoscut și sub numele de Filarete, de unde și numele de Turnul Filarete.
Turnul a fost dedicat Regelui Umberto reprezentat călare într-o gravură pe marmură.
Alături de aceasta regăsim pe turn și statuia Sfântului Ambrozie.
La decorul turnului participă și fântâna arteziană proiectată chiar în fața acestuia.
Considerat inițial un loc al asupririi din pricina ocupației franceze, milanezii l-au dorit dărâmat însă arhitectul Luca Beltrami l-a transformat în centru de cultură alegând să expună aici colecții de artă.
În prezent în interiorul castelului se regăsesc 12 muzee printre care Muzeul Artelor, Muzeul Instrumentelor Muzicale, Muzeul Mobilei, dar cel mai important muzeu este Pinacoteca unde sunt expuse manuscrise ale lui Michelangelo si da Vinci.
PARCUL SEMPIONE
Situat în centrul istoric al orașului, parcul Sempione se întinde pe o suprafață de 386000 mp, Faptul că este atat de vast îl face un loc foarte popular, perfect pentru a evada din aglomerația de turiști.
Parcul se află în imediata apropiere a Castelului Sforzesco și a fost proiectat să ofere o vedere panoramică atât asupra castelului dar și către un alt simbol important din Milano, Arcul Păcii.
Este de reținut că întreaga zonă a parcului are acoperire gratuita wifi.
Te poți relaxa pe iarbă la un picnic sau poti observa rățuștele pe lac. Orice plimbare în parc este o terapie pentru minte așa că nu îți refuza o porție de natură.
ARCUL PĂCII
Monument in stil neoclasic cu o înălțime de 25 metrii Arcul Păcii este dedicar împăratului Napoleon Bonaparte. Arcul a fost construit din marmură și decorat cu basoreliefuri și statui din bronz.
Detaliile reprezintă evenimente importante din istoria Italiei ca fondarea regatului Lombardo-Venețian dar și personaje din mitologie ca Apollo, Minerva sau Marte.
Situat în Piazza Sempione, cu iesire prin parcul Sempione, Arcul Păcii se află chiar în spatele Castelului Sforzesco. Astfel poți bifa trei obiective turistice doar în această zonă.
BISERICA SANTA MARIA DELLE GRATIE
Biserica Santa Maria delle Gratie este o bijuterie din secolul 15, lucrare murală a marelui arhitect renascentist Donato Barmante.
Găsim aici celebra operă a lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, o capodoperă a genului.
A fost restaurată de multe ori ajungând să fie chiar spălată, lucu ce i-a știrbit din strălucire.
Poate fi admirată doar în grupuri restrânse de persoane cu achiziționarea unui bilet de vizitare în prealabil.
În timpul celui de-al Doilea Răboi Mondial biserica a fost bombardată. Faimoasa pictură a reușit să se salveze protejată de zidul bisericii.
Biserica Santa Maria de la Grazie este inclusă pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.
Pentru mine Milano rămăne orașul șarmant cu miros de tei pe care pe care l-am descoperit într-un city-break de vară. Ne-a plăcut, ne-a cucerit, mai venim….
1 Comment