L-am numit frățiorul mai mic al lui Dubrovnik și nu pentru că ar fi mai prejos, ci pentru că nu este la fel de aglomerat ca cel dintâi.
În materie de obiective turistice Zadar are din plin cu ce să îți umple timpul. Majoritatea dintre ele sunt concentrate în partea veche a orașului, astfel că le vei putea parcurge într-un timp lent, poate chiar într-o după amiază.
Am documentat totul în acest vlog iar mai jos am să îți detaliez câteva chestiuni interesante pe care ar fi bine să le cunoști dacă te hotărăști să vizitezi Zadar
Am plecat la drum fără a avea așteptări și fără a ne documenta în prealabil. La urma urmei de la Zadar nu ne-a dorit mai mult decât un city-break care să ne scoată puțin din zona de cotidian,
2 bilete la low cost au rezolvat situația și iata-ne ajunși în Hrvatska sau Croația, așa cum o cunoaștem cu toții.
Din aeroport am ajuns în centrul orașului cu autobuzul. Biletul se achită cash la șofer iar costul lui este de 5 euro/persoană.
Nici de această dată nu am fost dezamăgiți de cazare. Dacă te tentează să ai un super view vezi unde am stat noi – Villa Valentina
VEZI CELE MAI BUNE CAZĂRI DIN ZADAR (click pe numele hotelului pentru detalii)
- Villa Valentina
- Apartment & Room’s Anni
- Hotel Sky
- Apartments Marina
- Pavle’s Apartment
- Apartments Lara & Luka
- Apartments Puntamika
- Apartments & Rooms Hosana
- Apartments Piero
- Nora Rooms
- Destino City Apartments
- Dolcevita II
- Adriaticum Luxury Accommodation
- Villa Liburnum
- Apartments Basioli
- Arsenal Apartments
- A’marie Apartments SELF CHECK-IN
- Apartments Marant
- Cozy Old Town Apartment
- Marcel Zadar City Center
- Apartment Nath
- Pavle’s Apartment
NU AI GĂSIT CE CĂUTAI? ARUNCĂ UN OCHI ȘI AICI
Personal preferăm cazari cu mic dejun asta ca să nu pornim în explorare cu burticile goale. Și după ce am văzut prețurile la restaurantele din Zadar ne-am convins că o cazare cu mic dejun a fost un plus al acestei vacanțe.
În zadar am căutat restaurante cu prețuri sub 50 euro…și aici nu ne referim la cel de tip fast food unde mai ai șanse să găsești ceva aproape decent.
Nu înțelegem cum trăiesc oamenii din Croația cu așa prețuri mari.
Prețuri mâncare restaurant (exemple): pizza – 11-15 euro, bere locala – 4 euro, pește 25-30 euro/porția, fripura + garnitură 15-20 euro/porția, cupta de înghețată – 2 euro.
Vă scriam că am avut o cazare bună însă nu chiar aproape de punctele noastre de inters. Astfel că am circulat destul de mult cu autobuzul, unde o călătorie ne-a costat 1.60 euro, valabilă 50 de minute.
Moneda de circulație în Croația este kuna însă peste tot poți achita înclusiv în euro, paritatea fiind una corectă de cele mai multe ori. Magazinele mici de tip butic nu acceptă plata cu cardul.
Atenția noastră s-a îndreptat spre centrul orașului, partea veche mai exact. Am bătătorit străduțele pavate cu marmură lucioasă și am descoperit pe rând fiecare obiectiv care parcă ne apărea în cale, gata să ne spună povestea lui.
BISERICA SFÂNTA MARIA
Biserica Sfânta Maria a fost construită în partea de est a centrului vechi în anul 1066.
Fațada este un renascentistă iar dacă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost bombarbată, imediat după a fost restaurată.
BISERICA SFÂNTUL DONAT
Constuita în secolul al IX- lea, biserica Sf Domnat este cel mai mare exemplu de arhitectură bizanțină din toată Dalmația.
Forma sa circulară, neobișnuită, o face sp fie unul dintre cele mai vizitate puncte de atracție din oraș. Multe dintre pietrele ce au ajutat la construcția ei au fost luate din Forumul Roman.
Biletul de intrare costă 3 euro.
CATEDRALA DIN ZADAR ȘI TUNUL CU CLOPOTNIȚĂ
I se mai spune și Catedrala Sfintei Anastasia ale cărei rămășițe se gasesc la interior. O împletire de stiluri arhitecturale, bizantin și romantic, datorită perioadelor în care a fost construită, o face să fie una dintre cele mai frumoase biserici din Dalmația.
Interiorul catedralei se poate vizita gratuit. Pentru o vedere spectaculoasă asupra orașului te poți urca în turnul de lângă catedrală.
Biletul pentru a te urca în tunul cu clopotniță este de 2 euro. Ai grijă la urechi deoarece clopotele fac un zgomot asurzitor atunci când încep să bată.
STÂLPUL RUȘINII
Aflat în Piața Croată, acest monument era cel mai de temut lucru care se i se putea întâmpla cuiva ce comisese o infracțiune.
Acesta era locul de pedeapsă unde cei certați cu legea erau legați, biciuiți și batjocoriți public.
Totul se întâmpla ca un spectacol plin de violență al cărui scop era să ofere o lecție tuturor celor care participau.
PIAȚA POPORULUI
Datorită poziției, foarte aproape de intrarea în partea veche, Piața Poporului este greu de ratat. Cândva centrul vieții publice din Zadar, piața este străjuită acum de impunătorul turn cu ceas pe care îl vei observa cu siguaranța dar și de primărie. Vei putea lua loc și la una dintre cafenele cochete din piața. Cafeaua de aici este delicioasă.
FORUMUL ROMAN
Impresionantele ruine ce alcătuiesc Forumul Roman datează din perioada I Î. Hr, și III d. Hr.
Forumul se află în apropierea vechilor biserici Sf. Donat și Sf Maria iar seara oferă un spectaculos joc de culori datorită ledurilor care se aprind în jurul lor,
În perioada romană locul obișnuia să fie o piață centrală.
PIAȚA CELOR 5 FÂNTÂNI
Situate între zidurile orașului stau cele 5 fântâni construite de venețieni pentru a ajuta orațul să reziste în fața atacurilor turcești. Fântâmile erau legate între ele printr-un bazin subteran iar astăzi nu mai funcționează însă rămâne unul deosebit de intim și romantic.
FALEXA, ORGANUL MĂRII ȘI SALUTUL SOARELUI
Marea…atât de dragă nouă înnobilează Zadarul ca o nestemată. Cel mai bine o puteți admitra de pe faleză. Bine organizată faleza din Zadar vă va purta pașii către Orga Mării sau Organul.
O instalație gigantică cu tuburi subacvatice transformată într-un instrument muzical la care cântă marea. Sunetele sunt date de valuri atunci când ajung la mal, un dispozitiv asemănător se mai găseste la San Francisco.
Câtiva pași mai încolo se găsește Salutul Soarelui, o formă circulară plină de 300 de plăci solare ce atunci când se întunecă acompaniază printr-un spectacol luminos Oraga Mării.
Tabloul nu este complet fără cel mai frumos apus din lume.
Si nu o zic doar eu, Albert Hitchcock a spus că nu există un apus mai frumos niciunde.
Cuvintele îi sunt întărite de zecile de oameni care în fiecare după amiază iau un loc pe scările de pe faleză și aplaudă apusul portocaliu care se pierde în mare.
Mai ai timp de petrecut în Zadar? IATĂ CE MAI POȚI FACE AICI!
Dacă ți-a mai rămas ceva timp de petrecut în Zadar poate ar trebui să explorezi și plajele din oraș. Trebuie să știi că majoritatea plajelor sunt numite după restaurantele sau clădirile în fața cărora se află.
De regulă poți face baie cam pe oriunde în oraș, plaja însemnând de cele mai multe ori un ponton betonat cu scăriță metalică.
Cea mai populară și frumoasă zonă unde poți merge la plajă în Zadar se numște Borik . Plaja este cu pietre însă sunt și câteva zone mici cu nisip, cel mai probabil adus. Recomandăm să aveti cu voi încălțămintea specială pentru apă, în mare fiind de asemenea pietre.
Dacă vrei să te îndepărtezi puțin de oraș poți alege dintre multele excursii optionale de o zi pe care le poți achiziționa de la tarabele amplasate lângă podul ce face legătura între oraș și centrul vechi. Fie că alegi să mergi la Plitvice, Kornati sau Krka, costul unui bilet va fi de aproximativ 80 de euro/persoană în sezon.
Cum a fost pentru noi Zadar? O gură de aer proaspăt și familiar, asta și datorită asemănării dintre el și orașele italiene pe care le adorăm.
Cum nu am ajuns la Pltivice ne-am promis ca vom reveni în Croația negreșit.
Experiența de aici rămâne una solară, pozitivă, una dintre amintirile pe care le vom purta mereu în suflet.
0