ÎN JURUL LUMII

3 zile în Barcelona – explorăm orașul lui Gaudi

elanomad-barcelona-blogger-calatorii (63 of 108)

Suntem păsări călătoare si zburăm din loc în loc după noi aventuri. Uneori căutăm să ne găsim, alteori să ne pierdem. Și de fiecare dată ajungem în locuri ce ne fac milionari în amintiri.

Călătorim! Singuri sau cu  alții din motive care mai de care mai diverse.

Și ajungem să ne răspundem la intrebari despre care nu știam că există.

Suntem în Barcelona, o destinație pe care ne-am luat libertatea să o explorăm 3 zile, la pas, relaxat cu promisiunea că ne vom reîntoarce.

După un zbor de aproape 3 ore din București iată-ne ajunși în orasul lui Gaudi. O varianta bună de a ajunge în centrul orasului o reprezintă autobuzul pe care il vei lua de la Terminalul 1. Este mai ieftin decât taxiul, costul unui bilet fiind de 5.90 euro

ZIUA I

Prima oprire o facem la cel mai faimos parc al Barcelonei – Parcul Guell

Pregateste te sa urci  căci  drumul e in pantă și multe dintre scarile rulante prezente pe traseu  nu functionează. Dar emoția descoperirii stilului unic al lui Gaudi ne dă putere să ne miscăm rapid.

Biletul de intrare costă 10 euro si la prima vedere parcul nu se diferentiaza cu nimic de orice alt parc. Un lucru este distinct totusi – ciripitul păsărilor ce zboară pe lângă palmieri  te duce cu gândul la un loc exotic.

Cărări înguste pe care esti invitat să păsesti, oameni din toate colțurile lumii, turisti ca și tine. Toți sunt aici. Parcul se țntinde pe o suprafață de 17 hectare dar majoritatea punctelor de interes sunt concentrate într-un singur loc. Dacă nu ai prea mult timp la dispozitie este ideal să consulți o hartă a parcului.

Îti dau un pont, poarta o sticla la tine pentru cand ti se va face sete. În  general cișmelele au apa potabilă în Barcelona.

Datorită poziției sale la o altitudine mare, în parc sunt câteva puncte de belvedere foarte interesante. Pregateste-te să surprinzi atmosfera pasnică a locului în contrast cu frenezia orașului.

Gaudi a conceput parcul cu o semnificație religioasă și în același timp organică și urbană iar pe locul pe care se afla acum Monumentul celor 3 Cruci fusese proiectată o capelă ce nu a fost construită niciodată.

Nu sunt adepta statului la coadă iar răbdarea nu este punctul meu forte dar ce nu face o fata pentru un loc instagramabil?

Fiecare element din parcul Guell are o semnificație. Există forme ce seamănă cu râuri de lavă sau copaci dar și forme geometrice, majoritatea fiind acoperite cu bucăți de ceramică colorată în stil mozaic numit Trencadis.

Ei și după așa baie de mulțime dar multumiti ca ne-am pozat cu Salamandra lui Gaudi am mers către urmatorul nostru obiectiv.

TELEFERICUL

Dar ca să ajungem aici e nevoie să mai urcăm puțin,

Cred ca noi căutam genul asta de locuri greu de ajuns altfel nu-mi explic cum ajungem să ne dăm sufletul de fiecare dată urcând.

Din momentul în care am facut itinerariul pentru Barcelona am pus pe listă o plimbare cu Telefericul Montjuic. Nesoarta a făcut ca acesta să nu funcționeze în ziua noastră dar din fericire baietii aștia mai au un teleferic.

Costul unui bilet este de 11 euro și dacă nu ai frică de înălțime merită să dai o tură.

Panorama asupra portului este impresionantă

Și cel mai tare este că dupa ce cobori din teleferic vei putea merge la plajă.

Atingem așadar un nou obiectiv în ziua cu numarul 1 – Plaja Barceloneta

Continuăm cu  o plimbare scurtă pe celebrul bulevard La Rambla și gata pentru astăzi, luam metroul catre ziua cu numarul 2.

ZIUA II

Mai odihniți decât în ziua precedentă și la fel de  inspirați ne-am trezit cu chef de aflat legende și povești din Cartierul GOTIC

Așa că nu am stat prea mult pe gânduri și am rezervat un tur gratuit prin vechiul cartier.Daca ai mai participat la astfel de tururi stii deja care este procedura.

Dacă faci asta pentru prima data, turul se face cu un ghid profesionist căruia la final de traseu îi vei face o donație, cam cât consideri tu că merită. Este un mod foarte practic și original, ca să nu mai vorbim de ieftin, pentru a afla informații interesante.

Timp de 2 ore ne-am plimbat prin cel mai vechi cartier al Barcelonei.

Ne-am minunat de catedrala  La Seu sau Santa Eulalia ale cărei ziduri impresionante le-am admirat și am descoperit o încântătoare gradină urbană, o oază de liniste, aproape ireală.

Am aflat despre tradiția Castel sau turnurile umane, construite la festivitati anuale din localitățile Cataloniei,

Se formează turnuri de oameni de aproximativ 6 etaje. La baza stau cei mai puternici în timp ce în vârf, de fiecare dată ajunge un copil cu vârsta de 5-6 ani.

In anul  2015, un grup de castelleri a reuşit să atingă recordul de zece etaje pentru un turn uman

Motoul castellerilor este: ”Forţă, echilibru, curaj şi simţ practic”

 Timpul a trecut repede si atâtea informații noi ne-au făcut poftă de mâncare

 

Și dacă tot e rost de foame unde am putea merge mai bine decat la celebra piață locală La Boqueria? Prima menționare a celei ce avea sa devină sămbol al orașului a fost în 1217 când aici au fost instalate tarabele vănzătorilor de carne.

Astăzi găsești aici diverse preparate locale extrem de gustoase, patiserie tradițională, fructe super delicioase și pește proaspăt. Toate sunt aranjate ca pentru fotografie. Este o reală încântare a simțurilor.

Mmmmm curcubeu pe cerul gurii.

 

Cu burticile pline ne-am zis că mai putem bifa ceva în ziua cu numărul 2 și ne-am îndreptat  către celebrele case Batllo si Mila pe care le-am admirat din exterior.

Sunt foarte aproape una de cealaltă și  ambele se pot vizita. Au fost proiectate de Gaudi pentru 2 familii foarte bogate iar stilul unic al arhitectului a facut ca aceste 2 clădiri să devina un alt simbol al Barcelonei.

Ziua este pe sfârșite dar nu o încheiem încă. Mai avem de vazut ceva. – Arcul de Triumf din Barcelona.

A fost construit in 1888 cu ocazia Expoziției Universale în stil maur din caramidă colorată și decorat cu numeroase statui. Simbolizează progresul artistic și economic, fara a avea caracter militar.

Este ușor accesibil cu ajutorul metroului până la stația Arc de Triomf.

Și ca să încheiem ziua la înălțime am mers la centrul comercial Las Arenas unde ne-am urcat pe acoperiș pentru un night view de excepție. Trebuie să faci asta când ajungi la Barcelona! Panorma este de milioane…și nu te va costa nimic.

Adresa: Gran Via de les Corts Catalanes, 373-385, 08015 Barcelona, Spain

ZIUA III

Au trecut 2 zile deja? Ce să fac eu în a treia zi? Încep să mă întreb…

Pentru ce vin oamenii la Barcelona? Altceva înafara de Sangria?  Tot cu S  incepe …

Sagrada Familia  – Este cel mai cunoscut ăi vizitat obiectiv al Barcelonei iar construcția sa a început în anul 1882, termenul de finalizare presupunându-se că este 2026.

Arhitectul Antonio Gaudi a lucrat la ea timp de 40 de ani, ultimii 15 ani din viață fiind dedicați exclusiv acestei biserici.

Construcția nu este finanțată din bani publici ci din donații private și încasări de pe urma biletelor de la intrare.

Costul unui bilet este de 29 de euro la fașa locului sau 26 euro dacă alegi să îl cumperi online.

Pentru o mai bună înțelegere a istoriei acestei clădiri îți poți descărca pe telefon ghidul audio.

 

Biserica are 18 turnuri,  cel mai înalt turn reprezentandu-l pe Isus Hristos.  Turnul central al lui Iisus va avea montat pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170 m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Sagrada Familia are trei fațade : una este așezată  la est și reprezintă Nașterea Domnului , cea așezată în partea sudică reprezintă Răstignirea și cea din partea vestică reprezintă Învierea.

Vitraliile sunt extraordinar de frumoase, un spectacol de lumină și culoare iar exteriorul bisericii este un amalgam de enigme. Monogramele, columnele, elementele și formele reprezentate peste tot pe pereții bazilicii sunt simboluri născute din mintea genială a arhitectului.

Ramâne să le descoperi și tu  când vei ajunge aici.

Nu departe de Sagrada Familia este un parc unde poți admira în tihnă această capodoperă.

Noi am admirat suficient cât să ni se facă poftă de mișcare. Să pornim așadar!

Castelul Montjuic situat la o altitudine de 170 m pe dealul cu acelasi nume a fost următoarea țintă. A fost construit în 1640 de bourboni. Dacă astăzi este una dintre destinațiile populare din Barcelona, în trecut fortificația a fost folosită ca închisoare și loc de tortură.

Datorită altitudinii la care este situat, este perfect ca punct de observație asupra orașului dar și portului din apropiere. Privesliștea este de-a dreptul încântătoare.

Castelul adăpostește un muzeu militar unde sunt expuse arme vechi dar și machete ale Barcelonei.

Biletul de intrare este de 5 euro iar dacă dorești să faci turul cu ghid ,prețul va urca la 9 euro.

Împrejurimile castelului sunt foarte frumoase, totul arată ca o mare gradină paradisiacă.

Si chiar dacă nu ne-am plimbat cu telefericul Montjuic, măcar l-am observant de jos. Poate voi aveți mai mult noroc.

Ziua e pe sfârșite și după ce am salutat statuia lui Cristofor Columb ne-am relaxat puțin în port.

Ne-a placut Barcelona, pentru vibe-ul tânăr, pentru Sangria, pentru poveștile ți legendele sale.

Suntem păsari călătoare și continuăm să zburăm către noi aventuri.

CAUȚI CAZARE ÎN BARCELONA? CLICK AICI PENTRU DISPONIBILITATE ȘI REZERVĂRI

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment