ÎN JURUL LUMII

Călătoreste singur în aventura vieții tale – Sfaturi practice de călătorie

elanomad-lukove-albania (14 of 26)

Dacă ar fi să mă rezum la o propoziție care să-mi descrie existența, aceea este  – M-am născut cu dor de ducă.

Nu exista loc unde să nu-mi doresc să ajung. Aproape sau departe, mi-e drag parfumul locurilor noi. Îmi sunt dragi oamenii si tot ce vine la pachet cu ei. Sunt genul de călător căruia îi place să călătorească acompaniat măcar de o altă persoană. Dar ce te faci când ești pus în situația în care nu exista cineva care să te însoțească în următoarea ta aventura? Nu mai pleci? EXCLUS

Am o vorbă  – nimic nu este întâmplător – și fiecare experiență este dată cu un scop. Așa că nu te pune în fața destinului și trăiește-ti povestea.

Călătoriile solo pot fi o experiență unică și plină de aventură. Și poate unii se gândesc la acest tip de călătorie ca fiind una tristă, însă adevărul este că aceasta poate fi o oportunitate de a te cunoaște pe tine într-o manieră unică. Eu consider că lumea poate fi explorată și descoperită  cel mai profund în mod independent.

AVANTAJELE UNUI CĂLĂTORII SOLO

Principal avantaj atunci când pleci singur este că  îți permiți să îți planifici timpul după bunul plac. Nu trebuie să ții cont de dorințele altora sau să te adaptezi după programul lor. Poți să ai propriile tale reguli după care să te ghidezi, fără să te simți vinovat sau limitat.

De câte ori ai avut de ales între a sta pe canapea și a face o plimbare, iar din rațiuni de confort tu ai ales canapeaua?  Am învățat că pentru a progresa în absolut orice, este necesar să îți forțezi limitele.  Călătoriile solo te ajută să ieși din zona ta de confort și să te deschizi către noi experiențe. Pot apărea situații neprevăzute  însă acestea pot fi o oportunitate de a te adapta și a învăța ceva nou despre tine și lumea din jurul tău.

Un alt aspect al călătoriilor pe cont propriu este că acestea te ajută să te conectezi cu locurile și oamenii pe care îi întâlnești, într-un mod mai profund.  Upgrade-ul de la turist la călător se întâmplă când experimentezi și înțelegi cultura unui loc.

PREGĂTIREA CĂLĂTORIEI

Înainte de a începe călătoria asigură-te că ești pregătit cu toate informațiile necesare. Fă-ți o listă atât cu zonele sigure cât și cu cele periculoase pe care urmează să le parcurgi. Asigură-te că ești la curent cu legile și regulile noului loc și că ești pregătit să te conformezi.

Cazare este unul dintre aspectele foarte importante atunci când călătorești solo.

Factorii pe care eu îi iau în considerare atunci când aleg o cazare sunt următorii:

  • LOCAȚIA – aleg cazari în apropierea locurilor pe care vreau să le vizitez iar dacă prețul este prea mare verific ca locația în care mă aflu să fie foarte aproape de mijloacele de transport în comun.
  • SIGURANȚA – mai ales atunci când ești femeie trebuie să ai grijă unde ajungi. Verifică facilitățile de cazare, cum ar fi încuietori la uși și la fereste dar și camere de supraveghere. Ocolește cartierele periculoase chiar dacă prețul pe noapte este mai mic.
  • CONFORT – Odihna bună susține aventura, așa că a avea un pat confortabil este una dintre cerințele de la care nu fac rabat. Fără odihnă nu aș putea să merg mai departe, să creez și să explorez. În sezonul rece este important să stau într-o unitate de cazare cu încălzire la fel cum în sezonul cald caut aer condiționat. Și aproape întotdeauna aleg camere cu baie privată.
  • PREȚ – Atunci când cutreieri singur ai să cheltuiești mai mult decât în momentul în care ai parteneri de călătorie. Compară prețurile diferitelor opțiuni de cazare și alegele pe cele care se potrivesc bugetului tău.
  • FEEDBACK-UL ALTOR CĂLĂTORI – Niciodată nu aleg cazări neverificate și îți recomand să procedezi la fel. Caută recenzii ale altor călători care au stat în locul unde urmeză să ajungi și verifică dacă experiența lor a fost una pozitivă.

Pentru a te bucura de o călătorie plăcută și fără probleme este important să acorzi atenție aspectelor prezentate mai sus.

BAGAJUL UNUI CĂLĂTOR

Iar acum că te-ai lămurit cum stă treaba cu alegerea cazării este timpul să începi să-ti faci bagajul. Lucrul ăsta poate fi uneori o provocare. E important să avem un echilibru între lucrurile necesare și cele inutile – până la urmă tu ești cel care le cară.

În timp am învățat că nu am nevoie de 20 de schimburi pentru 10 zile și nici de nu știu câte perechi de încălțăminte. Obișnuiam să-mi spun –„mai bine să fie decât să nu am”. În 90% din cazuri le-am cărat degeaba.

Uite ce conține bagajul meu atunci când călătoresc singură

În primul rând trebui să-ti spun că eu nu călătoresc cu valize. Din rațiuni de comoditate prefer să car în spate un rucsac. Mi-am dat seama că nici nu am nevoie de mai mult și am devenit expertă în bagaje smart.

  • ÎMBRĂCĂMINTE – Câte haine? Nu mai multe decât îți trebuie! În general eu aleg haine confortabile și ușor de curațat care nu necesită călcare. Cu excepția călătoriilor în zone calde, unde e necesar să am o pereche de șlapi sau încălțăminte specială, de regulă aleg să port o singură pereche comodă de încălțăminte.
  • ECHIPAMENT ELECTRONIC – Telefonul mobil este ca o extensie a mea, așa că am grijă să nu îmi lipsească. Încărcător, căști, baterii externe, aparatul foto dar și câteva accesorii am grijă să îmi fie întotdeauna la îndemână.
  • MEDICAMENTE ȘI ÎNGRIJIRE PERSONALĂ – Cât de sâcâitoare este o durere de cap sau una de măsea? Destul cât să îți taie cheful de la orice. Am grijă să am cu mine o mică borsetă cu tot felul de pastile în caz de urgență. Iar dacă pandemia ne-a învățat ceva, asta a fost că trebuie să avem grijă la igiena mâinilor. Niciodată nu-mi lipsește gelul dezinfectand dar nici periuța și pasta de dinți. Restul produselor de îngrijire le pun în recipiente mici de travel astfel încât să nu ocupe mult spațiu.
  • DOCUMENTE ȘI BANI CASH – Oriunde aș merge am grijă să am la mine pașaportul. În aeroport vei putea să treci mai repede de porțile de îmbarcare dacă ai pașaport. Încerc pe cât posibil să digitalizez tot ce ține de bilete de avion, adresa cazării unde urmează să ajung, numere de telefon importante și asigurarea de călătorie. Întotdeauna țin pașaportul într-un buzunar special al rucsacului. În general e bine să păstrezi banii pe card însă ai grijă să ai la tine și o sumă cash în caz de nevoie. Nu poți să achiți peste tot cu cardul.
  • ALIMENTE UȘOARE – Nu știu dacă toate fetele fac rău când le este foame dar eu sunt una dintre cele care trebuie să ronțăie mereu câte ceva. Așa că am grija să nu-mi lipsească din bagaj un sandviș, un fruct, o sticlă de apă și ceva dulce pentru energie.

Când călătorim singuri trebuie să fim selectivi cu privire la lucrurile pe care le luam cu noi. Așa ne vom asigura că nu vom pierde timp și energie cărând în spate un bagaj inutil.

BUGETUL UNUI CĂLĂTOR

Când călătorești singur bugetul este unul dintre aspectele importante de care trebuie să ții cont. Călătoria solo poate fi mai costisitoare decât o călătorie în grup, deoarece trebuie să suporți singur toate cheltuielile.

Există însă și variante mai puțin costisitoare…

O variantă economică a călătoriilor pe cont proriu ar fi să te cazezi în hosteluri și să folosești aplicații de carpooling pentru a ajunge la destinația ta.

Unul dintre lucrurile pe care îmi place să le fac atunci când ajung într-o destinație nouă este să încerc cât mai multe preparate locale. O alternativă la restaurante sunt tavernele sau street-food. Iar localnicii le știu pe cele mai bune. Cere ajutorul cuiva din zona în care te afli, astfel nu doar că te vei bucura de mâncare delicioasă dar vei economisi si câțiva bănuți.

Un alt aspect important este planificarea bugetului. Este important să ai un plan detaliat pentru a ști câți bani ai disponibili și cum ai sâ îi împarți între cazare, mâncare, transport, activități. Poți să folosești aplicații speciale pentru a ține evidența și pentru a te asigura că nu depășești bugetul.

Cu puțină atenție și organizare poți să călătorești singur și să te bucuri de aventura vieții tale fără costuri mari.

COMUNICAREA CU CEI DE ACASĂ

Cât îți i-a să te deconectezi de la viața obișnuită atunci când pornești la drum? Eu mă adaptez foarte rapid. Uneori, dupa 2 zile pe drum mi se pare că sunt plecată de foarte multă vreme. Mai ales dacă destinația este una cu soare și relaxare.  E usor să ne pierdem în aventura noastră și să uităm de legăturile importante de acasă. Cu toate acestea, comunicarea cu familia râmâne crucială și poate face o mare diferență în călătoria noastră. Această legătură ne ajută să rămânem conectați și susținuți, chiar și atunci când suntem la distanță. În plus, acest lucru poate ajuta și familia să se simtă mai puțin îngrijorată în privința noastră.

În cazul în care suntem implicați într-un incident neplăcut, comunicarea cu familia poate fi o sursa de sprijin. Ei ne pot ajuta să identificăm soluții și să ne ofere confort și încurajare. În situații extreme, aceștia pot fi cei care să intervină și să ne ofere asistență.

ASIGURAREA DE SĂNĂTATE

Deși mulți călători  consideră asigurarea de sănătate un cost suplimentar inutil, aceasta poate fi vitală pentru a vă proteja împotriva costurilor financiare neașteptate.

De ce este important să închei o asigurare de sănătate atunci când călătorești singur?

ACOPERIREA CHELTUIELILOR MEDICALE NEPREVĂZUTE

În cazul în care suferi o accidentare sau îmbolnăvire în timpul călătoriei, asigurarea de sănatate își poate oferi o acoperire financiară. Dacă ai nevoie de îngrijiri medicale sau spitalizare, costurile pot fi extrem de mari, mai ales în anumite țări, unde prețurile serviciilor medicale sunt foarte ridicate. Asigurarea medicală te ajută să reduci sau să elimini aceste costuri.

PROTECȚIE ÎMPOTRIVA RISCURILOR DE CĂLĂTORIE

Călătoriile pot fi imprevizibile iar uneori pot apărea riscuri neprevăzute care pot afecta sănătatea ta. De exemplu o poliță de asigurare de sănătate poate include acoperirea pentru animite riscuri specifice, cum ar fi răniri din activități sportive, accidente de circulație sau călătorii în zone cu risc crescut de boli sau probleme de sănătate.

RESPECTAREA REGULILOR ȘI LEGILOR

Frumusețea călătoriilor stă de multe ori în descoperirea și diferența noilor culturi. În timpul călătoriilor trebuie să fii conștient de regulile și legile locului în care te afli. Nerespectarea acestora poate avea consecințe grave care îți vor transforma călătoria într-o experiență neplăcută.

Regulile și legile sunt făcute pentru a ne proteja. În timp ce unele dintre aceste reguli pot părea restrictive sau neplăcute, ele sunt menite să ne ajute să înțelegem societatea locală și să evităm problemele. Respectarea lor este o modalitate de a arăta respect și apreciere pentru cultura și tradițiile locului în care te afli. În anumite țări hainele care acoperă umerii și genunchii sunt obligatorii în biserici și temple.

Ignorarea regulior poate duce la sancțiuni severe, amenzi și chiar arestare.

Acestea pot avea un impact major asupra bugetului și timpului tău de călătorie, dar și asupra sănătății și siguranței tale. O problemă cu legea poate afecta și viitoarele tale călătorii, deoarece îți poate fi refuzată intrarea în țara respectivă.

Nu uita că atunci când vizitezi o țară sau o zonă nouă ești un oaspete și ar trebui să arăți respect culturii și tradițiilor locale.

Experiențele solo pot fi uimitoare mai ales dacă îți planifici aventura din timp. Chiar dacă ți se va părea provocator, cu pași mici vei ajunge departe. I mportant este să-ți deschizi sufletul și mintea către orizonturi și noi șanse.

 

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment