Primele zile oficiale de vară au venit la pachet cu ideea unei escapade relaxante pe litoralul nostru drag.
Am descoperit marea destul de târziu, adolescentă fiind, și de atunci m-am îndrăgostit și reîndrăgostit de ea aproape în fiecare anotimp.
Nu credeam că mă va mai surprinde ceva la marea noastră. Cu toate astea, iată-mă scriind un articol despre Eforie Sud, o stațiunea ce a fost piatra de temelie a ceea ce înseamnă astăzi litoralul românesc.
Cum pentru mine o vacanță reușită combină confortul unei cazări bune cu povestea locului, am să cuprind aici informații ce au stat la baza experienței mele în Eforie Sud.
CAZARE ALL INCLUSIVE LA HOTEL MOJO RESORT
Îți spuneam la început că ideea de bază în a merge pe litoral a fost de relaxare.
Aproape de centrul stațiunii, într-o zonă verde și liniștită, Mojo Resort, un hotel proaspăt renovat în anul 2022 își așteaptă oaspeții cu o experiență completă – aceea de all inclusive.
Pentru că nimic nu este mai relaxant decât a avea acces la toate serviciile care îmbogățesc vacanța ta.
Îmi place ca o unitate de cazare să se afle central, de preferat lână zone de interes iar Mojo Resort are exact acest avantaj, fiind situat la doar 300 de m de plajă, faleză și Parcul Central.
PISCINA DE LA HOTEL MOJO RESORT M-A FĂCUT SĂ UIT PUȚIN DE MARE
Cum să uiti de mare când ai marea atât de aproape de tine?
Deloc complicat…cand raze de de soare patrund printre funze de palmier în încercarea de a ajunge la piele.
Deloc complicat…când pescărușii își legănă aripile în aerul sărat iar tipătul lor prietenos se combină cu sunetul muzicii de la barul de lângă piscină.
Atmosfera exotică de la piscina Mojo Resort și confortul șezlongului definesc starea de bine care ni se cuibărește în întreaga ființă atunci când ne aflăm în vacanță.
Și atunci, cum să nu uiți de Marea Neagră, măcar puțin, atunci când te afli într-o “capsulă tropicală”.
Piscina Mojo Resort este aclimatizată, fiind una dintre cele mai frumoase piscine încălzite din Eforie Sud. Este deosebită prin design și dotată cu sezlonguri, saltele și măsuțe.
Atât adulții cât și copiii vor adora în egală măsură să petreacă timp aici.
’’Meet me at the pool’’ spunea un vers dintr-o melodie blues pe care obisnuiam să o ascult. Am să stau ceva vreme pe aici.
CUM ARATA CAMERELE LA MOJO RESORT?
Varianta simplă de răspuns ar fi că toate camerele arată la fel. Dar pentru că nu mă zgârcesc la detalii îți spun în primul rând că toate camerele arată foarte bine.
Sunt camera duble, spațioase, perfecte pentru 2 adulți și un copil.
Dotările mele favorite din camera Mojo Resort au fost aerul condiționat, smart TV-ul dar și balconul care deși micuț a avut o vedere foarte frumoasă spre piscină.
Un mare plus îl dau și pentru draperii, prietenele dimineților leneșe.
VREI SĂ TE CAZEZI LA MOJO RESORT? REZERVĂ AICI DIRECT LA HOTEL
RESTAURANT, COLȚUL COPIILOR ȘI UN MINI CINEMA
Și dacă tot a venit vorba de leneveală parcă aș mai mânca ceva. Să fie de la piscină apetitul ăsta?
Dar să nu ne batem capul….
Din 2024 Mojo Resort este hotel all inclusive, asta însemnând că pe lângă cazare ai încluse și cele 3 mese, micul dejun, prânz și cină, însoțite de o selecție de băuturi.
Mâncarea este foarte gustoasă iar pe parcursul sezonului va fi din ce in ce mai variată.
Sala de mese de la Mojo Resort este foarte spațioasă având chiar și un colț dedicat copiilor, amenajat cu jucării și cărți.
Și tot pentru copii se va amenaja în continuarea sălii de mese o zonă de mini cinematograf cu fotolii colorate.
Mi-a plăcut ce am găsit la Mojo Resort în special atenția acordată detaliilor care îmbunătățesc experiența tuturor categoriilor de oaspeți, inclusiv a celor mici, oferindu-le un spațiu dedicat pentru distracție.
O imagine spune mai mult decât 1000 de cuvinte.
VEZI VLOGUL FILMAT LA MOJO RESORT
EFORIE SUD – PRIMA STAȚIUNE DE PE LITORAL
Știai că Eforie Sud este cea mai veche stațiune de pe litoral?
Istoria ei începe în anul 1899 când un boier din partea Moldovei pe nume Ioan Movilă, bănuind potențialul turistic al zonei, cumpără pământ între Marea Neagră și lacul Techirghiol.
Pune piatra de temelie a hotelului Movilă dar și a unui stabiliment de băi, realizând importanța nămolului sapropelic din lacul Techirghiol.
Primul nume al stațiunii este Băile Movilă, denumire schimbată de câteva ori de-a lungul istoriei.
Până în anul 1906 în zonă apar mai multe vile, pensiuni și hoteluri cu scop turistic iar din anul 1909 stațiunea începe să devină cunoscută și peste hotare.
Mulțumită primului ONG din România, Euforia Spitalelor Civile, Eforie Sud cunoaște o dezvoltare rapidă din punct de vedere turistic.
Din anul 1928, stațiunea devine oraș iar 10 ani mai târziu putea găzdui până la 20 000 de vizitatori pe sezon.
Un alt timp în care Eforie Sud a cunoscut popularitatea a fost perioada interbelică. Deoarece era stațiunea preferată a Reginei Elisabeta. A purtat un timp denumirea de Carmen Sylva, pseudonimul literar al Reginei.
CAZINOUL DIN EFORIE SUD
Printre vilele boierești care s-au ridicat în Eforie Sud se distinge astăzi o clădire monument. Este vorba despre Cazinoul din Eforie Sud, construit în anul 1939, proiectat de arhitectul Arta Cherchez.
Cu o priveliște spectaculoasă spre mare, cazinoul era frecventat de elita vremii pentru restaurantul său dar mai ales pentru sălile de jocuri de noroc.
Imobilul este considerat una dintre clădirile representative pentru stilul Art Deco de pe întreg litoralul românesc.
Vestea bună este că în perioada următoare Cazinoul Eforie Sud va intra într-un amplu proces de reabilitare.
Sunt curioasă care va fi destinația lui finală.
EFORIE SUD RENAȘTE – CEA MAI FRUMOASĂ FALEZĂ
În ultimii ani, autoritățile locale și investitorii privați au început să investească în refacerea infrastructurii turistice din Eforie Sud.
Multe hotelurile ca Mojo Resort dar și pensiunile au fost renovate, iar facilitățile moderne au fost adăugate pentru a atrage turiștii.
Și dacă până acum Eforie Sud nu se afla printre stațiunile populare de pe litoral, după ce am văzut cum arată faleza de aici îndrăznesc să cred că lucrul ăsta se va schimba curând.
Recent finalizată, faleza din Eforie Sud arată ca o mini grădină botanică cu un aspect futurist și incredibil de fresh. Pe faleză vei găsi amenajate restaurante, terase dar și autoserviri unde poți lua masa.
PLAJA DIN EFORIE SUD
Haine noi a îmbrăcat nu doar faleza ci și plaja din Eforie Sud…haine mai largi aș spune, și asta pentru că plaja a fost mărită.
Accesul de pe faleză către plajă se face pe scări. Scările sunt momentan un minus al stațiunii și asta pentru că și ele ar avea nevoie de o cosmetizare.
Îmi aminteam de plaja Eforie Sud ca fiind îngustă și formată din mici golfulețe. Am redescoperit-o acum mai lată, cu nisip fin și o culoare incredibil de frumoasă.
Și pentru că eu am ajuns aici la început de sezon, când sezlongurile nu au fost încă amplasate, am putut cuprinde cu privirea plaja în toată splendoarea ei.
M-am plimbat pe digul Capul Turcului, am făcut câteva fotografii frumoase și am așteptat în zadar să apară faimoasele lebede care obișnuiau să își facă veacul pe le Eforie.
Astăzi, Eforie Sud își păstrează autenticitatea și oferă o experiență diferită față de alte stațiuni de pe litoral, mai intimă și mai apropiată de natură.
Este locul unde poți redescoperi bucuriile simple ale unei vacanțe la mare, fără pretenții, dar cu multă căldură și ospitalitate.
LA PLĂCINTE ÎNAINTE
Dacă îți plac locurile autentice, “de cartier”, uite unul de unde poți cumpăra bunătăți dulci și sărate, o patiserie renumită în zonă pe nume Kosovari.
Este amplasată chiar pe marginea drumului national, Bd Republicii 59B. Dacă ești amator de foetaje cu multă brânză, aici e raiul.
Au o diversitate mare de produse și chiar dacă uneori este destul de aglomerat, servirea este rapidă.
NU UITA DE LACUL TECHIRGHIOL
De fiecare dată când ajung la malul mării, simt cum stresul și grijile se risipesc în briza sărată și sunetul valurilor.
Acest sentiment de libertate și liniște m-a atras și m-a făcut să caut mereu locuri noi și interesante de vizitat.
Dacă alegi să te cazezi la Hotel Mojo Resort ai să vezi lacul Techirghiol de la înălțime. Apusul roșiatic, de vară. peste Turnul de televiziune ce se vede în zare, este spectaculos și el.
Lacul Techirghiol este un punct de atracție major în zonă.
Cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, lacul este locul ideal pentru o sesiune de relaxare și vindecare.
Am petrecut câteva ore aici, bucurându-mă de peisajul natural și de liniștea oferită de acest loc minunat. Merită un articol dedicat, așa că e musai o explorare mai amănunțită a zonei.
CEL MAI NOU ȘI INSTAGRAMABIL LOC DE PE LITORAL – FALEZA 23
Se putea o plecare de acasă fără o “aventură aventuroasă”?
Evident că nu!
Și cum feed-ul de social media începuse să se umple cu imagini de la Faleza 23, am vrut să văd și eu cum arată în realitate locul ăsta atât de popular.
Am căutat adresa pe internet, am ieșit în drumul principal și am făcut autostopul. Distanța este de aproximativ 14 km. Am găsit rapid pe cineva la fel de amator de locuri noi, care m-a dus chiar până în la Faleaza 23, în comuna 23 August.
Și ce putere de convingere are internetul asupra oamenilor! Era aglomerat dar frumos și sălbatic, cu marea în fundal și pescărușii care îndrăzneau la căte o bucată de ceva din mâna vizitatorilor aflați pe plajă.
Macii de sezon, scara din lemn care duce spre plajă și stancile, alcătuiesc un tablou idilic umbrit doar de plasticul adus de valuri la mal sau poate de “uitarea” vreunui turist grăbit.
Am zăbovit puțin pe aici cât să adaug la colecția de drone din mare și drona mea care a ales să m[ părăsească chiar în acest punct.
PENTRU CINE ESTE EFORIE SUD?
Eforie Sud mi-a lăsat impresia că are câte ceva special de oferit fiecărui visitator. Este o destinație verde și liniștită, perfectă pentru cei care doresc să se relaxeze departe de agitația marilor orașe și stațiuni.
Plaja extinsă, cu nisip fin, este ideală pentru plimbări lungi și momente de liniște la malul mării.
Faleza complet refăcută este locul perfect pentru a savura răsăritul sau apusul, oferind priveliști spectaculoase și un sentiment de pace.
Am încetat să mai caut locul perfect în momentul în care când mi-am dat seama că nici noi ca turiști nu suntem perfecți.
Și aceasta este frumusețea călătoritului: să învățăm să apreciem imperfecțiunile, să ne bucurăm de fiecare experiență așa cum vine și să descoperim autenticitatea locurilor.
0