NOMAD ÎN ROMÂNIA

Cazanele Dunării – destinația unde fluviul dă în clocot

Când apa întâlnește muntele iau naștere peisaje impresionante ce te lasă fară cuvinte și îți ating sufletul.

O așezare binecuvântată unde oamenii se simt mai aproape de divin si rămân muți în fața unui spectacol cum numai natura îl poate oferi. Și oricât material s-ar scrie nimic nu poate reda exact frumusețea locului.

Anul acesta tot mai mulți turiști români au ales să își petreacă concediul în țară iar destinația Cazanele Dunării s-a aflat în topul preferințelor. Am petrecut și noi câteva zile absolut minunate la Cazane și vă spunem că merită din plin.

Principala atracție a zonei o reprezintă statuia sculptată în stâncă, Chipul lui Decebal, ulimul rege dac. Este situată în Golful Mraconia între localitățile Dubova și Eșelnița. Iar dacă statuia impresionează prin dimensiune,

Tabula Traiana ofera o lecție de istorie de peste 2000 de ani. O mărturie vie a victoriei Împăratului Traian în al Doilea Razboi Daco-Roman – (105-106).

Placa memorială din marmură are o lungime de 4 metri, 1.75 înălțime și se găsește pe malul sârbesc la ieșirea din Cazanele Mici.

Pentru a te bucura cu adevarat de frumusețea Cazanelor îți recomand să le parcurgi cu șalupa pe Dunăre.

Multe unități de cazare oferă acest serviciu cu ambarcațiuni de capacitate de pâna la 14 locuri. Prețul variază între 30 și 50 RON/persoană. Traseul este de aproximativ 9 km iar timpul de parcurs este de 2 ore.

Obiectivele turistice din Clisura Dunării sunt la distanțe mici unul față de celălalt. 

Peștera Ponicova accesibilă de pe uscat dar și cu barca, cea mai mare din Defileul Dunarii cu galerii ce măsoară 1660 m. Peștera este declarată rezervație speologică.

Mănăstirea Mraconia se află în comuna Dubova pe malul stâng al Dunării și a fost ridicată pe locul unui fost punct de dirijare al vaselor. De-a lungul timpului mănăstirea a trecut prin mai multe schimbări.

Construită în 1523 a fost distrusă în timpul războiului ruso-austro-turc ca mai apoi să fie refacută și demolată de comuniști.

Ruinele vechii mănăstiri se observă atunci când nivelul Dunării este scăzut, fapt ce i-a adus numele de “Mănăstirea de sub ape”.

Pe o limbă de pământ de numai 1,7 km lungime și 700 m lătime , chiar în mijlocul Dunării s-a aflat insula Ada Kaleh locuită în totalitate de turci, atestată încă din 1430. Teritoriul a rezistat de-a lungul timpului sub diferite ocupații trăind după legi proprii, vechi de sute de ani.

Din păcate industrializarea din comunism a făcut ca în primăvara anului 1970 insula să fie scufundată.

Cea mai mare hidrocentrală din România, Porțile de Fier, a cerut un preț – pierderea unui loc unic pe Dunăre.

Peștera Veterani este încă un loc ce nu duce lipsă de povești. Săpată în malul stâng al Dunarii, în Cazanele Mari accesul până la ea se face doar pe apă. În interiorul grotei s-au găsit numeroase oase de păsări. Acest fapt confirmă legenda conform căreia în fiecare dimineață o rază de soare se revarsă pe altarul pe care dacii sacrificau păsări ca ofrandă oferită zeilor.

Peștera a fost pe rând fortăreață pentru austrieci, refugiu, adăpost pentru haiduci dar și loc de păstare pentru muniție și hrană în timpul războaielor mondiale.

Peștera Veterani vorbește despre comori bine ascunse în piatră ale prințului sârb Alexandru Obrenovici, averi ale neamului Basarab sau tezaurul Împărătesei Maria Tereza.

Cazanele Dunării rămân pentru noi o comoară cu un uriaș potențial turistic pe care o poți explora atât pe apă cât și de pe uscat. Dunărea a fost generoasă cu România oferind deopotrivă peisaje de vis atât la intrarea în țară cât și la vărsarea în Marea Neagră. Frumusețea stă in ochii privitorului așa că te invit să iți lași pașii să te poarte oriunde sufletul tău tânjește.

 

 

0
Ela
Ela
TRAVEL OPENS OUR MINDS AND HEART AND MAKES US BETTER PEOPLE
Leave a Comment